Οι καταληψίες εξωθούν τον Τσίπρα να βγάλει τα ΜΑΤ!

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά κυρίως για το πότε και με ποιον τρόπο θα αποκλιμακωθεί και θα εκτονωθεί η ένταση. Προϊόντος του χρόνου μειώνεται ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που θεωρούν ότι οι προθέσεις των καταληψιών είναι καθ’ όλα αγνές και αμιγώς ιδεολογικά τα κίνητρά τους. Η θεωρία τους αυτή ενισχύεται και από τις πληροφορίες που φθάνουν στην κυβέρνηση από τις μυστικές υπηρεσίες και κάνουν λόγο για «οργανωμένο σχέδιο».

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα και παράγοντές του σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «έχει πλήρη συναίσθηση» ως προς το τι συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από το κύμα των καταλήψεων. Κυρίαρχη άποψη είναι ότι στόχος εκείνων που υποκινούν (κι ενδεχομένως συντονίζουν) όλα αυτά τα γεγονότα είναι να εξωθήσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε κατασταλτικά μέτρα, ήτοι να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επέμβαση της Αστυνομίας στους υπό κατάληψη χώρους, να τον υποχρεώσουν με άλλα λόγια να δράσει όπως όλες οι προηγούμενες (μη αριστερές) κυβερνήσεις. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε, όπως είναι φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις αρκετών στελεχών, αλλά και μερίδας ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργούσε συνθήκες πολιτικής κρίσης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο «γραμμές» ως προς τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι των καταληψιών: Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν τα φαινόμενα δεν εκτονωθούν σύντομα θα ενταθεί το κλίμα ανασφάλειας κι αυτό βραχυπρόθεσμα θα καταστεί επιζήμιο για τη χώρα. Επισημαίνουν ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να εκτονωθούν τα φαινόμενα, ενδεχομένως με μια πιο ενεργή συμμετοχή της Αστυνομίας. Υπάρχει ωστόσο και μια δεύτερη άποψη με κυβερνητικά στελέχη (Ν. Βούτσης κ.ά.) που είναι υπέρ της πολιτικής του κατευνασμού και συνιστούν… υπομονή μέχρι να εκτονωθούν από μόνα τους τα φαινόμενα! Η συγκεκριμένη θέση είναι αυτή που επικρατεί προς το παρόν, εξ ου κι ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας με γραπτή εντολή του ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛΑΣ να επέμβει για να τερματιστεί η κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εντολή του κατέληξε στο… καλάθι των αχρήστων. Γεγονός πρωτόγνωρο και παρά τις καταγγελίες των πρυτανικών αρχών ότι οι καταληψίες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές σε χώρους του ιδρύματος. Για την… Ιστορία σημειώνεται ότι πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας είναι ο (υπουργός Εσωτερικών) Ν. Βούτσης. Ο τελευταίος μάλιστα ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, καθώς εκείνος είναι της άποψης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό των καταλήψεων και των καταστροφών στο κέντρο της Αθήνας. Κατέστησε δε σαφή την άποψή του αυτή και σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε προ ημερών σε απογευματινή εφημερίδα, προκαλώντας μίνι κυβερνητική κρίση.

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποσπαστεί από το Εσωτερικών και να ενταχθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κι ενώ όλοι ανέμεναν τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο κ. Βούτσης ανήγγειλε από τηλεοράσεως ότι το εγχείρημα ματαιώνεται λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών και ως εκ τούτου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παραμείνει υπό τη σκέπη του υπουργείου Εσωτερικών.

Με τον τρόπο αυτό διατηρείται «ενεργή» μια εστία έντασης που στην πορεία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες ενδοκυβερνητικές τριβές, καθότι ούτε ο κ. Βούτσης ούτε ο κ. Πανούσης φαίνονται διατεθειμένοι να προσχωρήσουν ο ένας στις απόψεις του άλλου. Ενδεικτικό μάλιστα του… χάσματος που υπάρχει μεταξύ τους είναι και το ότι ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε… δείγμα της ελευθερίας που επικρατεί στη χώρα την αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους του Κοινοβουλίου και στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Εντελώς αντίθετη ήταν η άποψη που εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «προβοκάτσια». Η τοποθέτησή της αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς προ ημερών είχε χαρακτηρίσει… «ειρηνική διαμαρτυρία» την εισβολή αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, τροφοδοτώντας με νέα ένταση τις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου. Η διαφοροποίησή της αυτή αποδίδεται από ορισμένους στην εκτίμηση που έχει αρχίσει να επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προθέσεις των καταληψιών και των διαδηλωτών κάθε άλλο παρά αγνές είναι.


Σχολιάστε εδώ