Γιάννης Κλωνιζάκης, ο μεγάλος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974

Ο εκλιπών ήταν συναγωνιστής και συνιδρυτής του αγωνιστή Αλέξανδρου Παναγούλη, της αντιστασιακής οργάνωσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».

Τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 1968, ο Γιάννης Κλωνιζάκης μαζί με τον αδελφό του Αρτέμη Κλωνιζάκη και τον Αλέξανδρο Παναγούλη προετοίμασαν όλα τα εκρηκτικά υλικά για την απόπειρα εκτέλεσης του τυράννου στην οικία των αδελφών Κλωνιζάκη στα Πατήσια. Αυτά τα εκρηκτικά παρέλαβαν κατόπιν ο Αλ. Παναγούλης, ο Νίκος Λεκανίδης και ο Νίκος Ζαμπέλης και τα μετέφεραν στον τόπο όπου επρόκειτο να γίνει η εκτέλεση του Παπαδόπουλου. Στο 31ο χιλ. Αθηνών- Σουνίου, λίγο πριν από τις έξι το πρωί, άφησαν τον Αλέξανδρο Παναγούλη στο σημείο αυτό μόνο, όπως το σχέδιό τους απαιτούσε, η απόπειρα που ακολούθησε δυστυχώς απέτυχε και ο Παναγούλης συνελήφθη. Στη συνέχεια συνελήφθησαν ο Γιάννης και ο Αρτέμης Κλωνιζάκης καθώς και πολλά μέλη της οργάνωσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ». Στην οργάνωση αυτή ο Γιάννης Κλωνιζάκης είχε το ψευδώνυμο «ΟΛΥΜΠΙΟΣ», έτσι τον ονόμασε ο Αλέκος Παναγούλης, λόγω της ηρεμίας, της νηφαλιότητας και της ψυχραιμίας που πάντα τον διέκριναν. Στο βιβλίο του Κώστα Μαρδά «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ – Πρόβες Θανάτου» είναι καταγεγραμμένη όλη η αντιδικτατορική δράση του Γιάννη Κλωνιζάκη.

Βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση. Παρέμεινε στις φυλακές Κορυδαλλού, Αίγινας και Κέρκυρας έως το 1973 και αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστεία.

Όσοι γνώριζαν τον Γιάννη Κλωνιζάκη, διαπίστωναν ότι ήταν πραγματικός αγωνιστής, αληθινό παλληκάρι.

Μετά τη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε δήμαρχος Χανίων. Διετέλεσε μέλος του ΤΕΕ, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, ήταν παντρεμένος με τη Δώρα, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Μιλτιάδη και τον Μάρκο, εξαιρετικούς επιστήμονες και οικογενειάρχες σήμερα. Δεν ήταν τυχαίο ότι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία χιλιάδες λαού, από τα Χανιά και από όλη την Κρήτη, καθώς και συναγωνιστές του στον αντιδικτατορικό αγώνα, όπως και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Κρήτης.

Αυτό το ελάχιστο σημείωμα είναι ένα τελευταίο αντίο στον αγαπημένο μου αδελφικό φίλο και συναγωνιστή Γιάννη Κλωνιζάκη.

Κι αν σήμερα ετίθετο το ερώτημα, ποιος ήταν ο πιο ευτυχής άνθρωπος που έζησε στη γη, από έναν σύγχρονο Σόλωνα, η απάντηση θα ήταν ο Γιάννης Κλωνιζάκης.

Στάθης Β. Παναγούλης


Σχολιάστε εδώ