Τονωτική ένεση 1,2 δισ. ευρώ

Το όριο του ELA αποφασίστηκε, σε τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου της ΕΚΤ, να αυξηθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 73,2 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει περίπου 900 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η ΕΚΤ «πέρασε θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης», σύμφωνα με τη γνωστή διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα, η Φρανκφούρτη ουδέποτε είχε ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα της ΤτΕ για πρόσθετη ρευστότητα.

Αντίθετα, μάλιστα, ακόμη και όταν σημειώνονταν μεγάλες εκροές καταθέσεων, η ΕΚΤ προσέφερε πρόσθετη ρευστότητα με το σταγονόμετρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η ΤτΕ είχε ζητήσει αύξηση του ορίου κατά 3,5 δισ. ευρώ, αλλά πήρε μόνο 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 του ζητηθέντος ποσού.

Μάλιστα, ο πιο ακραίος υποστηρικτής της επιβολής χρηματοδοτικής ασφυξίας στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι θα πρέπει να διακοπεί κάθε πρόσθετη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, επειδή υπάρχει υπόνοια ότι οι ενισχύσεις από την ΕΚΤ καταλήγουν έμμεσα να χρηματοδοτούν την κυβέρνηση.

Η ξαφνική «γενναιοδωρία» της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες είναι μια απόφαση που υπαγορεύθηκε από την αναγκαιότητα να υποστηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του αυτή την περίοδο, λόγω των εκροών καταθέσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στα μέλη του συμβουλίου, στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης. Τόνισε ότι το αίτημα της ΤτΕ θα πρέπει να ικανοποιηθεί πλήρως, καθώς οι εκροές απειλούν να δημιουργήσουν οξύ ζήτημα ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικρίνει δημόσια τους τραπεζίτες της Φρανκφούρτης, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνουν τη στάση τους με πολιτικά κριτήρια.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Παρίσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε, την Μ. Πέμπτη, ότι «η Ευρωζώνη μάς διδάσκει για το παράδοξο της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.

Η προσπάθεια να προστατευθεί η Φρανκφούρτη από την πολιτική έχει δημιουργήσει μια πολύ πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα.

Δεν κατηγορώ το διοικητικό συμβούλιο. Στην προσπάθειά τους να γίνουν αποτελεσματικοί πυροσβέστες έχουν καταλήξει να πολιτικοποιηθούν».


Σχολιάστε εδώ