Απών την ώρα της φωτιάς ο Επίτροπός μας

Και κοντά σε όλα αυτά, η αγωνία για το τι θα γίνει με το χρήμα, πού το πάνε οι εταίροι μας, τι επιδιώκουν, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να μιλήσει για «ανήθικο και στυγνό χρηματοδοτικό εκβιασμό» και την ανησυχία να απλώνεται στην Αγορά και στους καφενέδες της Ελλάδας: Θα χρεοκοπήσουμε; Θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ; Κάποια λεφτουδάκια που έχουμε στην τράπεζα είναι σίγουρα; Θα πάρουμε τον μισθό και τη σύνταξη;

Δεν μας έφταναν όλα αυτά, ξέσπασαν κατά κύματα καραβιές μεταναστών – προσφύγων, παράτυπων μεταναστών, λαθρομεταναστών – όπως θέλει ο καθένας τούς λέει, ενώ η κυρία αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακάλυψε ότι έρχονται στην Ελλάδα για να λιαστούν… Είναι το μόνο για το οποίο δεν θα έρχονταν, κυρία Χριστοδουλοπούλου, γιατί από ήλιο άλλο τίποτε στις χώρες τους. Τη Γη της Επαγγελίας αναζητούν… Ξέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν… Να μη φτάσουν ποτέ. Οι ίδιοι και τα παιδιά τους.

Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση. Και η πρώτη γραμμή είναι τα νησιά δίπλα στην μπουκαπόρτα της… φίλης μας της Τουρκίας, που εσκεμμένα την αφήνει αφύλακτη όχι μόνο για να μας δημιουργεί αναστάτωση αλλά και για να αυξηθεί ο αριθμός των μουσουλμάνων εδώ, στήνοντας προκεχωρημένα φυλάκια, όπως κάνει χρόνια τώρα στη Θράκη. Από την κυβέρνηση, όμως, κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η Ελλάδα πέτυχε να πάρει το πιο ενδιαφέρον για τη χώρα μας υπουργείο της Κομισιόν. Ο έμπειρος όσο κανένας άλλος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με προϋπηρεσία στον Δήμο της Αθήνας -που χρόνια τώρα ζει το δράμα των μεταναστών- και στα κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας και Τουρισμού, ανέλαβε Επίτροπος Μετανάστευσης. Οι ελπίδες πολλές ότι με δικό μας άνθρωπο στην καρδιά του κέντρου λήψεως των αποφάσεων θα παρθούν μέτρα, ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην Τουρκία ώστε να βάλει φραγμό στη διακίνηση των λαθρομεταναστών, ότι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει, να φυλάξει τα σύνορά της. Ότι ο Αβραμόπουλος θα είναι το μάτι μας παντού.

Δυστυχώς, υπήρξε πλήρης απογοήτευση. Άφαντος ο Επίτροπός μας τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν χιλιάδες μετανάστες – πρόσφυγες προσπαθούσαν να βγουν σε ελληνικό έδαφος. Δεν έκανε καμία παρέμβαση στην Κομισιόν. Δεν ζήτησε από τον Γιούνκερ την άμεση σύγκληση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Περιμέναμε ότι θα έπαιρνε το αεροπλάνο και θα πήγαινε στα νησιά, που είχαν πλημμυρίσει από ανθρώπους, λευκούς και μαύρους. Πουθενά, όμως, ο Αβραμόπουλος. Απέφυγε να πάει στη σύσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με θέμα την τραγική κατάσταση, που κάθε στιγμή γινόταν και πιο εκρηκτική, σε όλα τα νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία, ακόμη και στη Γαύδο. Έχω κάποια δουλειά, ήταν η απάντηση στην πρόσκληση του πρωθυπουργικού γραφείου. Και έστειλε τον… ιπποκόμο του, που κακώς τον δέχτηκε ο Τσίπρας.

Άλλο ένα μέγα πρόβλημα. Και πρέπει κι αυτό να το πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός. Αυτόν ξέρουν έξω, ενώ έχει και προσβάσεις και μπορεί να κάνει μέτωπο με συναδέλφους του από χώρες που δέχονται κι αυτές κύματα μεταναστών.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλους μετανάστες πέρα από αυτούς που είναι από χρόνια εδώ. Και οικονομικά και από πλευράς θέσεων εργασίας. Αλλά και από πλευράς υποδομών και ασφάλειας. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με μοναδικό θέμα το Μεταναστευτικό, καθώς δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών.

Για την Ελλάδα, όμως, είναι και θέμα εθνικό. Ας φροντίσουμε σήμερα, για να μην τρέχουμε αύριο. Και να μην είμαστε πάλι οι χαμένοι…

Η χώρα μας πρέπει να είναι πάνω από ιδεοληψίες, ορισμένες από τις οποίες είναι επικίνδυνη πολυτέλεια.

Το Μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα.


Σχολιάστε εδώ