Στο Πραιτόριο ο Σημίτης για τις μίζες του Άκη από τα εξοπλιστικά που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ!

Αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μετά την αποδοχή του αιτήματος των δικηγόρων του Άκη Τσοχατζόπουλου, έχουν κληθεί να απολογηθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν την προμήθεια των περιβόητων ΤΟR-Μ1 και των αμαρτωλών γερμανικών υποβρυχίων 214 (μεταξύ των οποίων είναι και εκείνο που… έγερνε και πίεζε η Μέρκελ τον Καραμανλή να το παραλάβουμε), για να καταθέσουν στην εκδίκαση της έφεσης του πρώην υπουργού Άμυνας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 20 χρόνια φυλάκιση καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

Εκτός από τον κ. Σημίτη θα καταθέσουν ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Γιάννος Παπαντωνίου, η Βάσω Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και οι τρεις Αρχηγοί των Επιτελείων. Η δίκη θα γίνει την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει καταδικασθεί για νομιμοποίηση από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσό, για τη μετακύλιση συμβάσεων σε βάρος του Δημοσίου με ζημία πάνω από 125.000 ευρώ, ενώ το αδίκημα της δωροδοκίας, για το οποίο επίσης κατηγορείτο, θεωρήθηκε ότι είναι παραγραμμένο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τους δικηγόρους, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα κληθεί να απαντήσει αν πιστεύει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε, έστω και αν το αδίκημα θεωρείται παραγραμμένο.

Από τη στιγμή που η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν ομόφωνη, δεν μπορεί να μην έχουν ευθύνη για το πάρτι που ακολούθησε, δεδομένου ότι δεν έδωσαν την έγκρισή τους απλώς για την αγορά των ΤΟR-Μ1 και των υποβρυχίων, άλλα γνώριζαν και την τιμή και τους όρους της αγοράς. Δισεκατομμύρια ήταν η αξία της… δουλειάς, δεν αγόραζε η χώρα τίποτε… στραγάλια…

Για αυτό, όπως σημειώνουμε στην αρχή, δεν θα είναι εύκολη για τον κ. Σημίτη η μέρα της κατάθεσής του καθώς και η εξέτασή του από τους δικηγόρους υπεράσπισης.

***

Ωραία πράγματα…

* Στο μικροσκόπιο της έρευνας – ανάκρισης από την ομάδα των αδιάφθορων και η προμήθεια ρωσικών αντιαρματικών CORNET, κόστους 100 εκατ. δολαρίων.

* Εποχή, αυτή της χρυσής δουλειάς, Σημιτο-Ακο-Γιαννικής.

* Τι λέει – ομολογεί, ο… φίλος της στήλης Αντώνης Κάντας, τότε αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΓΔΕ;

* «Ο Δαφέρμος (αντιπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας ΚΒΡ) μου πρόσφερε ως δώρο 3 εκατ. δολάρια. Οι ενέργειές μου ήταν υπηρεσιακές και περιορισμένες. Δεν πίστευα για το ύψος του δώρου (μίζας)». Τι γινόταν πιο πάνω;

* Και συμπληρώνει: «Μετά το 2002, επί υπουργίας Παπαντωνίου, πληροφορήθηκα ότι αγοράσθηκε ακόμη μια παρτίδα CORNET».

* Εδώ, Αντώνη, κάνεις λάθος. Δεν γνωρίζω, όμως, αν αγοράσθηκαν άλλα επί Γιάννου, αλλά και αν έγινε αυτό, η νέα προμήθεια ήταν ολοκάθαρη. Σας ορκίζομαι…

***

Λίγη αυτοσυγκράτηση, κύριοι Πασόκοι..

* Κάποιος ζωηρός νέος του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος Τύπου, κατηγορεί τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό, κ. Μιχ. Κωσταράκο ότι «γλείφει» (sic) τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ όσον αφορά τα της τελευταίας «φαντεζί» παρέλασης της 25ης Μαρτίου.

* Αν υποθέσουμε ότι υπήρξε «γλείψιμο», αυτό ήταν από τα συνηθισμένα: Υφιστάμενου προς προϊστάμενο. Ενθυμείται μήπως ο νέος ότι επί κυβέρνησης Αντωνομπένηδων και του κ. Ευ. Βενιζέλου, όντος αντιπροέδρου – ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση υπεδείκνυε στον Α/ΓΕΕΘΑ να «σέβεται» και να εκτελεί τις επιθυμίες του αόρατου ΥΕΘΑ κ. Μπαλτάκου; Τι να κάνει ο Α/ΓΕΕΘΑ που έβλεπε υπουργούς και υφυπουργούς να παρουσιάζουν όπλα;

Τα ΕΑΣ

* Απέκτησαν διοίκηση…

* Πρόεδρος ο κ. Θεόφιλος Βασιλείου, δικηγόρος, υποψήφιος ΑΝΕΛ Αχαΐας. Ουδέν έτερον.

* Διευθύνων σύμβουλος ο πρώην Α/ΓΕΝ, ναύαρχος, κ. Κοσμάς Χρηστίδης, πρόσωπο υψηλών προδιαγραφών και ήθους, με βαθιά τεχνική συνείδηση (λόγω πείρας).

* Καλή επιτυχία. Τους θυμίζω ότι τα ΕΑΣ ναυάγησαν λόγω απαράδεκτων κομματικών, ανεπαρκών διοικήσεων (μέχρι και οδοντίατρος πέρασε από εκεί), τη φατρία των συνδικαλιστών και της διαφθοράς. Τον νου σας.

