Μαζί μπορούμε!

Η αρχή γίνεται με τα Λιπάσματα, θα υπάρξει όμως και συνέχεια για τα λύματα της Ανατολικής Αττικής που κάποιοι θέλουν να τα φέρουν στην Ψυττάλεια, για την ανεργία που έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην περιφέρεια, για την αναπλασμένη χωματερή και για ό,τι άλλο προκύψει.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, που πήρε πρώτος -ως οικοδεσπότης- τον λόγο, τόνισε πως «ο χώρος των Λιπασμάτων επί 20 χρόνια είναι εγκαταλελειμμένος. Ο ιδιοκτήτης του, η Εθνική Τράπεζα, τον έχει παραμελήσει και υποβαθμίζεται καθημερινά». «Αφού δεν μπορεί να τον αξιοποιήσει», είπε, «θα το κάνουμε εμείς». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θα αναδείξουμε τον χώρο, θα τον παραδώσουμε στον λαό για την αναψυχή και τη βόλτα του. Θα διεκδικήσουμε, επίσης, τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη λειτουργία βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην περιοχή».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης υποστήριξε ότι οι δήμοι της περιοχής έχουν πολλά κοινά και θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. «Θα πιέσουμε, θα συντονιστούμε και θα τα καταφέρουμε», επεσήμανε. Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς πρέπει να δεσμευτούμε για ένα πράγμα. Οι επόμενοι από εμάς να μην ασχοληθούν μ’ αυτά τα θέματα. Οφείλουμε να τα λύσουμε κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας».

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης υπογράμμισε ότι «η συγκρότηση κοινού μετώπου των δημάρχων του Πειραιά είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Και αν κάποιοι πουν τι δουλειά έχει ο Κορυδαλλός με τα Λιπάσματα και την παραλία θα τους απαντήσουμε πως όταν καπνίζει το φουγάρο στα Λιπάσματα, τις αναθυμιάσεις τις αναπνέουν όλοι οι Πειραιώτες, είτε είναι Κορυδαλλιώτες είτε Κοκκινιώτες».

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης επεσήμανε: «Ο Γιάννης Μώραλης είπε ότι θα κουραστείτε να μας βλέπετε. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Και θα έχει συνέχεια γιατί έχουμε κοινά προβλήματα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Και κυρίως να δείξει πως εννοεί αυτό που λέει: Ότι, δηλαδή, οι κάτοικοι του Πειραιά δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας».

Η δήμαρχος Σαλαμίνας Ρούλα Νάνου τόνισε πως οι δήμαρχοι του Πειραιά πρέπει να κρατήσουν Θερμοπύλες και να είναι πάντα στις επάλξεις, ενώ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη κ. Τσαφαλός, που εκπροσώπησε τον Γ. Ιωακειμίδη, ζήτησε τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη μέσα από την ανάπλαση και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, από την πλευρά του, τόνισε πως η περιφέρεια του Πειραιά έχει τον μεγαλύτερο δείκτη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, τη χαμηλότερη ποιότητα ζωής και τα περισσότερα λουκέτα. «Το θέμα των Λιπασμάτων», υπογράμμισε, «μόνο με πολιτική λύση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν είμαστε εναντίον των ιδιοκτησιών, αλλά οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν τους χώρους στον λαό».

Δεν πάει άλλο

Σε ερώτηση του «Π» γιατί έπρεπε να περάσει… μισός αιώνας για να διαπιστώσουν οι Δήμοι του Πειραιά πως μόνο όταν αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα που τους απασχολούν θα μπορέσουν να τα λύσουν, ο Χ. Βρεττάκος τόνισε: «Γιατί τώρα όλοι μαζί; Γιατί τώρα δεν πάει άλλο! Παρά τη διάθεση που έχει ο κάθε δήμαρχος, διαπιστώσαμε ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Η προσπάθεια που γίνεται αφορά 120 στρέμματα περίπου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, ώστε σε σύνδεση με τα 80 περίπου στρέμματα, που ανήκουν στον Δήμο Δραπετσώνας, να δημιουργηθεί ένας χώρος 200 στρεμμάτων για να αξιοποιηθεί υπέρ του λαού.

