Ετοιμάζονται πυρετωδώς οι «καθεστωτικοί» και δημιουργούν κλίμα

Την αξιοπιστία, άλλωστε, αυτού του φορέα μπορεί κανείς να… διακρίνει από το γεγονός ότι αντιπρόεδρος της FUEN είναι ο γνωστός για την ανθελληνική του δράση Χαλίτ Χαμπίπογλου (πρόεδρος της ABTTF).

Οι «καθεστωτικοί», ετοιμάζονται πυρετωδώς για να εκμεταλλευθούν αυτό το μεγάλο γεγονός, το οποίο θα προσελκύσει πλήθος κόσμου που θα προσέλθει στην «εορτάζουσα» Θράκη μπροστά σε ένα «οικείο» κοινό 150 ατόμων περίπου, εκπροσώπων των 90 μειονοτικών οργανώσεων που εκπροσωπεί η FUEN, να αναδείξουν για άλλη μια φορά τα «προβλήματα»της μειονότητας, δηλαδή τα θέματα που εγείρει η τουρκική εξωτερική πολιτική ως τέτοια.

Ενδεικτικά αναφέρονται ως «παιδικό ποιηματάκι» από όλους τους εκπροσώπους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ζουν και δρουν στην ελληνική Θράκη ανεμπόδιστα εδώ και δεκαετίες και αφορούν τη μειονοτική εκπαίδευση, το θέμα του μουφτή και το βακουφικό.

Η εκστρατεία ενημέρωσης «φίλων και γειτόνων» για το συνέδριο συνεχίζεται από τους εκφραστές της τουρκικής προπαγάνδας με κύριο διεκπεραιωτή αυτής να αναδεικνύεται το DEB, που ανέλαβε να συζητήσει επί του θέματος και με τον Ραφαέλ Ντίαζ -επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα- που επισκέφθηκε μαζί με μέλη διπλωματικής αποστολής τα γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή.

Ο πρόεδρος του ακραίου κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ωστόσο, ταξίδεψε στα μέσα της εβδομάδας στη γειτονική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Φιλιππούπολη για να συναντηθεί με τον πρόξενο της Τουρκίας Αλμπέρ Ακτάς.

***

Κολαούζος…

Έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Μπαστεσεχίρ διαπίστωσε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η ανάπτυξη (την οποία ανέμεναν στο 4%) ήταν 0%. Με τη συγκεκριμένη εκτίμηση συμφωνεί και η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Όμως τι ρόλο παίζουν οι αριθμοί όταν οι πολιτικοί επιδίδονται σε μια (ειν’ η αλήθεια παρωχημένη, αλλά ακόμα αποτελεσματική) τρελή προπαγάνδα…

Ο πρέσβης της Αλβανίας Genci Mucaj στην τουρκική πρωτεύουσα δήλωσε ότι όσο ενδυναμώνεται η Τουρκία τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

«Ισχυρή Τουρκία θα πει ισχυρή Αλβανία, ισχυρό Κόσοβο, ισχυρή ”Μακεδονία”, δηλαδή ισχυρά Βαλκάνια», είπε ο Genci Mucaj και σημείωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση και όλοι οι Αλβανοί του κόσμου θεωρούν την Τουρκία φίλη και αδελφή χώρα.

***

Βαριοπούλα…

Μηδέν ανάπτυξη, μπλακ άουτ (που μπορεί να το έκαναν και μόνοι τους), υπόθεση εισαγγελέα. Δύσκολες μέρες για τη γείτονα και, όπως είναι φυσικό, όταν τα πράγματα πάνε ζόρικα δίπλα, στην Ελλάδα όλοι είναι υπʼ ατμόν…

Η… ενεργοποίηση των στρατοπέδων του Λαυρίου από μερίδα του τουρκικού Τύπου ανάγκασε το ΥΠΕΞ σε μια λακωνική δήλωση: «Ο βαρύτατος φόρος αίματος που έχει πληρώσει η Ελλάδα εξαιτίας της τρομοκρατίας δεν επιτρέπει ούτε καν τον σχολιασμό ανάλογων δημοσιευμάτων τα οποία έχουν ξεπεράσει, προ πολλού και κατά πολύ, τα όρια των πλέον ευφάνταστων και δυσεξήγητων σεναρίων συνωμοσιολογίας».

***

Ιστορία…

Η «επιχείρηση Βαριοπούλα», που χρονολογείται από το 2003, πιστεύεται ότι περιελάμβανε σχέδια για την τοποθέτηση βομβών σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να επέμβει ο Στρατός. Τελικά, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως οι αρχιτέκτονες πίστευαν, το σχέδιο ξεσκεπάστηκε, πλήθος στρατιωτικών, πολιτικών και άλλων μπήκαν στη φυλακή, αλλά τελευταία άρχισαν και οι αποφυλακίσεις… Για την Ιστορία, το σχέδιο αρχικά αποκαλύφθηκε το 2010 με ντοκουμέντα που είχε δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα «Taraf». Στα ντοκουμέντα αποκαλύπτονταν πως πολλοί αξιωματικοί του τουρκικού Στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, που είχε στόχο την άμεση ανατροπή του με βίαιο τρόπο.

Τα ντοκουμέντα αφορούσαν μια άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου είχαν καταγραφεί. Τα περισσότερα έγγραφα για το σχέδιο είχαν βρεθεί σε έφοδο της αστυνομίας στη βάση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γκιόλτζουκ. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» προέβλεπε την τοποθέτηση εκρηκτικών σε τζαμί, την κατάρριψη αεροσκάφους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τον ισχυρισμό πως καταρρίφθηκε από την Ελλάδα με τελικό στόχο την πρόκληση ελληνοτουρκικής έντασης.

Οι τούρκοι στρατηγοί είχαν καταστρώσει σχέδιο κατάληψης της περιοχής του Βόρειου Έβρου. Το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου προέβλεπε πως λόγω της μεγάλης αναταραχής αυτών των γεγονότων θα ανατρεπόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του που είχε έρθει στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002.


Σχολιάστε εδώ