Γροθιά στο μαχαίρι η κυβέρνηση για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Κοντονή το πρωί της Πέμπτης επιβεβαίωσε απλά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση για την καταπολέμηση της βίας και την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από την ΕΠΟ. Όπως για παράδειγμα ότι όσα χρόνια ισχύει το περίφημο αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο, η διαφθορά κορυφώθηκε με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων και τη συμμετοχή από παράγοντες και στελέχη της Ομοσπονδίας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως αναφέρουν τα σχετικά εισαγγελικά και ανακριτικά πορίσματα.

Ο Γιώργος Γκιρτζίκης και οι συνεργάτες του δεν είχαν καν απάντηση στο απλό ερώτημα γιατί αρνούνται τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων με εν ενεργεία τακτικούς δικαστές. Είναι αλήθεια ότι στην ΕΠΟ δεν έχουν επιχείρημα για τη στάση τους επειδή δύσκολα μπορεί να πει ευθέως κάποιος ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε το δικό μας στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς».

Ο Κοντονής, λοιπόν, θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Ακόμα και αν κινδυνέψουν με αποκλεισμό οι ελληνικές ομάδες από τα κύπελλα Ευρώπης και η Εθνική από τις διεθνείς διοργανώσεις. Φυσικά ρισκάρει ο υφυπουργός Αθλητισμού και ακολουθεί την τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη. «Αν δεν τους δείξεις πως είσαι έτοιμος να συγκρουστείς, τότε μην περιμένεις να αποφύγεις τον πόλεμο και να βγεις κερδισμένος», έλεγαν από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών και έτσι λειτουργούν και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Αντιδράσεις από ομάδες

Στον Ολυμπιακό πήραν ξεκάθαρα το μέρος της ΕΠΟ και ουσιαστικά βρέθηκαν απέναντι στον υφυπουργό Αθλητισμού. Μόνο που τα δεδομένα ανατράπηκαν από την ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Παναθηναϊκός.

«Ο δρόμος της κάθαρσης περνά αποκλειστικά από πρόσωπα με άκαμπτη ηθική και από τη συμμετοχή του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι «πράσινοι» και πρόσθεσαν ότι «θεωρούμε, λοιπόν, πως είναι υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και των αρμοδίων αρχών UEFA και FIFA να επιδιώξουν την από κοινού συνεργασία για την αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα μοιάζει με ”ξερίζωμα” της ιστορίας μας και θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

Ουσιαστικά, στον Παναθηναϊκό υποστηρίζουν το αυτονόητο: Πως οι αφορισμοί, οι αποκλεισμοί, τα οριζόντια μέτρα δεν κατανέμουν δίκαια τις ευθύνες και άρα δεν «χτυπούν» αποτελεσματικά τον πυρήνα του προβλήματος. Αντίθετα, πλήττουν ανεπανόρθωτα κάθε προσπάθεια για κάθαρση. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Απλώς επιβεβαιώνουν όσα σας αναφέραμε το Μεγάλο Σάββατο για την ενημέρωση της ΟΥΕΦΑ και το αίτημα για την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων ανεξαρτήτως του κινήτρου τους.


Σχολιάστε εδώ