XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ
>Κύριε Λαζαρίδη, είσαστε ικανοποιημένος από την αγορά που στήσατε; Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι μετοχές που πραγματοποιούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών και τζίρων, με τις πιο πολλές να κάνουν από λίγα έως ελάχιστα κομμάτια και τις υπόλοιπες να μην ανοίγουν καν.
>Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κάποιοι στην Κομισιόν μάς θεωρούν προτεκτοράτο! Εδώ μέχρι και ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής επιχείρησης Eldorado Gold έφτασε στο σημείο να απειλήσει την κυβέρνηση πως η εξέλιξη της υπόθεσης του μαγαζιού του θα κρίνει εν πολλοίς στα μάτια των θεσμικών του επενδυτών (Fidelity, BlackRock, κ.λπ.) αν η Ελλάδα αποτελεί ή όχι έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
>Επαγγελματίες στις δολοπλοκίες, με μεταπτυχιακό στην εικονική νομιμότητα! Μια χαρά κατάφεραν να εγκλωβίσουν τη νέα περιφερειάρχη Αττικής, με περίεργους όρους και ύποπτες προβλέψεις επί των συμβάσεων στα έργα διαχείρισης των σκουπιδιών, πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, με αποτέλεσμα από τη μια να υπάρχουν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις απέναντι στα κινήματα των πολιτών και από την άλλη ο κίνδυνος επιβαρύνσεων με αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τους εργολάβους.
>Προς γνώση και συμμόρφωση! Ελπίζουμε κάποιοι από τους εκπροσώπους του Δημοσίου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της DG Comp στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, που είχαν την ευθύνη ελέγχου της πληρότητας των κριτηρίων χορηγήσεων, να μην κληθούν από τη Δικαιοσύνη ως απλοί σύμβουλοι ή μάρτυρες κατηγορίας, αλλά να κάτσουν και στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
>Να δείτε που από εδώ και πέρα πολλές επιχειρήσεις θα πουλιούνται σε τιμήματα που θα αγγίζουν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, τράπεζες, προμηθευτές και ενοίκια. Για του λόγου το αληθές, η Σκλαβενίτης αναμένεται να προχωρήσει στην εξαγορά της Βερόπουλος, κινούμενη σε αυτή τη λογική.
>Απλά μαθηματικά, κέρδος = έσοδα – έξοδα! Σημασία, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, δεν έχει τόσο το αν η τιμολογιακή πολιτική για την παραγωγή τεύτλων θα είναι ίδια με την περσινή, λες και ήταν καλή, αλλά το κατά πόσο ανταποκρίνεται στα πραγματικά κόστη που καλούνται να πληρώσουν οι καλλιεργητές.
>Αν, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Interlife ΑΑΕΓΑ, περιμένετε δεοντολογία και εταιρική ηθική από τις τράπεζες, μάλλον πλανάστε πλάνην οικτρά! Από τη στιγμή που δεν ελέγχονται, γιατί να μην αναγκάζουν τον εκάστοτε δανειολήπτη να αγοράζει τα προϊόντα των συνεργαζόμενων με αυτές εταιρειών;
>Από ό,τι φαίνεται η κατηγορία της επιτήρησης δεν αποτελεί προθάλαμο για επανένταξη των εταιρειών στην κύρια αγορά, αλλά μονόδρομο προς την κατηγορία διαγραφής! Για του λόγου το αληθές, οι μετοχές των Compucon, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ και Βαράγκης μεταφέρθηκαν στην τελευταία λόγω των χαμηλών ετήσιων συνολικών τους εσόδων.
>Για αρχή ας μας απαντήσει η Περσεύς! Το ότι οι περισσότερες εταιρικές ανακοινώσεις αναφέρουν πως οι διοικήσεις τους έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τακτοποιηθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους και βρίσκονται στο τελικό στάδιο οριστικής συμφωνίας δεν θα πρέπει να αποδεικνύεται τουλάχιστον από επιστολές των πιστωτών τους;
>Αρέσει – δεν αρέσει στη διοίκηση της ΑΛΚΟ, πρόκειται περί λογιστικής ωραιοποίησης! Η μη βεβαίωση της αποτίμησης του λογαριασμού «Επενδύσεις σε συγγενείς επιχειρήσεις» οδηγεί σε αδυναμία υπολογισμού των επιπτώσεων στις οικονομικές της καταστάσεις.
