Με καλό μάτι βλέπουν οι ξένοι το διπλό νόμισμα

Παράλληλα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και ανάλυσης στους κόλπους των Βρυξελλών αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ αντικρουόμενες απόψεις διατυπώθηκαν από οικονομικούς αναλυτές και αρθρογράφους, ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες που φθάνουν από το Βερολίνο και θέλουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκ. Μέρκελ να συζητάει, θεωρητικά προς το παρόν, την πιθανότητα του διπλού νομίσματος για την Ελλάδα.

Λίγα 24ωρα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, ο αρθρογράφος του «Spiegel» Βόλγκανγκ Μινχάου, σε άρθρο του σχετικά με τη χώρα, προέκρινε ως καλύτερη λύση, αντί του Grexit, την καθιέρωση του διπλού νομίσματος. «Το καλύτερο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα διπλό στάτους για την Ελλάδα. Τυπικά η χώρα θα παρέμενε μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορούσε να εκδώσει ένα παράλληλο νόμισμα. Όχι δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, που θα διαπραγματεύονται μόνο στην Ελλάδα». «Με τον τρόπο αυτό», τόνισε «η χώρα θα επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά θα ήταν απαλλαγμένη από το βάρος των χρεών και τους όρους των πιστωτών της. Θα αποφάσιζε μόνη της για την οικονομική πολιτική της και θα βοηθούσαμε την Ελλάδα σε αυτή τη μεταβατική φάση».

Εντελώς αντίθετη ήταν η άποψη που εξέφρασε στο Bloomberg ο οικονομικός αναλυτής του ιταλικού τραπεζικού ομίλου UniCredit Έρικ Νίλσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιλογή του διπλού νομίσματος από την ελληνική κυβέρνηση θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία». Εκτίμησε μάλιστα ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις στη χώρα, που θα δρομολογούσαν ραγδαίες εξελίξεις, από ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι πρόωρες εκλογές.

Αιτιολογώντας την άποψη του περί κοινωνικών αναταράξεων, τόνισε ότι «όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, που περιμένουν να πληρωθούν, δεν θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα που δεν θα έχει αξία».

Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το ενδεχόμενο στην περίπτωση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή η λύση του διπλού νομίσματος. Λύση που είχε εξετασθεί και παλιότερα, την περίοδο 2011-2012, σε ευρύτερο επίπεδο για τις χώρες στις οποίες η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να συμβαδίσει με το ισχυρό ευρώ. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι σχετικές συζητήσεις επί γερμανικού εδάφους είναι πιο έντονες, ενώ είναι και οι πιέσεις (δημοσκοπικές) που δέχεται το κόμμα της κ. Μέρκελ από το αντιευρωπαϊκό Εναλλακτική για τη Γερμανία, που επίμονα ζητάει τη δρομολόγηση ακραίων λύσεων για τη Ελλάδα. Πρόταση για διπλό νόμισμα είχε καταθέσει πρόσφατα ο οικονομολόγος και ανώτατο στέλεχος της Deutsce Bank Τόμας Μάγερ, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα σε γερμανική εφημερίδα («Die Welt»).


Σχολιάστε εδώ