Διαιρεμένο το Βενιζελικό στρατόπεδο…

Όπως λένε πολλά στελέχη, που είτε παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ είτε έχουν πάρει αποστάσεις, η κίνηση αυτή του Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά πυροδοτεί εξελίξεις στον σοσιαλιστικό χώρο και στον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς και δημιουργεί νέα δεδομένα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μπορεί να λέει ότι δεν επιστρέφει πίσω, ωστόσο η πλευρά των Βενιζελικών συσπειρώνεται και ταυτόχρονα προσπαθεί να «αποκόψει» από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ τη Φώφη Γεννηματά, καθώς της προσάπτει ότι θέλει να ξαναφέρει πίσω όσους έφυγαν και ακολούθησαν τον Γ. Παπανδρέου αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει πιο αβέβαιη και πιο μετέωρη από ποτέ καθώς ενώ πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου και αμέσως μετά η διαδικασία για εκλογή νέου προέδρου, τα πάντα είναι υποτονικά, δεν ενδιαφέρεται σχεδόν κανείς για την όλη διαδικασία παρά μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων και η συμμετοχή του κόσμου στις όποιες προσυνεδριακές διαδικασίες είναι απογοητευτική.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αποχωρεί από την ηγεσία, ωστόσο οι επιτελείς και οι κομματικοί φίλοι του προσπαθούν να τον μεταπείσουν να μείνει για ένα ακόμα διάστημα στην ηγεσία του κόμματος, με το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξουν απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, το ΠΑΣΟΚ, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να βρίσκεται σε περίοδο ηγετικών ανακατατάξεων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων για την ηγεσία.

Από την άλλη ένα σημαντικό τμήμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της εναπομείνασας βάσης του θεωρούν ότι η παρουσία και μόνο του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος είναι αποτρεπτική όχι μόνο για την επαναπροσέγγιση με ένα τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ αλλά και για την επανασυσπείρωση των αδρανοποιημένων στελεχών του. Θεωρούν, λοιπόν, εκ των ων ουκ άνευ την άμεση αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, χρεώνοντας μάλιστα στον σημερινό πρόεδρο ότι επιθυμεί ένα μικρό, συρρικνωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο από τον ίδιο και την ομάδα του κόμμα.

Ο γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να διάκειται θετικά σε ένα προσωρινό «πάγωμα» των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου, προκρίνοντας για τώρα το σενάριο ενός μεταβατικού προέδρου που θα ηγείται μιας επιτροπής που θα έχει ως στόχο την επανένωση της Κεντροαριστεράς και τη διεξαγωγή ενός κανονικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προς το τέλος του χρόνου, το οποίο θα ανοίξει και τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου. Επίσης, ο Ν. Ανδρουλάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για προσέγγιση και διάλογο με στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί ή ακόμα και με στελέχη που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πάντως σταθερός πόλος αναφοράς πολλών στελεχών αλλά και της βάσης του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία με προσεκτικές κινήσεις προετοιμάζεται για τη μάχη της διαδοχής, αν και δέχεται έντονη κριτική από την ομάδα του κ. Βενιζέλου ότι θέλει να φέρει πίσω στο ΠΑΣΟΚ αυτούς που οδήγησαν στη διάσπαση του κόμματος. Η κ. Γεννηματά φαίνεται επίσης να συγκεντρώνει την προτίμηση ενός σημαντικού τμήματος του στελεχιακού δυναμικού και της βάσης, κάτι που -όπως λένε- οφείλεται όχι μόνο στη δική της ιστορική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο «βαρύ» της όνομα που δίνει «εχέγγυα για ενότητα» και επανασυσπείρωση του κόμματος.

Η Φώφη Γεννηματά είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ της ανάγκης επανένωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, συμπεριλαμβάνοντας και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Βέβαια, για την ώρα οι κινήσεις και οι προσεγγίσεις της με όσους πήγαν με τον κ. Παπανδρέου είναι «μετρημένες» και «προσεγμένες», καθώς εκτιμά ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε να «επουλωθούν οι πληγές» και να «γεφυρωθούν οι διαφορές».


Σχολιάστε εδώ