Πολλές… πληγές άνοιξε το τραμ στην πόλη

Το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον ο Πειραιάς είναι να… μετράει τις πληγές του. Με πρώτη το κυκλοφοριακό. Πάνω που οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν θεσμοθετηθεί, πέρυσι τέτοια εποχή, είχαν αρχίσει να λειτουργούν, ήρθαν τα έργα για το τραμ και τα έκαναν όλα… μπάχαλο. Η τραγικότερη είναι στη λεωφόρο Γρηγόρη Λαμπράκη, που είναι η βασικότερη πύλη εξόδου από την πόλη. Ο δρόμος αυτός πότε έχει τρεις λωρίδες, πότε δύο και πότε… μία! Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι όταν μειώνονται οι λωρίδες κυκλοφορίας όλη η κίνηση συσσωρεύεται στα… μετόπισθεν, με αποτέλεσμα η ουρά των οχημάτων να φτάνει στη Γεωργίου! Το… ωραίο είναι ότι οι συγκοινωνιολόγοι υπολόγισαν τη μοναδική λωρίδα στα 2,70 μέτρα πλάτος, που εξυπηρετεί μεν τα ΙΧ, αλλά όχι και τα λεωφορεία, τα οποία για να κινηθούν χρειάζονται τρία μέτρα πλάτος λωρίδας! Προς το παρόν υπάρχουν τροχονόμοι σ’ όλα τα «επικίνδυνα» σημεία, αλλά κι αυτοί δεν μπορούν να είναι όλο το 24ωρο… Και κάτι ακόμα: Στο ύψος της Γ. Λαμπράκη υπάρχει μεγάλος ταμιευτήρας της ΕΥΔΑΠ και αγωγός ομβρίων. Για να περάσει το τραμ, ο ταμιευτήρας και ο αγωγός θα πρέπει να μεταφερθούν. Όμως, η ΕΥΔΑΠ δηλώνει αδυναμία να κάνει κάτι τέτοιο και ως εκ τούτου η πρόοδος των έργων του τραμ θα είναι προβληματική αν δεν βρεθεί λύση.

***

// Τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και πλειοψηφούντα δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Βαγγέλη Μαρινάκη τίμησε τη Μ. Πέμπτη ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ για την προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία, παρουσία του δημάρχου Γ. Μώραλη. Όπως είπε ο Άγιος Πειραιά, «η Μητρόπολη την οποία διακονεί είναι από τις πλέον φτωχές της χώρας, έχει μεν 30 ενορίες, αλλά δεν είναι σε εύπορες γειτονιές. Τα έσοδα της Πειραϊκής Εκκλησίας κάθε χρόνο δεν υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ». «Εδώ, όμως, συντελείται ένα θαύμα», υπογράμμισε. «Ενώ τα διαθέσιμα χρήματα είναι 500.000 ευρώ, το έργο που κάνουμε κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ!». «Διαθέτουμε δηλαδή», τόνισε, «10 φορές παραπάνω χρήματα από αυτά που εισπράττουμε. Και αυτό το πετυχαίνουμε χάρη στη βοήθεια εύπορων ανθρώπων που τους φωτίζει ο Θεός και συντρέχουν το έργο μας. Όπως ο κ. Μαρινάκης που μισθοδοτεί πέντε νέους ιερείς της Μητροπόλεως, που δεν μπορεί να τους καλύψει η Πολιτεία, γιατί απαγορεύονται οι προσλήψεις, που έχει αναλάβει μεγάλο μέρος των καθημερινών συσσιτίων της Μητρόπολης και ανταποκρίνεται πρόθυμα στις εκκλήσεις μας». Ο Β. Μαρινάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «ο Πειραιάς πρέπει να είναι ισχυρός παντού, γι’ αυτό πρέπει να έχει ισχυρή Εκκλησία γιατί κάνει τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο, ισχυρή ομάδα για να ακούγεται παντού το όνομά του και ισχυρή Δημοτική Αρχή για να μπορεί να προσφέρει πολλά στους κατοίκους». «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», κατέληξε, «και γι’ αυτό είμαστε στο πλευρό της Πειραϊκής Εκκλησίας».