>Τελικά, το τραπεζικό απόρρητο δεν είναι και τόσο απόρρητο, όπως κάποιοι ήθελαν να περάσουν προς τα έξω, αρκεί να απαιτηθεί με τον νόμιμο τρόπο! Αυτό τουλάχιστον μας έδωσε να καταλάβουμε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, που έκανε λόγο περί άρσης του μόνο έπειτα από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3α του ν. 3213/2003.
>Κατά τα άλλα πρώτη φορά Αριστερά; Κύριε υπουργέ Εργασίας, αληθεύει ότι σε κάποιες από τις τράπεζες, στις οποίες κατέληξε ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, ύστερα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, οι τελευταίοι εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός οργανισμού προσωπικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για διαφανή και αξιοκρατική αξιοποίηση του προσωπικού, ενιαίο βαθμολόγιο και κανόνες για μεταθέσεις, αποσπάσεις, αναπληρώσεις;
>Υπάρχει και η άλλη πλευρά στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, η μη ρόδινη, που οι θεσμικά αρμόδιοι κάνουν ότι δεν ακούν και δεν βλέπουν! Ο όμιλος της ΕΚΤΕΡ κατέγραψε υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 30,98% και ζημίες μετά από φόρους ύψους 117 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 450 χιλ. ευρώ το 2014.
>Ψάχνετε συνενόχους σε ενδεχόμενο έγκλημα; Γιατί, κύριοι της νέας ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, διαρρέετε πως αναμένετε την απόφαση της πολιτικής σας προϊσταμένης, αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, προκειμένου να προχωρήσετε ακόμα και τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε τελικό στάδιο;
>Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει, ενώ διαχέονται οι ευθύνες ώστε να μην μπορούν να αναζητηθούν! Είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων που έχουν έννομο συμφέρον από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισής και προέρχονται από τόσο διαφορετικά σωματεία εργαζομένων, που είναι πρακτικά αδύνατο να βρουν κοινή συνισταμένη.
>Και ο νοών…. νοείτω! Το ότι υπό αυτές τις συνθήκες ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση των δανείων της Σελόντα αποτελεί επιτυχία της διοίκησής της, ωστόσο εκ του αποτελέσματος θα δούμε αν έπρεπε να υλοποιηθεί από τους πιστωτές, αν το ύψος των εξασφαλίσεων ήταν αρκετό και αν ορθώς έπεσαν τόσα χρήματα σε μία μόνο επιχείρηση.
>Φιλική συμβουλή προς την Πλαίσιο! Πέρα από τις προαγορές δολαρίων, ως μέσου αντιστάθμισης της ανατίμησης του πράσινου νομίσματος, υπάρχουν και άλλες τεχνικές πιο τεχνοκρατικές και αποδοτοκές, όπως το hedging με τη χρήση παραγώγων.
>Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν! Το γεγονός ότι στο έργο κατασκευής του νέου αεροδρομίου, που θα αντικαταστήσει το «Νίκος Καζαντζάκης», εξακολουθούν να παραμένουν κοινοπραξίες εταιρειών, όπως Ελλάκτωρ-Vinci και J&P Άβαξ-Bouyges, έπαιξε κάποιον ρόλο στη διαφορετική αντιμετώπιση που του επιφυλάσσει η κυβέρνηση;
>Εν αναμονή των επόμενων αποτελεσμάτων της εταιρείας! Πόσο θα αλλάξουν, άραγε, την εικόνα των οικονομικών της ΑΕΓΕΚ, που εμφάνισε ζημίες της τάξεως των 12.700.203,56 ευρώ, τα μερικά εκατομμύρια ευρώ αποζημίωσης από την Αττικό Μετρό, ελέω της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου για το Μετρό Θεσσαλονίκης;
>Από ό,τι φαίνεται, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών δεν ωφέλησαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συναλλασσόμενους! Και δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών, αφού το κυριότερο πρόβλημα εστιάζεται στην καθυστέρηση χορήγησης κατάστασης οφειλών για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
>Όπως το δει κανείς! Το γεγονός ότι οι επαγγελματίες των μεγάλων επενδυτικών οίκων δεν ασχολούνται με την κάλυψη των μικρών εταιρειών, επειδή τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό για το retail, αφού αν προβλέψει σωστά την τάση μπορεί να σημειώσει κέρδη χωρίς να φοβάται στρεβλώσεις από παρεμβάσεις.