***

// Ενδιαφέροντα στοιχεία προέκυψαν κατά τη διάρκεια του απολογισμού που έκαναν πριν από λίγες μέρες οι επικεφαλής των διευθύνσεων του Δήμου Πειραιά ενώπιον του δημάρχου και του γενικού γραμματέα του Δήμου.

// Αρνητική εξέλιξη είχαμε για τον δήμο στο θέμα του ποδηλατόδρομου κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ από τον Σταθμό Λαρίσης (που δεν λειτουργεί πλέον) μέχρι τη Λεύκα. Επειδή οι γραμμές αυτές δεν λειτουργούν, ο δήμος είχε συμφωνήσει με τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ να του παραχωρήσει για χρήση τον χώρο προκειμένου να τον διαμορφώσει σε ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο (χώρο περιπάτου). Όμως η διοίκηση του ΟΣΕ ακύρωσε τη συμφωνία και το έργο δεν πρόκειται να γίνει. Να σημειώσουμε ότι την ίδια εποχή ο ΟΣΕ είχε παραχωρήσει στον δήμο και το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο του σταθμού στον Άγιο Διονύσιο, στα όρια με τη Δραπετσώνα. Ελπίζουμε αυτή τη συμφωνία να μην την πάρει πίσω η διοίκηση του Οργανισμού. Άσχετα αν το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε, έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλά στην πόλη, αν κάποτε αυτό γίνει.

// Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο πετρελαιοειδών της OIL ONE στη Δραπετσώνα πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή κάτοικοι της περιοχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Χ. Βρεττάκο. Όπως κατάγγειλαν οι κάτοικοι, το 1999, όταν έκλεισαν τα Λιπάσματα, όλοι πίστεψαν ότι ο εφιάλτης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είχε φύγει οριστικά από την περιοχή τους. Όμως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε άλλη άποψη. Έτσι, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης «πέρασε» νύχτα από τη Βουλή νόμο με τον οποίο χορήγησε άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας στην εν λόγω εταιρεία με δραστηριότητες την ανάμειξη και συσκευασία ορυκτελαίων, αποθήκευση και διακίνηση υγρών καυσίμων, επεξεργασία υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων κ.λπ. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοιου είδους βιομηχανία σε απόσταση 75 μέτρων από τα σπίτια και 100 μέτρων από σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

// Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όμως, έγινε και έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού από τον δήμαρχο και φορείς της πόλης με αίτημα να μη γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές, γιατί από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ανακοινωθεί θα είναι όλος ο δήμος σε… κατάσταση πολιορκίας για όσο διάστημα (σ.σ.: μπορεί και 12 μήνες!) θα διαρκέσει η διαδικασία.

// Το παζάρι συζητήθηκε για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή τη φορά για να γίνει ο ακριβής προσδιορισμός των ορίων του, τα οποία αρχίζουν μεν από τη βάση της γέφυρας Καλαμάκη των ΗΣΑΠ και εκτείνονται προς την πλατεία Ιπποδαμείας, επί της οδού Αλιπέδου, αλλά δεν είχε ξεκαθαριστεί πού θα τελειώνουν. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, λοιπόν, αποφασίστηκε ομόφωνα να τελειώνει το παζάρι στην πλατεία Ιπποδαμείας.

// Μέσα σε 80 ώρες ο Πειραιάς, που εδώ και λίγες μέρες δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο από πλευράς καθαριότητας, έγινε και πάλι πεντακάθαρος. Αυτό δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Παναγιώτης Καλογερόγιαννης (αντιδήμαρχος Καθαριότητας), υπογραμμίζοντας ότι έγινε κατορθωτό να… λάμπει ο Πειραιάς επειδή έπιασαν δουλειά οι διμηνίτες, οι οποίοι αξιοποιήθηκαν αμέσως. Μέχρι να πιάσουν δουλειά οι διμηνίτες, τόνισε ο αντιδήμαρχος, όλο το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών στην πόλη γινόταν από 67 οδηγούς και 90 εργάτες!

