ΔΕΝ ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το μεταξύ τους χάσμα δεν έχει γεφυρωθεί και ως εκ τούτου καθυστερεί η πολυπόθητη συμφωνία, που θα βάλει τέλος στην πιστωτική ασφυξία της χώρας μας. Η ευκαιρία του Eurogroup της 24ης Απριλίου έχει -ως φαίνεται- χαθεί οριστικά, ενώ αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς τη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου. Κατά συνέπεια, ο Γολγοθάς θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμη, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πότε και πώς θα τερματιστεί. Οι πιέσεις που ασκούν οι δανειστές είναι εξοντωτικές, αλλά η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και εξακολουθεί να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι «κόκκινες γραμμές» δεν σπάνε! Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος ότι -ενδεχομένως και μέσα στον Απρίλιο- θα επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία στη βάση ενός συμβιβασμού, που πρώτα απ’ όλα θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων εκφράζουν και τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. «Θα τα καταφέρουμε», υπογραμμίζουν, αν και -όπως παραδέχονται- οι δυσκολίες είναι πολλές, προέρχονται από έξω αλλά και από μέσα (εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ). Επισημαίνουν, μάλιστα, τη σημαντική συμβολή στη μέχρι τώρα σκληρή προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη – «κάνει καταπληκτική δουλειά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό τους. Η συνομιλία του τελευταίου με τον Μπ. Ομπάμα προκάλεσε αίσθηση, καθώς, βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, ο εκάστοτε αμερικανός Πρόεδρος συναντά μόνο ηγέτες και αρχηγούς κρατών. Και αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το ευρωπαϊκό κατεστημένο, που έχει επιδοθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια απαξίωσης του έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Εργασιακά, Ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελούν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις και τα θέματα στα οποία -κατά δήλωση του πρωθυπουργού- διαφωνούν οι δύο πλευρές. Οι δανειστές επιμένουν για νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις, με το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για μνημονιακά μέτρα, που και την ύφεση θα τροφοδοτήσουν και την κατάσταση των πολιτών θα επιδεινώσουν. Ως εκ τούτου, το παζάρι θα συνεχιστεί για ημέρες, ακόμη και για εβδομάδες, και θα είναι σκληρό, μέχρις ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Προσχεδιασμένο

Χωρίς προηγούμενο ήταν το «μπαράζ» πιέσεων και καταστροφικών σεναρίων (για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, διπλό νόμισμα κ.ά.) για τη χώρα μας που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Πληροφορίες, μάλιστα, από αξιόπιστες πηγές καταδεικνύουν ότι όλα εξελίχθηκαν βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και με στόχο να πανικοβληθεί η κυβέρνηση και να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει από τη Μ. Πέμπτη για το τι ακριβώς θα ακολουθούσε. Έπειτα από μια περίοδο σιωπής, ο Β. Σόιμπλε επανήλθε περισσότερο απειλητικός, ακόμη πιο οξύς και προκλητικός όσο δεν παίρνει. Οι ειρωνικές αναφορές του για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, αλλά και ειδικότερα για τον Γ. Βαρουφάκη, έδειξαν ότι η αντιπαράθεση Αθήνας – Βερολίνου έχει και χαρακτηριστικά προσωπικής «βεντέτας». Ιδιαίτερα σκληρή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ήταν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για καθυστέρηση στην πληρωμή της δόσης του Μαΐου. Ακόμη και ο μέχρι πρότινος σταθερός σύμμαχος της ελληνικής πλευράς Ζ. Κλ. Γιούνκερ άλλαξε στάση, διαμηνύοντας ότι εξαντλήθηκε η υπομονή του με την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