Λεφτά υπάρχουν, και τον Μάιο, για μισθούς – συντάξεις και ΔΝΤ!

Την Παρασκευή, προκάλεσε διεθνή αναστάτωση δημοσίευμα του Reuters, που ουσιαστικά προανήγγειλε τη χρεοκοπία της Ελλάδας τον Μάιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ένα τελευταίο «μαξιλάρι» 2 δισ. ευρώ, από τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης, και θα το εξαντλήσει για την πληρωμή μισθών και συντάξεων τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αντιμετωπίσει με άδεια Ταμεία τις πληρωμές 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, την Πρωτομαγιά, και άλλων 780 εκατ. ευρώ, επίσης στο ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα ως ανυπόστατο.

Το τι πραγματικά συμβαίνει με το Ταμείο του Κράτους αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό της κυβέρνησης, που δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλες τις διαστάσεις του ούτε στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Η αλήθεια είναι ότι για την κάλυψη των αναγκών του κράτους αυτή την περίοδο δίνεται μια καθημερινή μάχη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ συμβαίνουν και… θαύματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ζήτησε ενημέρωση για τις ταμειακές ροές (cash flow) του Δημοσίου, διαπίστωσε με δέος ότι ήταν αρνητικές κατά 550 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, τα Ταμεία ήταν… κάτι παραπάνω από άδεια. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα πληρώθηκαν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις.


Σχολιάστε εδώ