Ανήσυχη ηρεμία στη ΝΔ

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μπει άμεσα σε τροχιά αλλαγών που θα ξεκινούν από τη βάση και θα φτάνουν μέχρι την κορυφή, τον Αντ. Σαμαρά εν προκειμένω. Αλλαγές που εκτός από τα πρόσωπα και τις δομές θα πρέπει να αφορούν τη φυσιογνωμία και το ιδεολογικό προφίλ, καθώς -όπως σημειώνουν- η παράταξη έχει κατά πολύ απομακρυνθεί από τις αρχές της. Η εκτίμηση των περισσοτέρων στελεχών είναι ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να καθυστερήσουν, σε διαφορετική περίπτωση πολύ σύντομα η καθοδική πορεία που ξεκίνησε μετά τις εκλογές θα είναι πλέον χωρίς επιστροφή. «Αν δεν γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες κινήσεις, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζουν. Οι πλέον απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Η Ντ. Μπακογιάννη, που σε κάθε ευκαιρία προειδοποιεί πως «ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει», επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις ούτως ώστε η Νέα Δημοκρατία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά της ότι επίκεινται ραγδαίες εξελίξεις που θα αφορούν ακόμη και το πρόσωπο του αρχηγού.

Έμμεσο «χτύπημα» κατά του Αντ. Σαμαρά θεωρήθηκε από ορισμένους η δήλωση του Γραμματέα Ανδρ. Παπαμιμίκου ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μια νέα αρχή, πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με το παρελθόν και να εκφράσει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Ελάχιστοι είναι ωστόσο εκείνοι που πιστεύουν ότι τον συγκεκριμένο στόχο μπορεί να τον υπηρετήσει αποτελεσματικά ο κ. Σαμαράς. Κατά συνέπεια, χρειάζεται οι αλλαγές να φτάσουν μέχρι την κορυφή, με την προοπτική να αναλάβει τις τύχες της παράταξης ένα νεότερο και λιγότερο φθαρμένο πρόσωπο. Ακόμη κι έτσι πάντως κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι εύκολη κι ανώδυνη, καθώς πέραν των άλλων θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της κυβέρνησης.

Επιμένει…

Το κλίμα αγωνίας που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης επιδεινώνεται λόγω της απόφασης του κ. Σαμαρά να παραμείνει στην αρχηγία παρά τη βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές και παρά τα ανησυχητικά μηνύματα που φτάνουν από τις δημοσκοπήσεις και που δείχνουν ότι υπό την ηγεσία του η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανακτήσει τη… «χαμένη τιμή» της. Ο ίδιος επιμένει να επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με την ελπίδα ότι το πολιτικό κλίμα θα αλλάξει σύντομα λόγω των αποφάσεων και των χειρισμών της κυβέρνησης.

Φαίνεται μάλιστα να έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Ιούνιο, όταν -κατά την εκτίμησή του- ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κάτω από την πίεση των πιστωτών, είτε θα προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή βούληση είτε θα επιδιώξει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης για να μπορέσει να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Επίμονα τα τελευταία 24ωρα παράγοντες της Λ. Συγγρού διακινούν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αν όχι μέσα στον Μάιο, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, με απώτερο σκοπό να αναστείλουν τις διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο και περιλαμβάνουν και την αλλαγή αρχηγού.

«Όταν η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών, δεν είναι δυνατόν στη Νέα Δημοκρατία να ασχολούμαστε με έριδες και γκρίνιες», είναι το… ακαταμάχητο επιχείρημά τους. Κατά συνέπεια, η παραμονή του κ. Σαμαρά κρίνεται και αναγκαία και απαραίτητη! Μέρος του ιδίου σχεδίου είναι η απόφαση για τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης και όχι έκτακτου συνεδρίου, όπως ήταν το κυρίαρχο αίτημα.

Κορυφαία στελέχη ωστόσο χαρακτηρίζουν… εφιαλτικό το σενάριο η παράταξη να πάει σε εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. «Το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο», υπογραμμίζουν, ενώ τους φόβους τους ενισχύουν τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι αν διεξαχθούν άμεσα εκλογές δύο τινά μπορεί να συμβούν: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί νικητής και αυτοδύναμος και η Νέα Δημοκρατία να περιοριστεί σε ποσοστά πέριξ του 20% ή και αρκετά χαμηλότερα. «Τότε, πλέον, θα έχει μπει σ’ έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και… μέλλον», προειδοποιούν.

Για τον λόγο αυτό αρκετά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρέπει να κινηθούν άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες και οι αλλαγές κόντρα στις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της ηγεσίας. Ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι προς αυτή την κατεύθυνση, σε βαθμό που να προεξοφλούν ότι «ο Σαμαράς θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές ως… πρώην αρχηγός».


Σχολιάστε εδώ