Υπό την απειλή του «Barbaros» θα δεχθεί η Κύπρος να αρχίσουν οι συνομιλίες;

Διότι σωστά είναι αυτά που υποστηρίζει ο κ. Νεοφύτου, αλλά πολύ χειρότερο σενάριο από τα σύνορα με την Τουρκία στο ίδιο το νησί είναι να υπάρχει η Τουρκία ακόμη και μέσα στη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία και να έχει λόγο η Άγκυρα ακόμη και στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο που θα πρόεκυπτε μέσα από μια λύση όπως αυτή που μαγειρεύουν οι διεθνείς μεσολαβητές, με «σεφ» τους Βρετανούς και Τούρκους.

Στα Κατεχόμενα συνεχίζεται η προεκλογική καμπάνια όπου και πάλι ισχυρή εμφανίζεται η υποψηφιότητα Έρογλου. Ο κατοχικός ηγέτης, μάλιστα, επενδύει σε κεντρώους και εθνικιστές ψηφοφόρους και φυσικά σε εποίκους. Έτσι, το σύνθημά του κάθε άλλο παρά προκαλεί εντύπωση καθώς παραπέμπει στη διατήρηση του «κράτους».
«Ο Έρογλου σημαίνει κράτος, φυσικά», είναι το σύνθημα της καμπάνιας του και αποκαλύπτει και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις…

Στην Κύπρο, πάντως, αν και είναι κατανοητή η πίεση που ασκείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ενώ η Κύπρος -και δικαιολογημένα- είχε θέσει ως προϋπόθεση να αποχωρήσει το «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ και να επιστρέψει στη βάση του αλλά και να ακυρωθεί η συγκεκριμένη Navtex με την οποία επιχειρήθηκε η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κύπρου, βλέπουμε ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί επανέναρξη συνομιλιών επειδή… έληξε η Navtex και το «Barbaros» πήγε στη Μερσίνα, δηλαδή μια ώρα απόσταση από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ακόμη χειρότερα, συνέπεσε «συμπτωματικά» η τουρκική Navtex να λήγει ενώ είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της παρούσας φάσης ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από την κοινοπραξία Eni/Kogas και το πλωτό γεωτρύπανο είχε αποχωρήσει, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Τουρκία να υποστηρίξει ότι υπήρξε αμοιβαία διακοπή ερευνών. Το ερώτημά μας είναι το εξής: Έχει διασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση ότι η έναρξη των συνομιλιών δεν εξαρτάται από την ενδεχόμενη επανάληψη ερευνών είτε από την Εni είτε από την Total στην κυπριακή ΑΟΖ;

Έτσι, ακόμη κι αν αρχίσουν οι συνομιλίες, η Κύπρος θα βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή της επιστροφής του «Barbaros»…

Πάντως, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τ. Γιλντίζ υποστήριξε ακριβώς ότι «αμοιβαία και με συντονισμό σταμάτησαν οι έρευνες του φυσικού αερίου στην Κύπρο», αφήνοντας εκτεθειμένη την κυπριακή κυβέρνηση.

***

Στο στόχαστρο του Ομπάμα ένας μεγάλος φίλος του Ελληνισμού

Ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αμερική βρίσκεται στο στόχαστρο μιας μεγάλης υπόθεσης που κινείται στα όρια της συνομωσίας. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρώην πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, βρίσκεται κατηγορούμενος για υπόθεση δωροδοκίας, επειδή, υποτίθεται, βοήθησε φίλο του οφθαλμίατρο από το Μαϊάμι να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο με την κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή, καθώς η δίωξη ασκήθηκε ενώ ο κ. Μενέντεζ, αν και Δημοκρατικός, έχει έρθει σε σφοδρότατη σύγκρουση με τον Ομπάμα τόσο για το άνοιγμα στην Κούβα, μια και ο ίδιος είναι κουβανικής καταγωγής, όσο και για το θέμα του Ιράν, αφού ο κ. Μενέντεζ ανήκει σε εκείνη τη μεγάλη ομάδα των Δημοκρατικών που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας συμφωνίας με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά.

*Ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος εκλέγεται στο Νιου Τζέρσι από το 1993, έχει συνδεθεί προσωπικά και φιλικά με κορυφαία στελέχη του κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ. Τόσο ως νέος βουλευτής όσο και ως γερουσιαστής ήταν ο βασικός υποστηρικτής στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα της Κύπρου έναντι του σκληρού φιλοτουρκικού λόμπι αλλά και της Ελλάδας, τόσο στο θέμα των Σκοπίων όσο και έναντι της Τουρκίας.

Οι κατηγορίες αφορούν ακόμη και τη «μεσολάβησή» του στην έκδοση βίζας τριών φιλενάδων του φίλου του οφθαλμίατρου, το γεγονός ότι ταξιδέψε μαζί του σε τέσσερις περιπτώσεις στην Καραϊβική και επέτρεψε να του πληρώσει τα έξοδα ο συγκεκριμένος πάμπλουτος οφθαλμίατρος. Επιπλέον κατηγορείται ότι δέχθηκε χρήματα από τον οφθαλμίατρο για την προεκλογική του εκστρατεία (750.000 δολάρια τουλάχιστον), κάτι το οποίο δεν είναι παράνομο στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό συνδέθηκε από τον εισαγγελέα με ανταλλάγματα που του προσέφερε διευκολύνοντάς τον να αποκτήσει πρόσβαση στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

*Πάντως, όπως είπαμε, η επίσπευση της άσκησης δίωξης δεν είναι τυχαία, καθώς υπάρχει τρομακτική πίεση προκειμένου να παραιτηθεί, κάτι που θα απάλλασσε τον Πρόεδρο Ομπάμα από μια ισχυρή αντιπολιτευόμενη φωνή από τους ίδιους τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία…

*Μια χοντρή προβοκάτσια έχει αρχίσει να στήνεται στην Αλβανία εις βάρος της Ελλάδας, στην οποία έχουν βάλει το χέρι τους και οι Τσάμηδες.

Η εφημερίδα «Κόχα Γιον» έχει αρχίσει αφιερώματα σε έγγραφα της Ανώτατης Γερμανικής Διοίκησης τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη Γερμανία. Το αλβανικό δημοσίευμα αναφέρεται σε συνεργασία των Ελλήνων με το Γερμανικό Επιτελείο στην περίοδο της Κατοχής. Εκεί υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι ο διοικητής του ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας είχε συνάψει ανακωχή με τις ναζιστικές δυνάμεις για το διάστημα 1943-1944, ενώ και ο ΕΛΑΣ, συμφώνα με το αλβανικό δημοσίευμα, είχε συνάψει με το Γερμανικό Επιτελείο κατά τόπους συμφωνίες… Πέραν όλων των άλλων, είναι προφανές ότι επιχειρείται και η αμαύρωση της ελληνικής αντίστασης και συγκεκριμένα του ΕΔΕΣ, ο οποίος και εκδίωξε τους Τσάμηδες από την Ήπειρο ως συνεργάτες των Γερμανών…

*Πάντως, το ΚΕΑΔ βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση μετά τη συνεργασία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος με το κόμμα των Τσάμηδων. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ υπήρχε η συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ο κ. Ράμα επέλεξε να αρχίσει επαφές και να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας εν όψει δημοτικών εκλογών με τους Τσάμηδες. Το ΚΕΑΔ θα διεκδικήσει με αξιώσεις τους Δήμους Φοινίκης, Δερόπολης και Χειμάρρας και προσδοκά σε καλή εμφάνιση και παρουσία στους Αγίους Σαράντα…

*O Νίκος Γαριλίδης τοποθετήθηκε ΣΤ’ Διευθυντής, ενώ ο Ι. Τζόβας – Μουρούζης ανέλαβε το διπλωματικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλ. Τσακαλώτου. Μια ακόμη απόσπαση στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά, με τη μετακίνηση της Διοικητικού Παναγιώτας Νικολοπούλου από το ΓΕΑ. Κενές παραμένουν οι θέσεις των γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ενώ σύντομα αδειάζουν και διευθύνσεις λόγω μετακινήσεων…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