// Σαφάρι για τον εντοπισμό και την κατάσχεση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και απαγορεύεται η εισαγωγή τους, ξεκίνησε λόγω του Πάσχα η Αντιπεριφέρεια Πειραιά. Οι έλεγχοι γίνονται σε καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, σε αποθήκες και σε χώρους κατασκευής ειδών πυροτεχνίας.

// Μέχρι τη Δευτέρα 27 Απριλίου θα λειτουργεί στον ΟΑΕΔ ηλεκτρονική πύλη για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που αφορούν 32.433 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης πεντάμηνης διάρκειας στους δήμους της χώρας. Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα με αίτηση πρόσληψης 455 ωφελουμένων για διάφορες θέσεις. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, γίνεται με απλό τρόπο, αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο «καταχώρηση ηλεκτρονικών αιτήσεων».

// Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη ζήτησε, με επιστολή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου της Ραλλείου Σχολής, καθώς οι εργασίες έχουν σταματήσει από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω διαφορών ανάμεσα στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) και στον ανάδοχο. Ο Γ. Γαβρίλης επεσήμανε στην επιστολή του ότι το έργο έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

// Όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τις Διοικήσεις των κρατικών υπηρεσιών που εδρεύουν στον Πειραιά (Τροχαία, Πυροσβεστική, ΙΚΑ κ.λπ.) επισκέφθηκε την Μ. Τετάρτη και την Μ. Πέμπτη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Δαβάκης, για να τους ευχηθεί ενόψει του Πάσχα. Την Μ. Πέμπτη όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που στεγάζονται στο δημαρχιακό μέγαρο, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης συνοδευόμενος από τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου Γ. Ταταρόπουλο και ευχήθηκαν «χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση» σε όλους τους εργαζομένους.

***

Παναγιώτη Κουρουμπλή, κάνε κάτι…

Απεργία πείνας κάνει εδώ και 20 μέρες παραπληγική, κεφαλονίτικης καταγωγής, που ζει στα Χανιά -η οποία βρέθηκε στο αναπηρικό καροτσάκι από ιατρικό λάθος το 2001- επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει ούτε επίδομα αναπηρίας ούτε αναπηρική σύνταξη! Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται από τις 6-3-2015 στο γραφείο του υπουργού Υγείας με αριθμό πρωτοκόλλου 1544, αλλά ο κ. Κουρουμπλής δεν φαίνεται πως έχει ενημερωθεί. Όμως η άτυχη παραπληγική βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω της απεργίας πείνας που κάνει, και είναι ζήτημα αν θα αντέξει λίγες μέρες ακόμα. Πριν, λοιπόν, χαθεί μία ζωή, ας ενδιαφερθεί κάποιος, μέρες που είναι…

***

«Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών;», ρώτησε ο άγγελος τις μυροφόρες, όταν απόρησαν αντικρίζοντας άδειο τον τάφο του Χριστού, σύμφωνα με το κατά Λουκάν αναστάσιμο Ευαγγέλιο. Αυτήν ακριβώς τη φράση, που δίνει το νόημα και την ουσία της Αναστάσεως, που γιορτάζουμε σήμερα, ας την κάνουμε σύνθημα για τη δική μας ζωή, συνειδητοποιώντας ότι από τη στιγμή που ο θάνατος νικήθηκε, εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με τους «πεθαμένους». Είναι μπροστά μας η αιωνιότητα και η λύτρωση την οποία δικαιούμαστε και μπορούμε να κατακτήσουμε.

Χριστός Ανέστη!


Σχολιάστε εδώ