Στα ενδότερα των ομάδων

*Πλήρης δικαίωση για όσα γράφαμε τις προάλλες αναφορικά με την αδυναμία του Γιώργου Χριστοβασίλη να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής του ΠΑΣ Γιάννινα στις διεθνείς διοργανώσεις. Η επιτροπή αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ απέρριψε τον φάκελο του «Αίαντα» και έτσι πήγαν για άλλη μια φορά στον βρόντο οι προσπάθειες που κατέβαλαν εντός αγωνιστικών χώρων ο Γιάννης Πετράκης και οι ποδοσφαιριστές του.

*Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, βέβαια, είχε φροντίσει να προειδοποιήσει άπαντες με τις δηλώσεις του έπειτα από τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό. Η απόφαση που πήρε η αρμόδια επιτροπή απλά επιβεβαίωσε τους φόβους του.

*Η ιστορία του ΠΑΣ, πάντως, προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργούν οι ΠΑΕ. Διότι την τελευταία τριετία τα έσοδα του ΠΑΣ μπορεί να έχουν φτάσει και τα 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται κάποιοι στα Γιάννενα.

*Είναι πολλά τα χρήματα για μια ομάδα με περιορισμένο μπάτζετ που κάθε χρόνο πουλάει έναν ή και δύο ποδοσφαιριστές της με καλά ανταλλάγματα.

Γι’ αυτό και έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος στην Ήπειρο με διαρκή ερωτήματα για το πού καταλήγουν τα χρήματα της ΠΑΕ.

*Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει και η απόρριψη κάποιων άλλων φακέλων, με κυριότερο παράδειγμα τον Λεβαδειακό. Διότι εδώ απόρησαν κάποια μέλη της επιτροπής αδειοδοτήσεων πώς μπόρεσε με ελλιπή φάκελο ο Γιάννης Κομπότης και έπεισε τον Άλαν Πουλίδο.

*Το επιχείρημα θα χρησιμοποιήσουν και οι νομικοί της Τίγκρες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο διεθνής μεξικανός επιθετικός μετακόμισε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού με ενδιάμεσο σταθμό την πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Ο Κομπότης, πάντως, εξέφραζε τη βεβαιότητα για αποδοχή της έφεσης που σχεδίαζε να καταθέσει όταν έμαθε την πρωτοβάθμια απόφαση.

*Αναμενόμενη ήταν η απόφαση για τον Πανιώνιο. Εξαρχής, άλλωστε, οι «κυανέρυθροι» είχαν δείξει τις προθέσεις τους όταν απέφυγαν να στείλουν φάκελο στην επιτροπή αδειοδοτήσεων μια και γνώριζαν πως με τόσα ανοικτά μέτωπα δύσκολα θα κατάφερναν κάτι.

*Στον Πανθρακικό, στον Πλατανιά και στον Εργοτέλη περίμεναν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Αν και στην ομάδα του Ηρακλείου τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα επειδή υπάρχουν δεδομένες οφειλές προς πρώην παίκτες και προπονητές, οι οποίοι αρνήθηκαν να τις διακανονίσουν.

*Η Βέροια είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση και προκάλεσε πολλές και εύλογες απορίες η απόρριψη του φακέλου της. Πρόκειται, άλλωστε, για ομάδα που ετοιμάζεται να κάνει σημαντικές επενδύσεις εάν κρίνουμε από τα χρήματα που προσέφερε ο Θόδωρος Καρυπίδης στον Ζήση Βρύζα.

*Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο μεγαλομέτοχος της Βέροιας έδωσε τα χέρια με τον άλλοτε πρόεδρο του ΠΑΟΚ για τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην ομάδα της Ημαθίας με ετήσιες αποδοχές που ανέρχονται στα 240.000 ευρώ! Λεφτά περισσότερα ακόμα και από εκείνα που δίνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Πιερ Ισά, ο οποίος έχει τον ίδιο ρόλο στον Ολυμπιακό.

*Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για συγκρίσεις των απολαβών του Βρύζα με εκείνες άλλων τεχνικών διευθυντών στη Σούπερ Λίγκα. Και όμως ο φάκελος της Βέροιας κρίθηκε ελλιπής από τον Γιώργο Δημητρίου και τους συνεργάτες του.

*Επί της ουσίας, οι εκκρεμότητες αφορούν τον Λεβαδειακό, τη Βέροια, τον Πανθρακικό και τον Πλατανιά. Πρόκειται για τις μόνες ομάδες που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν στην πρώτη εξέταση των φακέλων τους.

*Για την ΑΕΚ και τον Ηρακλή δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, αν και ποτέ δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι γνωρίζει το σκεπτικό της επιτροπής αδειοδοτήσεων. Με τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, άλλωστε, οι περισσότερες αποφάσεις παραμένουν χωρίς επεξηγήσεις στην κοινή γνώμη.

*Αν, πάντως, απορριφθούν και σε δεύτερο βαθμό οι φάκελοι των προαναφερθέντων ομάδων, τότε θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες για τη μάχη της σωτηρίας την επόμενη σεζόν. Ειδικά εάν επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις με περιορισμούς στις μεταγραφές.

*Ερωτήματα υπάρχουν και για τις ομάδες που εξασφάλισαν άδεια. Με κορυφαίο παράδειγμα τον Παναθηναϊκό, διότι οι «πράσινοι» τιμωρήθηκαν φέτος από την ΟΥΕΦΑ επειδή ξεπέρασαν τα όρια του προϋπολογισμού που είχαν καταθέσει και έτσι κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο και να συμμορφωθούν με τα στοιχεία του φακέλου τους.

*Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η σταθερότητα της Κέρκυρας και της Καλλονής. Ειδικά της πρώτης που φαίνεται πως άφησε οριστικά πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος.

*Την ώρα που η επιτροπή αδειοδοτήσεων έκοβε ομάδες ή τις περνούσε στην επόμενη σεζόν, μεταξύ των διαιτητών έχει αρχίσει ένας τρομερός πόλεμος που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι έρχεται μεγάλο ψαλίδι στις λίστες της Σούπερ Λίγκας αλλά και της μικρότερης κατηγορίας. Οπότε απόλυτα φυσιολογικά πολλοί διαιτητές επιχειρούν να σώσουν τον εαυτό τους και με ευκολία αδειάζουν ακόμα και τους μέχρι πρότινος κολλητούς τους.

*Στο στόχαστρο φέρεται να έχουν μπει από πολλούς κάποιοι διαιτητές που χρίστηκαν διεθνείς πιο πρόσφατα από τη συντριπτική πλειοψηφία, αλλά και εκείνοι που φέρονται να διατηρούν καλές σχέσεις με τις ομάδες από το μπλοκ της αντιπολίτευσης. Ειδικά ένας από τους νέους διεθνείς αποτελεί το κόκκινο πανί για τους συναδέλφους του.

*Ανάλογες τριβές έχουν προκληθεί και στις σχέσεις μεταξύ παραγόντων που τα έβρισκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά έπειτα από τις διάφορες δικαστικές έρευνες όχι μόνο πάγωσαν τις επαφές τους, αλλά κάποιοι επιμένουν πως τα έσπασαν κιόλας. Το καλοκαίρι, δηλαδή, προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό και ίσως να έχουμε ρήξεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις γενικές ισορροπίες.

*Και επειδή μιλάμε για τις τάσεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η συμφωνία του Βρύζα με τη Βέροια και η επικείμενη μετακόμιση του Βλάνταν Ίβιτς στην ομάδα της Ημαθίας απλά μας επιβεβαιώνουν πλήρως για τη σύμπραξη του Καρυπίδη και του Ιβάν Σαββίδη. Μια εντελώς διαφορετική τακτική από εκείνη που ακολουθούσε ο πρώην μεγαλομέτοχος Γιώργος Αρβανιτίδης.


Σχολιάστε εδώ