Η Κύπρος σύρεται σε επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, χωρίς εγγυήσεις και με συγκεκαλυμμένες νέες παραχωρήσεις

Η Άγκυρα δεν ανέλαβε επισήμως καμία δέσμευση. Ότι δηλαδή δεν θα ανανεώσει στο μέλλον τη NAVTEX και δεν θα ξαναστείλει το «Barbaros» ή πλατφόρμα γεωτρήσεων, όπως απειλεί, εάν η Κύπρος συνεχίσει τις έρευνες και γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Υπολαμβάνει σιωπηρά, με τη συνενοχή του Βρετανικού και του Αμερικανικού παράγοντα, ότι υπάρχει δήθεν συμφωνία για αποχή της Κύπρου από έρευνες και γεωτρήσεις ως «αντάλλαγμα» για τη μη ανανέωση της Τουρκικής NAVTEX και την αποχώρηση του «Barbaros».

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσεως των ερευνών της κοινοπραξίας ENI-KOGAS και η διακοπή των εργασιών, για ένα τρίμηνο για τη συντήρηση του γεωτρυπάνου της κοινοπραξίας, αξιοποιήθηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ για να παρουσιασθεί το διάστημα αυτό ως «παράθυρο ευκαιρίας» για την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών και την ταχύρρυθμη διεξαγωγή τους, όπως ζητά η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η διφορούμενη αυτή βάση, πάνω στην οποία έγινε αποδεκτή από την Ελληνική πλευρά η επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, δεν προαναγγέλλει τίποτε καλό γι’ αυτήν. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι θα δώσει το πρόσχημα για την άσκηση πιέσεων από τον ξένο παράγοντα «να μη θέσει σε κίνδυνο» τις συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας τις εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παρόμοιες πιέσεις μπορούν να ασκηθούν, άλλωστε, και στην ίδια την κοινοπραξία ENI-KOGAS για την παράταση επ’ αόριστον της «τεχνικής» διακοπής των εργασιών.

Ο περιορισμένος σχετικά χρόνος που παρέχει «το παράθυρο ευκαιρίας» της «τεχνικής» διακοπής των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ θα δώσει επίσης την ευκαιρία στον ξένο παράγοντα και στον εκπρόσωπό του, με τη σημαία του ΟΗΕ, ν’ ασκήσουν πιέσεις στην Ελληνική πλευρά για «επιτάχυνση» των συνομιλιών και για αποδοχή επιδιαιτησίας του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, με τη μορφή «γεφυρωτικών προτάσεων»!

Με άλλα λόγια, η Ελληνική πλευρά, διολισθαίνοντας στην αποδοχή της επαναλήψεως των συνομιλιών, πάνω σε διφορούμενη βάση, που εξισώνει την εισβολή του «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη νόμιμη άσκηση από την Κύπρο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ανοίγει επικίνδυνη ρωγμή στις διαπραγματευτικές της θέσεις και στην κυριαρχία της.

Η νέα αυτή διολίσθηση, που συγκαλύπτεται από «τεχνικούς» λόγους, έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης υποχωρήσεως, που έκανε ήδη ο Κύπριος Πρόεδρος με Αμερικανική διαμεσολάβηση, ν’ αποδεχθεί τη συμπερίληψη του θέματος του φυσικού αερίου στην ημερήσια διάταξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο Αμερικανικός παράγων είχε υποσχεθεί ως αντάλλαγμα, η Άγκυρα ν’ ανακαλέσει την Τουρκική NAVTEX και ν’ αποσύρει το «Barbaros». Η Άγκυρα, όμως, δεν το έπραξε. Διεκδικούσε, επιπλέον, τη διακοπή των εργασιών στην Κυπριακή ΑΟΖ ή την αποδοχή από την Ελληνική πλευρά της «συνδιαχειρίσεως» του φυσικού αερίου, πριν τη λύση, από τις δύο κοινότητες.

Τι έγινε στο παρασκήνιο και τι διαβεβαιώσεις έδωσε στην Άγκυρα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα για ν’ αποσύρει τώρα το «Barbaros» και να μην ανανεώσει τη NAVTEX; Προφανώς, η Άγκυρα υπολαμβάνει την «τεχνική» διακοπή των εργασιών της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS ως εύσχημη αποδοχή των όρων της. Η Ελληνική πλευρά προβάλλει την αποχώρηση του «Barbaros» και τη μη ανανέωση της NAVTEX, ως ικανοποίηση των όρων που έθετε για την επιστροφή της στις συνομιλίες. Οι συνθήκες όμως, κάτω από τις οποίες επιστρέφει, δεν εγγυώνται καθόλου την ανάληψη από την Άγκυρα οποιασδήποτε δεσμεύσεως. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα επιμένει στους όρους, για τους οποίους έστειλε στην Κυπριακή ΑΟΖ το «Barbaros» και εξέδωσε τη γνωστή NAVTEX.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε ήδη, πριν την επανέναρξη ακόμη των συνομιλιών, από τη συνέντευξη που έδωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ. Προφανώς, για να στείλει μηνύματα στην Ελληνική πλευρά και να προετοιμάσει το έδαφος για την επιδιωκόμενη «λύση», ο πολύς Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν δίστασε να εξισώσει τις δύο πλευρές, παραγράφοντας την Τουρκική κατοχή.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην παραβίαση από το «Barbaros» της Κυπριακής ΑΟΖ ισχυρίσθηκε ότι: «Δεν είναι προφανές σε ποιον βαθμό έγινε πραγματικά παραβίαση. Πολλές χώρες δεν βλέπουν τις σεισμικές έρευνες ως παραβίαση, εφόσον δεν οδηγούν σε εξόρυξη, γιατί η οικονομική ζώνη δεν είναι κυρίαρχη περιοχή. Βασικά, ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε εκεί, εκτός από το να λαμβάνει πόρους. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ τεχνικό θέμα»!

Ο εντεταλμένος ειδικός εκπρόσωπος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό, χειραγωγούμενος στην πραγματικότητα από τον Αγγλο-Αμερικανικό και τον Τουρκικό παράγοντα, συμπεριφέρεται ως ιδεολογικός απολογητής τής Τουρκικής κατοχής και παρουσιάζει την εισβολή του «Barbaros» στην Κυπριακή ΑΟΖ ως δήθεν «δικαίωμα» της Άγκυρας. Υποσκάπτει ταυτόχρονα τη διεθνή υπόσταση και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.Με τη σπουδή για δήθεν «λύση» η Ελληνική πλευρά επανεγκλωβίζεται σε μια αυτοκαταστροφική πορεία, που έχει ως στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποδοχή από την Ελληνική πλευρά συνδιαχειρίσεως του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκυπρίους θα έπληττε την ίδια την κυριαρχία και τη διεθνή υπόσταση της Κύπρου, με ό,τι αυτό σημαίνει. Ο ειδικός εκπρόσωπος για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν έκρυψε τις σκέψεις του για το πώς βλέπει το Κυπριακό και πού θέλει να το οδηγήσει. Αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες οι πολιτικές ηγεσίες που αποκρύπτουν από τον Κυπριακό λαό το πραγματικό περιεχόμενο της συζητούμενης «λύσεως» και μιλούν παραπλανητικά για δήθεν «επανένωση», που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης.


Σχολιάστε εδώ