Μίλια χωρίζουν Βενιζέλο – Φώφη

Από τη μια, η άποψη του «μικρού αλλά απόλυτα ελεγχόμενου κόμματος», την οποία φαίνεται να εκφράζει η σημερινή ηγετική ομάδα και ο ίδιος ο Βενιζέλος και, από την άλλη, η άποψη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με «επαναφορά» ή και «επανασυγκόλληση» στελεχών που έχουν αποχωρήσει, έχουν διαγραφεί ή έχουν αδρανοποιηθεί, με κύριο εκφραστή τη Φώφη Γεννηματά.

Ο Βενιζέλος επιμένει ότι έχει κλείσει το ζήτημα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ στελεχών που έχουν αποχωρήσει, ενώ εμμένει στην ίδια πολιτική που οδήγησε το κόμμα στα «βράχια», αποδίδοντας ουσιαστικά την εκλογική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ σε «λάθος των ψηφοφόρων». Χαρακτηρίζει, μάλιστα, όλες τις πρόσφατες λαϊκές ετυμηγορίες «ψήφο βαθιά συντηρητική και οπισθοδρομική» αλλά και «ψήφο ανασφάλειας και κόπωσης».

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως πάντα ο Βενιζέλος ήθελε ένα μικρό μεν αλλά απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα, για να μπορεί να ικανοποιεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες αλλά και «να παίζει τα προσωπικά του παιχνίδια».

Η Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια πολιτική υπέρ της ανασύνθεσης και της επανένωσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, που φαίνεται να βρίσκει κάποιο ακροατήριο, καθώς στελέχη τα οποία απομακρύνθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά., βλέπουν θετικά αυτές τις κινήσεις. Θετική στάση προς μια τέτοια κατεύθυνση φαίνεται να έχουν και στελέχη που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο Φίλιππος Σαχινίδης κ.ά., που μιλούν όλο και πιο συχνά για την ανάγκη ενότητας του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Άλλα στελέχη, που είτε δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, είτε τα διάφορα σενάρια τους εμφάνιζαν ως «δελφίνους», όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ακόμα και η Εύα Καϊλή, δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους αναφορικά με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης προσπαθεί να αναδειχθεί ως «η διαχρονική φωνή της παράταξης» και επιμένει πως, παρά την κρίση και τις δυσκολίες, οτιδήποτε νέο στο πολιτικό σύστημα θα προκύψει μέσα από το ΠΑΣΟΚ!

Πάντως, για την ώρα, όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, κανένας από τους επίδοξους διαδόχους του Βενιζέλου δεν φαίνεται να έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πολιτικοϊδεολογική πλατφόρμα, που θα επέτρεπε στο ΠΑΣΟΚ να έχει έναν διακριτό και δυναμικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και θα δημιουργούσε σοβαρές προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψή του.


Σχολιάστε εδώ