Πάθη… διαρκείας!

Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία ότι μέχρι τότε θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δώσει τέρμα στην πιστωτική ασφυξία της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και επώδυνες καθώς, όπως παραδέχονται και από την κυβέρνηση, τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν μέχρι το τέλος Απριλίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης η Αθήνα συνεχίζει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Λίγα 24ωρα μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη έναντι της Κρ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Π. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι ο Π. Καμμένος, ο οποίος επιπρόσθετα προανήγγειλε οικονομική συνεργασία μεταξύ άλλων και με την Ινδία. Τις σχέσεις κυβέρνησης – δανειστών επιβάρυνε περαιτέρω η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα.

***

Αντιστέκεται…

Κι ενώ οι πιέσεις των δανειστών εξακολουθούν να είναι ασφυκτικές, η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ δεν άλλαξε ούτε κατά τι το σκηνικό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει και να λάβει τα μέτρα που της ζητούν, ήτοι μείωση μισθών και συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αυξήσεις στον ΦΠΑ κ.ά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τους λανθασμένους χειρισμούς της έχει φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο και θα οδηγήσει τελικά τη χώρα σ’ ένα νέο Μνημόνιο. Την ίδια στιγμή στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κορυφώνονται τα «καταστροφικά σενάρια», με τους «Financial Times» να προαναγγέλλουν χρεοκοπία τον Μάιο, ενώ οι «New York Times» εκτιμούν ότι αν δεν δοθούν άμεσα χρήματα στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει δημοψήφισμα.

***

Επανεκκίνηση

Εν μέσω πιέσεων, προειδοποιήσεων αλλά και έμμεσων απειλών ευρωπαίων ηγετών και παραγόντων των Βρυξελλών, ο Αλ. Τσίπρας ταξίδεψε στη Μόσχα. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά της η άσκηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία (το επιβεβαίωσε κι ο Β. Πούτιν) και ξεκαθάρισε ότι το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας μας θα αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τ’ άλλα, οι κ. Πούτιν και Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη επανόδου των εμπορικών σχέσεων στα επίπεδα πριν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από την Ευρώπη. Ο ρώσος ηγέτης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Μόσχας για τα λιμάνια, τις υποδομές και την ενέργεια στην Ελλάδα και ότι η Ρωσία θα πάρει μέρος στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών.

***

«Εχθροί»

Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, όπως αναμενόταν, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και πρόσθεσε ότι ο σκοπός δεν είναι να ποινικοποιηθούν οι νεοφιλελεύθερες ιδέες που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διαπιστωθεί αν πίσω από αυτές υπήρχαν άλλου είδους κίνητρα. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κατασκευάζει εχθρούς» προκειμένου να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των ελπίδων του ελληνικού λαού, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση με ανακριτική επιτροπή σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. Ο Β. Βενιζέλος σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης δηλητηριάζει τη συναίνεση που χρειάζεται η χώρα, ενώ ο Στ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι συζητάμε για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, ενώ θα έπρεπε να συζητάμε γιατί δεν έχει βγει ακόμη.

***

Προβολή

Η Επιτροπή Χρέους, που συγκροτήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, φορτίζει πολλαπλώς το πολιτικό κλίμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αμιγώς κομματική εκδήλωση με διχαστικό χαρακτήρα που χρησιμοποιείται για την προσωπική προβολή της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ειδικότερα το ΚΚΕ μίλησε για «αυθαίρετη ενέργεια» που ως στόχο έχει να συγκαλύψει τις αιτίες της κρίσης. Η πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ενοχλούνται με την Επιτροπή όσοι απειλούνται από αυτήν, ενώ διατύπωσε έμμεσες απειλές προς κόμματα, βουλευτές αλλά και δημοσιογράφους. Η παρουσία δε του Πρ. Παυλόπουλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση προκάλεσε τη δυσφορία της Νέας Δημοκρατίας και την έντονη αντίδραση του Β. Βενιζέλου. Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε θεσμικά οδυνηρή την παρουσία του, που, επιπλέον, βάσει του Συντάγματος δεν συνάδει με το αξίωμά του. Απαντώντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση του τρόπου υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.

***

Ανοχή

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του Μεγάρου Μαξίμου στις νεότερες δηλώσεις του Π. Καμμένου για τον κίνδυνο μαζικής εισροής τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος στην περίπτωση που η χώρα μας καταρρεύσει οικονομικά. Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι είτε συμφωνεί με τις απόψεις του είτε τις… ανέχεται για να μη διαταραχθεί η κυβερνητική συνεργασία. Η Νέα Δημοκρατία άσκησε σκληρή κριτική στον υπουργό Άμυνας κατηγορώντας τον ότι δυσφημεί την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εθνικό λαϊκισμό. Αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου πήρε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ενώ έμμεσα τις αποδοκίμασε και ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.


Σχολιάστε εδώ