// Από τα πλέον παραγωγικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ σ’ ολόκληρο το λεκανοπέδιο είναι αυτό του Πειραιά. Ενώ στην Αττική τα αιτήματα συνταξιοδότησης ικανοποιούνται σε διάστημα που ξεπερνάει συνήθως τους έξι μήνες, στα υποκαταστήματα του Πειραιά και του Περιστερίου ικανοποιούνται σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών! Να αναφέρουμε ότι διευθύντρια στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Πειραιά είναι η Βάνα Αργυροπούλου και βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ κι ενάμιση χρόνο περίπου.

// Αίσθηση έκανε το πρόγραμμα του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά, του Καναλιού 1, τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή. Πολύ προσεγμένη κλασική μουσική, όλες οι ακολουθίες πρωί και απόγευμα, συνεντεύξεις με ιεράρχες και αναλύσεις στη μουσική ταινιών που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο αυτή, όπως ο «Μπεν Χουρ», συνέθεταν το πρόγραμμα του σταθμού, που έδενε με τον δικό του τρόπο τον τόνο των ημερών.

// Όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του ELAIN (Περιβαλλοντικού Διαβαλκανικού Δικτύου Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα. Ήταν μια εξαιρετικά επιμελημένη συνεδριακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά), στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τη Σόφια, τα Τίρανα, το Νόβι Σαντ, τη Νις, το Σαράγεβο, τη Ριέκα και τον ΠΕΣΥΔΑΠ, που ήταν και ο Leader του προγράμματος. Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση στα Βαλκάνια συντονίζεται και συνεργάζεται με αντικείμενο το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Όπως είπε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει κοινή προσπάθεια ώστε ο πολίτης να έρθει στο κέντρο λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον.

***

Χαμός στον Κορυδαλλό για την αυριανή δίκη της Χρυσής Αυγής

Την έντονη αντίδρασή τους στην πραγματοποίηση της δίκης της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα των γυναικείων φυλάκων Κορυδαλλού διατράνωσαν για μία ακόμη φορά, την περασμένη Πέμπτη, σε ειδική συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Κορυδαλλού, ο δήμαρχος της πόλης Σταύρος Κασιμάτης, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νικαίας – Ρέντη Κώστας Τσεφαλάς. Υπέρ του αιτήματος των δημάρχων τάχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Παρόντες στη συνέντευξη, για να δείξουν τη θέση των κομμάτων τους ενάντια στην πραγματοποίηση της δίκης στον Κορυδαλλό, ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα, ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και η πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Τζένη Βαμβακά. Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης τόνισε ότι είναι περίεργο το γεγονός πως ενώ όλοι οι υπουργοί με τους οποίους είχε συναντηθεί και τους είχε διατυπώσει το αίτημα για τη μη διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό, είχαν δηλώσει την αμέριστη υποστήριξή τους, τελικά η δική θα αρχίσει αύριο στις γυναικείες φυλακές, επειδή έτσι όρισε ο Πρόεδρος Εφετών κ. Μόκας. Όπως είπε ο κ. Κασιμάτης, η διενέργεια της δίκης στον Κορυδαλλό θα σημάνει διάλυση της κοινωνικής ζωής της πόλης διότι όλη η περιοχή θα βρίσκεται επί έναν χρόνο, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσει η δίκη, σε μια κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας. Παράλληλα, επειδή δίπλα από τις φυλακές λειτουργούν 11 σχολεία και πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα παιδιά για να πάνε να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ή για να δώσουν εξετάσεις αργότερα, θα πρέπει να περνάνε από τρία μπλόκα αστυνομικών. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί στην πόλη μας, τόνισε ο κ. Κασιμάτης, τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν, ενώ έξω από τις φυλακές, από τις 8 το πρωί και όσο διαρκεί η δίκη, θα γίνεται μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος τόνισε ότι πάνω απ’ όλα πλήττονται τα παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις σε έναν μήνα.


Σχολιάστε εδώ