Γιατί μένουν μυστικές οι προτάσεις των Σκοπίων

Πρόκειται, πάντως, εκ προοιμίου, περί διαλόγου που ευνοεί μόνο τη σκοπιανή πλευρά, καθώς της δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί και η ίδια ως θύμα «αλυτρωτισμού», ζητώντας υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων με αυτά που καλόπιστα ζητά η ελληνική πλευρά.

Και το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι πώς απαντά η Αθήνα στις γνωστές διεκδικήσεις για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, που αποτελούν τον πυρήνα των ΜΟΕ που έχει προτείνει διαχρονικά η σκοπιανή πλευρά στην Ελλάδα. Αν το τίμημα για να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία στην ΠΓΔΜ και να ανοίξει μια ακόμη συνοριακή διάβαση είναι η με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η απόσυρση των βιβλίων της… Πηνελόπης Δέλτα, ας αφήσει τη συζήτηση ο κ. Κοτζιάς και ας δημοσιοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της σκοπιανής πλευράς…

***

Ποιος πάει πού…

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις πρέσβεων και ο πλήρης κατάλογος είναι ο εξής: Μάνεσης Χαράλαμπος – Γεράσιμος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α’) από την πρεσβεία στη Βέρνη στην Κεντρική Υπηρεσία, Βέης Γεώργιος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α’) από την πρεσβεία στην Τζακάρτα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ουνέσκο στο Παρίσι, με ανάκληση της μετάθεσής του στην πρεσβεία στην Κινσάσα, Ράλλης Αλέξανδρος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α’) από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας
(ICAO) στο Μόντρεαλ στην πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι, Πάζιος Νικόλαος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α’) από την Κεντρική Υπηρεσία στην πρεσβεία στη Μαδρίτη, με παράλληλη διαπίστευση στην Ανδόρα, ανακαλούμενης της μετάθεσής του στην πρεσβεία στις Βρυξέλλες, Αθανασίου Τασία (Πληρεξούσια Υπουργός Α’) από την πρεσβεία στη Βαρσοβία στην Κεντρική Υπηρεσία.

Γαλαθιανάκη Ελευθερία (Πληρεξούσια Υπουργός Α’), από την Κεντρική Υπηρεσία στην πρεσβεία στις Βρυξέλλες, Τουλούπας Δημήτριος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α’) από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες στην πρεσβεία στη Στοκχόλμη, Αμοιρίδης Κυριάκος (Πληρεξούσιος Υπουργός Α’) από την πρεσβεία στην Τρίπολη στην Κεντρική Υπηρεσία, Νασίκα Αικατερίνη (Πληρεξούσια Υπουργός Α’) από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στις Βρυξέλλες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στο Μόντρεαλ, ανακαλούμενης της μετάθεσής της στην πρεσβεία στη Στοκχόλμη, Μαθιουδάκης Νικόλαος (Πληρεξούσιος Υπουργός Β’) από το γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης στην πρεσβεία στο Κάιρο, ανακαλούμενης της μετάθεσής του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, Κούνδουρος Ρούσσος (Πληρεξούσιος Υπουργός Β’) από την Κεντρική Υπηρεσία στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, ανακαλούμενης της μετάθεσής του στην πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι, Σκολαρίκου Χαρούλα (Πληρεξούσια Υπουργός Β’) από την Κεντρική Υπηρεσία στην πρεσβεία στη Βέρνη, με παράλληλη διαπίστευση στο Λιχτενστάιν, Φωτόπουλος Ηλίας (Πληρεξούσιος Υπουργός Β’) από την πρεσβεία στην Ποντγκόριτσα στην πρεσβεία στη Λευκωσία, Τόλιος Βασίλειος (Πληρεξούσιος Υπουργός Β’) από την Κεντρική Υπηρεσία στο γενικό προξενείο Αργυροκάστρου, Σιμοπούλου Αικατερίνη (Πληρεξούσια Υπουργός Β’) από την Κεντρική Υπηρεσία στην πρεσβεία στη Λισσαβώνα, με παράλληλη διαπίστευση στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και στο Πράσινο Ακρωτήριο.

Επίσης με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα ανακαλούνται οι εξής μεταθέσεις που είχαν αποφασιστεί από το Ανώτατο Υπηρεσιακό: Του Παπασταύρου Ανδρέα (Πληρεξούσιου Υπουργού Α’) στην πρεσβεία στο Κάιρο αφού παραμένει στη ΜΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, του Χρονόπουλου Δημητρίου (Πληρεξούσιου Υπουργού Α’) στην πρεσβεία στη Λευκωσία καθώς παραμένει στην Κεντρική Υπηρεσία, του Ριζόπουλου Ιωάννη (Πληρεξούσιου Υπουργού Α’) στην πρεσβεία στη Μαδρίτη καθώς παραμένει στην Κεντρική Υπηρεσία.

