Σφίγγα ο Πούτιν για το τι συμφώνησε με τον Τσίπρα

Ενώ η ταύτιση απόψεων με τον Βλ. Πούτιν σε κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, που ήταν και ο βασικός στόχος του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού.

Ακόμη κι αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις του ρώσου ηγέτη, εξανεμίστηκε από την υποδοχή που επιφύλαξε στον κ. Τσίπρα και πολύ περισσότερο από τη σημασία που έδωσε στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Διπλωματικοί παράγοντες, με μακρά εμπειρία σε συναντήσεις αυτού του επιπέδου, επισημαίνουν ότι τα ουσιαστικά αποτελέσματα της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού δεν πρέπει να αναζητηθούν στις επίσημες δηλώσεις. Αλλά σε όσα συζητήθηκαν, ενδεχομένως συμφωνήθηκαν και, για ευνόητους λόγους, δεν δημοσιοποιήθηκαν. Αποτελέσματα τα οποία θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τους επόμενους μήνες.

Όπως παρατηρούσαν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, αν το ζητούμενο από τις δύο πλευρές ήταν ο υπό κατασκευή αγωγός και η διάθεση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας, οι συζητήσεις θα γίνονταν σε επίπεδο υπουργών. Κατά συνέπεια, σημειώνουν, στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν και μερικά ακόμη πολύ σοβαρά ζητήματα, που ενδεχομένως άπτονται της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας, ίσως και του ενεργειακού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας. Ειδικά όταν η Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και πλήττεται από το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί λόγω Ουκρανίας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει για τη Μόσχα κάτι σαν «δούρειος ίππος» για να σπάσει τον διεθνή αποκλεισμό. Αυτός ακριβώς ήταν και ο φόβος των Ευρωπαίων εν όψει του ταξιδιού του κ. Τσίπρα.

Από την άλλη, οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να λειτουργήσουν ως «μοχλός πίεσης» προς τους δανειστές για να αμβλύνουν τις πιέσεις τους. Οι έντονες αντιδράσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στις δηλώσεις ελλήνων υπουργών ότι η Ελλάδα θα αναζητήσει χρηματοδότηση από τη Ρωσία αποκάλυψαν τους φόβους τους. Πάντως, οι κ. Πούτιν και Τσίπρας ξεκαθάρισαν ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση θέμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά ακόμη κι αν είχε τεθεί, για ευνόητους λόγους, δεν επρόκειτο να το παραδεχθούν δημόσια. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έσπευσε να στείλει ένα θαρραλέο, όσο και υπερήφανο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος».


Σχολιάστε εδώ