Τοποθετήσεις…

* Με αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παν. Καμμένου τοποθετούνται στο υπουργείο οι:

– Γαβριήλ Ν. Αβραμίδης, πρώην βουλευτής

– Αυγερινός Χατζηχρυσός, υποψήφιος Β’ Πειραιά

– Γεωργία Καλέμη, υποψήφια Α’ Αθήνας

– Ηλίας Γιολδασέας, νομικός

– Ειρήνη Ακριβού

– Κατερίνα Παλαιοδήμου

– Γιάννης Δραγάτης

– Δέσποινα Καλογιάννη

* Καλή εργασία και απόδοση.

ΕΛΒΟ… πάμε για άλλα

* Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Δ Μάρδας, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στην ΕΛΒΟ, υποσχέθηκε ότι θα παγώσει κάθε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης και κατακερματισμού της περιουσίας της εταιρείας.

* Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια νέα προσέγγιση και αναζήτηση εναλλακτικών οδών επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων μέσα από διαπραγματεύσεις αλλά και συνέργειες, ώστε να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας, τεχνογνωσίας κ.λπ.

* Αν δεν μείνουμε στα λόγια, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον διορισμό μιας ισχυρής διοίκησης τεχνοκρατών, πέραν κομματικών και συνδικαλιστικών κοθόρνων.

* Την εταιρεία (που ελέγχεται από το ΥΠΟΙΚ και όχι το ΥΕΘΑ, όπως έπρεπε ως Αμυντική Βιομηχανία) κατέστρεψαν οι φαύλες διοικήσεις και οι κομματικές επεμβάσεις. Κι από κοντά οι συνδικαλιστές της, τα ύποπτα κόλπα με ιδιώτες. Για να μην ξεχνιόμαστε.

* Θέλατε να της δώσετε άμεσο έργο, κύριε Μάρδα; Συνεννοηθείτε με τον κ. Π. Καμμένο να προωθηθούν στην ΕΛΒΟ τα 350 οχήματα που έρχονται σύντομα από τις ΗΠΑ, δωρεά του US ARMY, για να αξιοποιηθούν, χωρίς, βέβαια, υπερκοστολογήσεις και αρπαχτές. Κοντολογίς, χρειάζονται δαπάνες μεταφοράς και σταδιακών αξιοποιήσεων. Ολίγα εκατομμύρια…

Φαίνεται ότι δεν γίναμε αντιληπτοί

* Η ΕΑΑΣ (Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού) εκδίδει την εφημερίδα «ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ», στήλες της οποίας φιλοξένησαν (τεύχος Μαρτίου 2015) εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον νέο Α/ΓΕΣ, στρατηγό, κ. Φελλίδη. Καλώς και το αξίζει. Δεν υπήρξε όμως ούτε μία αράδα για τον απελθόντα Α/ΓΕΣ, στρατηγό, κ. Χρήστο Μανωλά, έναν όντως σπουδαίο αξιωματικό.

* Σχολιάσαμε την παράλειψη σημειώνοντας ότι του άξιζε ένας χαιρετισμός, ένα addio del passato.

* Η ΕΑΑΣ, διά του προέδρου της, υποστράτηγου ε.α., κ. Ευ. Δανιά, σε επιστολή της μας γράφει ότι η εφημερίδα δεν σχολιάζει κυβερνητικές αποφάσεις και κρίσεις Αρχηγών.

* Μα, αγαπητέ στρατηγέ, σας ζητήσαμε κάτι τέτοιο; Ένα αντίο, μια ευχή, έναν ανθρώπινο λόγο για όσα πρόσφερε ο κ. Μανωλάς. Σκέτο, χωρίς καμιά κριτική, για λόγους αβρότητας, ευγένειας και στεναχώριας αποχωρισμού. Απλά πράγματα…

Άλλος για Χίο τράβηξε

* Κι άλλος για Μυτιλήνη, λέει ένα υπέροχο τραγούδι των Ελευθερίου – Μούτση.

* Υπουργός Π. Καμμένος στη Μόσχα, συνοδευόμενος από δύο γνωστούς δημοσιογράφους του χώρου: Δ. Βερύκιο και Τάσο Γκουριώτη.

* ΑΝΥΕΘΑ κ. Κ. Ήσυχος στη Βραζιλία, συνοδευόμενος από Α/ΓΕΝ, ναύαρχο, κ. Ευ. Αποστολάκη και διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΑΣ, έτερο ναύαρχο (επίτιμο Α/ΓΕΝ), κ. Κοσμά Χρηστίδη.

* Ο ΥΦΕΘΑ κ. Ν. Τόσκας εδώ, για να φυλάει τα έρημα. Ωστόσο έλαβε ουσιώδεις αρμοδιότητες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει. Αρχή άνδρα δείκνυσι…

* Καλά τα ταξίδια, αλλά εκείνη η ρημάδα αναθεώρηση του βενιζελικού εκτρώματος περί προμηθειών, που θα επιτρέψει αγορά ανταλλακτικών για να υπάρξει στοιχειώδης διαθεσιμότητα των μαχητικών μέσων, ξεχάστηκε; Πλησιάζουμε στον 4ο μήνα από τις εκλογές, κύριοι. Σπεύσατε…


Σχολιάστε εδώ