***

Σας πήραν χαμπάρι…

Βράζει ο πρώτος όροφος του Νεοκλασικού με τον πρεσβευτή μας στην Ουάσινγκτον Χ. Παναγόπουλο, καθώς θεωρούν ότι γνωρίζοντας πλέον ότι ολοκληρώνεται η θητεία του, δεν ασχολείται δεόντως με την προβολή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αρκετοί, μάλιστα, αποδίδουν στην ελληνική πρεσβεία και το μπέρδεμα που έγινε σχετικά με το «ραντεβού» του Γ. Βαρουφάκη με τον Πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και με τα διακριτικά διαβήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Καμμένου στη Μόσχα. Ο κ. Καμμένος, επίσης, θεωρεί ότι η πρεσβεία έχει την ευθύνη και για το επεισόδιο που δημιουργήθηκε με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή που απειλούσε να μπλοκάρει το ψήφισμα για την ελληνική εθνική εορτή λόγω των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας…

*Προσπάθειες ενιαίας έκφρασης της ελληνικής μειονότητας καταβάλλονται στην Αλβανία και σε ένα πρώτο βήμα ο νέος πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδας Παππάς συγκρότησε ένα νέο Σώμα, το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη της μειονότητας των τελευταίων 25 ετών, ακόμη και εκείνα που έχουν αδρανοποιηθεί.

Πρώτος στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι να διεκδικήσει την εκλογή δικών της δημάρχων στη Δρόπολη και στο Φοινίκι και σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις και στη Χειμάρρα.

Διαπλοκή…

Στη Χειμάρρα ο νυν δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο, που στις τελευταίες εκλογές κέρδισε τον υποψήφιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έχει βρεθεί στο στόχαστρο καταγγελιών για σκάνδαλα, καθώς η Χειμάρρα είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της Αλβανίας. Όπως μάθαμε, μεταξύ των καταγγελιών περιλαμβάνεται η έγκριση λειτουργίας ενός μεγάλου λατομείου, χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, η χορήγηση άδειας δόμησης τουριστικού χωριού σε «επιχειρηματίες» που συνδέονται πολιτικά με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ συγχρόνως και ο ίδιος έχει εμπλακεί σε ένα μπαράζ «προβληματικών» πωλήσεων και μεταβιβάσεων οικοπέδων που ανήκουν σε κατοίκους του δήμου.

Με αυτές τις «επιδόσεις» έχει αποδυναμωθεί σημαντικά η υποψηφιότητά του, αφήνοντας έτσι ελπίδες για εκλογή μειονοτικού δημάρχου, εκτός φυσικά εάν και πάλι τα αλβανικά κόμματα συνασπιστούν εναντίον της «κοινής απειλής».

*Στα Σκόπια ο αλυτρωτισμός καλά κρατεί. Στον Δήμο Στιπ οργανώθηκε η 21η συνάντηση των «Μακεδόνων που εκδιώχθηκαν από το αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας» με την ευκαιρία του Πάσχα. Ο πρόεδρος μάλιστα της Ένωσης «παιδιών προσφύγων από το αιγαιατικό τμήμα της Μακεδονίας» ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξουν, σε συνεργασία με το ΚΚΕ, τα αρχεία ώστε να ερευνηθεί το τι ακριβώς έγινε και πώς οργανώθηκε η «εκδίωξη των Μακεδόνων». Και φυσικά επανέφερε το αίτημα για κατάργηση της «μαύρης σφραγίδας» στα διαβατήριά τους ώστε να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Είναι οι γνωστές περιπτώσεις που ως τόπο γέννησης αναφέρουν τις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας με τα σλαβικά ονόματά τους…

*Συγχαρητήρια δέχεται για την αναβάθμισή του και τον διορισμό του στη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γεώργιος Τσίπρας, αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση διορισμού του.

*Oι διάδρομοι του Νεοκλασικού βοούν για νέο διορισμό που εκκολάπτεται στο ΥΠΕΞ και θα κάνει πάταγο. Και ο πάταγος δεν θα είναι μόνο λόγω του σκανδάλου επαγγελματικής αποκατάστασης του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά, κυρίως, θα είναι και πολιτικός ο αντίκτυπος, που θα εξοργίσει τόσο τα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκείνα της ΝΔ…


Σχολιάστε εδώ