Νομιμοποιήστε κεφάλαια 60 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό με φόρο 8% έως 15%

Την αγωνία που ζει ο εμπορικός κόσμος και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, μετέφερε με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος.

Το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλης της χώρας είναι σε δύσκολη θέση και η έλλειψη ρευστότητας έχει πνίξει κάθε οικονομική δραστηριότητα, τονίζει ο κ. Μίχαλος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προτείνει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομιμοποίηση κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία ανέρχονται στα 60 δισ. ευρώ περίπου, από τα οποία μπορεί να προέλθουν έσοδα 5 με 6 δισ. ευρώ. Η πρόταση έχει ως εξής:

«Προτείνουμε να καθιερωθούν αναλογικοί φορολογικοί συντελεστές προκειμένου να ”νομιμοποιηθούν” κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζικών ιδρυμάτων υπολογίζονται στα 60 δισ. ευρώ περίπου. Αν τα κεφάλαια αυτά φορολογηθούν με λογικούς συντελεστές, που θα κυμαίνονται -ανάλογα με το ύψος τους- από 8% έως 15%, τότε στα δημόσια ταμεία θα μπουν άμεσα 5-6 δισ. ευρώ, ενώ θα επιστρέψουν και στις τράπεζες όλα αυτά τα κεφάλαια, δίνοντας έτσι μια τεράστια ανάσα ρευστότητας».

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, είναι «υπέρ της επίτευξης μιας άμεσης, έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας».


Σχολιάστε εδώ