Νέα γραμμή στη διαπραγμάτευση για την αποδέσμευση 3,1 δισ. ευρώ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η νέα πρόταση που θα γίνει από την ελληνική πλευρά επιτρέπει έναν συμβιβασμό ευπρόσωπο για όλους και, ταυτόχρονα, θα αποκαλύψει ποιοι θέλουν πραγματικά τη συμφωνία και ποιοι επιμένουν σε έναν «ανήθικο και στυγνό χρηματοδοτικό εκβιασμό», για τον οποίο μίλησε στο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνική πλευρά θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμφωνηθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων «ελάχιστου κοινού παρονομαστή». Δηλαδή, να προωθηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που έχει προτείνει η Αθήνα, με το 26σέλιδο κείμενο Βαρουφάκη, που έχουν την αποδοχή και των Ευρωπαίων, όπως είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, ή ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Με βάση αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι είναι δυνατό στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη πληρωμή 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, να εγκριθούν μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, που θα αποσοβήσουν οριστικά τον κίνδυνο μιας στάσης πληρωμών προς το Ταμείο ως το τέλος της παράτασης της δανειακής σύμβασης, στα τέλη Ιουνίου (σημειωτέον ότι ο Ιούνιος είναι «βαρύς» από την άποψη των πληρωμών στο ΔΝΤ, που θα πρέπει να ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να εκταμιευθούν τουλάχιστον δύο ποσά που δικαιωματικά ανήκουν στην Ελλάδα: τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και τα 1,2 δισ. ευρώ, που επιστράφηκαν «κατά λάθος» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο EFSF.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διατηρεί πάντα τον στόχο της αύξησης του ορίου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια, που προϋποθέτει θετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν μια πρώτη συμφωνία στις 11 Μαΐου και ένα «θερμό» ανακοινωθέν των υπουργών δείξουν ότι υπάρχει προοπτική συνολικής συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών, η κυβέρνηση περιμένει ότι και η ΕΚΤ θα ανοίξει τη δική της «στρόφιγγα» για την παροχή ρευστότητας στο Δημόσιο.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν, πάντως, ότι, ενώ η πρόταση για μια ενδιάμεση χρηματοδότηση με ένα «ελαφρύ» πακέτο μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να «περπατήσει» στο Brussels Group, ώστε να αποφευχθεί και ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει ακόμη μπροστά της μια πολύ δύσκολη μάχη με τους δανειστές, επειδή δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να κάνει την αναμενόμενη από αυτούς «κωλοτούμπα» σε βασικά θέματα της πολιτικής της.

Το πρόβλημα, στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που άρχισε αυτό το Σαββατοκύριακο, θα κλιμακωθεί στο Eurogroup, στις 24 Απριλίου, και θα κορυφωθεί στη συνεδρίαση του ίδιου οργάνου, στις 11 Μαΐου, είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό: η κυβέρνηση δηλώνει στους δανειστές πού θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, αλλά παραμένει αμετακίνητη σε ό,τι θεωρεί αδιαπραγμάτευτο και διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα των «θεσμών» ή του Α. Σαμαρά.

Από όσα θα διαμειφθούν σε αυτό το διήμερο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες θα φανεί αν οι δανειστές κάνουν ένα βήμα πίσω, τερματίζοντας το χρηματοδοτικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ή αν θα επιμείνουν να απαιτούν πλήρη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης, έστω κι αν αυτό οδηγεί σε στάση πληρωμών και πιθανόν στο Grexit.


Σχολιάστε εδώ