Τι φέρνει απʼ τη Ρωσία

Το «μυστικό» για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να προωθούνται ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο και τα «ρωσικά αντίμετρα» και χωρίς να υπάρξει «κόντρα» της Αθήνας με τους Ευρωπαίους, είναι η φόρμουλα για ίδρυση ελληνορωσικών εταιρειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική ομοσπονδία. Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η διαδικασία ίδρυσης ελληνο-ρωσικών εταιρειών στη ρωσική επικράτεια προκειμένου οι έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρωσικές εταιρίες, στις οποίες όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα. Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επικαλούνται και τη δημόσια δήλωση -προς την ίδια κατεύθυνση- του Βλαντιμίρ Πούτιν σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, καθώς τόνισε χαρακτηριστικά ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι ρώσοι παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά το κομβικό και μείζον θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, στη διάρκεια των συζητήσεων εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά και φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού, που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευσή του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Ο ίδιος ο κ. Πούτιν σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». «Είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Βλ. Πούτιν, «προκειμένου όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων». Ο κ. Βλ. Πούτιν, δηλαδή, απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Και, βέβαια, κατά τον ρώσο Πρόεδρο, ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως από τη διαμετακόμιση του αερίου».

Εξάλλου, η Ρωσία, διά του ιδίου του Βλ. Πούτιν, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