Κι όμως αισιοδοξούν…

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς και σημειώνουν ότι υπερσυντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα αρνούνται να αποδεχθούν ότι το Μνημόνιο πέθανε. Παράλληλα εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι έστω και την ύστατη ώρα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι διαφωνίες είναι πολιτικές και όχι τεχνικές, υπογράμμισε δε ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, πάντως, τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται, η πιστωτική ασφυξία γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονη, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έχουν περιέλθει σε τέλμα, με συνέπεια η συμφωνία να μετατίθεται πλέον για τον άλλο μήνα, μαζί και η εκταμίευση μέρους έστω της δόσης. Έτσι καθίσταται περισσότερο δύσκολη και επώδυνη η προσπάθεια της κυβέρνησης να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό (αποπληρωμή δανείων) αλλά και προς το εσωτερικό (καταβολή μισθών και συντάξεων). Η ευκαιρία του Eurogroup της 24ης Απριλίου φαίνεται να έχει χαθεί και οι προσδοκίες στρέφονται στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου. Οι προοπτικές είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες…

***

«Τελειώνει…»

«Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει στις 30 Ιουνίου», διεμήνυσε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου από το ευρώ διότι έχουν αποτιμήσει το κόστος. Ανάλογα είναι τα μηνύματα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), παράγοντες του οποίου ωστόσο επισημαίνουν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά τους. Από την Κομισιόν μιλούν για απροθυμία της Αθήνας να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και ότι δεν έχει ακόμη καταθέσει κατάλογο με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στον… κύκλο της τρομοκρατίας έχουν μπει και τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού («Financial Times», «Wall Street Journal»), ενώ στην προσπάθεια πρωτοστατούν τα γερμανικά («Der Spiegel», «Die Zeit»), με σενάρια για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, χρεοκοπία μέσα στο ευρώ, διπλό νόμισμα κ.ά. Στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, υπάρχει πανσπερμία θέσεων και απόψεων, με ορισμένους υπουργούς (Π. Καμμένος, Π. Λαφαζάνης) να υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία δεν θα έχουμε καταστροφικές συνέπειες. Άλλοι (Αλ. Φλαμπουράρης) τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αν και εφόσον οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Θέση η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποδίδουν στην κυβέρνηση ανικανότητα και πανικό. Η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, αλλά για σκληρή διαπραγμάτευση. Το Μέγαρο Μαξίμου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, σενάριο που ανακυκλώνεται στα ξένα αλλά και τα εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης.

***

«Λιάζονται»

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει η μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα μας από το Αιγαίο, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων. Παράλληλα άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση διότι, αν και γνώριζε ότι θα υπήρχε έξαρση του φαινομένου, δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας των μεταναστών. Από τη Νέα Δημοκρατία έκαναν λόγο για θράσος από εκείνους που «είχαν κάνει σημαία τους την ανεξέλεγκτη είσοδο κι εγκατάσταση λαθρομεταναστών στη χώρα μας». Το Ποτάμι προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη φωτιά» και ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα με ανοιχτά σύνορα». Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν οι δηλώσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει την έκταση του προβλήματος. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τα Μέσα Ενημέρωσης για «υστερία» και «μαύρη προπαγάνδα» και ότι οι μετανάστες απλώς… «λιάζονται στις πλατείες» της Αθήνας! Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει τους μετανάστες – πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας συναντά τις έντονες αντιδράσεις των κατά τόπους δημάρχων. Αντιδράσεις υπάρχουν και για ενδεχόμενη φιλοξενία τους σε άδεια στρατόπεδα.

***

Μικρό το… κακό!

Προσπάθεια να υποβαθμίσει την ένταση των προβλημάτων καταβάλει η κυβέρνηση και στην περίπτωση της δράσης (καταλήψεις, καταστροφές κ.ά.) των αντιεξουσιαστών. Ο ισχυρισμός ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοϋστερίας μεγεθύνοντας περιθωριακά γεγονότα, προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια. Έστρεψαν μάλιστα τα «πυρά» τους εναντίον του Αντ. Σαμαρά, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν θα υποκύψει στα ακροδεξιά κελεύσματα και στην ατζέντα του φόβου». Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «κάθε λεπτό που περνάει κυριαρχεί η ανομία στη χώρα», ζήτησε την εφαρμογή των νόμων και την επέμβαση της αστυνομίας στην υπό κατάληψη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι πρυτανικές αρχές απηύθυναν έκκληση προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό της κατάληψης, με την επισήμανση ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ανάλογη έκκληση προς τον κ. Τσίπρα έκανε και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Πανούσης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν δεν εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας θα παραιτηθεί από τη θέση του. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τον κάλεσαν είτε να εφαρμόσει τον νόμο είτε να υποβάλει την παραίτησή του. Από τις ως τώρα αντιδράσεις της η κυβέρνηση δείχνει να έχει επενδύσει στον σταδιακό εκφυλισμό των φαινομένων…


Σχολιάστε εδώ