Επιμένει στο σκληρό ροκ κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της ΝΔ

Με αφορμή τις εξελίξεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (οικονομία, δημόσια τάξη, δικαιοσύνη κ.ά.), οι αντιπολιτευτικοί τόνοι της Λ. Συγγρού έχουν ανέβει κατακόρυφα ως προς τις επιλογές και τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Σαμαράς, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, δεν έκρυψε την πρόθεσή του να αναζητήσει στο μέλλον πολιτική, και όχι μόνο, ρεβάνς. Συγκεκριμένα, προειδοποίησε την κυβέρνηση αλλά και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με Ανακριτική Επιτροπή στην περίπτωση που με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή αυτού του είδους οι «απειλές» συνιστούν… «ασκήσεις επί χάρτου», είναι προφανές ότι εξυπηρετούν τον βασικό στόχο του κ. Σαμαρά. Ο οποίος είναι η συσπείρωση των στελεχών και κυρίως των ψηφοφόρων της παράταξης, που μετά την ήττα στις τελευταίες εκλογές ακολουθούν αποκλίνουσα πορεία.

Με το ίδιο σκεπτικό, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας καλλιεργεί επίμονα το σενάριο ενός «ατυχήματος» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, που αναπόφευκτα θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις. Προεξοφλεί, δε, ότι λίγο νωρίτερα θα έχει επέλθει η… δικαίωση της πολιτικής που εφάρμοσε ως κυβέρνηση, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η ανάκαμψη (πολιτική και δημοσκοπική) της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, πλην των προσκείμενων στον ίδιο, περιορισμένος είναι ο αριθμός των βουλευτών και των στελεχών που ασπάζονται τη θεωρία του αυτή. Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση καταγράφει υψηλά ποσοστά αποδοχής στην ελληνική κοινωνία και εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν συμφωνούν ακόμη και με την εκτίμηση που κάνει η Λ. Συγγρού ότι από ένα «ατύχημα» ή από τη σταδιακή φθορά της κυβέρνησης ωφελημένη θα είναι πρωτίστως η Νέα Δημοκρατία.

«Λόγω της πολιτικής που εφαρμόσαμε ως κυβέρνηση την προηγούμενη τριετία, στρέψαμε εναντίον μας μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και αποξενωθήκαμε από άλλα», τονίζουν. «Όλοι εκείνοι που είτε τους δυσαρεστήσαμε είτε τους απογοητεύσαμε πολύ δύσκολα θα μας εμπιστευτούν στο μέλλον», προσθέτουν. Υπογραμμίζουν, δε, ότι για να καταφέρει η παράταξη να ανακτήσει την επαφή της με τους πολίτες πρέπει να προηγηθούν ριζικές αλλαγές. Όχι μόνο σε ιδέες και θέσεις αλλά και σε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Σαμαρά. «Η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή μορφή της και την τωρινή ηγεσία έχει κάνει τον κύκλο της. Είναι ταυτισμένη με ένα οδυνηρό παρελθόν και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί προσδοκίες για το μέλλον», λένε χαρακτηριστικά. Εκτιμούν μάλιστα ότι, όσο κι αν δεν το επιθυμεί ο ίδιος, αργά ή γρήγορα ο κ. Σαμαράς θα το καταλάβει αυτό και θα αποχωρήσει. Και αυτό θα συμβεί τους προσεχείς μήνες, σίγουρα εντός του 2015. «Όνειρα εαρινής νυκτός»… απαντούν από τη Λ. Συγγρού, ενώ κομματικοί παράγοντες υπενθυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία. «Θα μείνει και θα δικαιωθεί», υποστηρίζουν.

Στο μεταξύ, την γκρίνια και τις αιχμές βουλευτών και στελεχών προκαλούν οι επιλογές των προσώπων που κλήθηκαν να συγκροτήσουν την Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Επελέγησαν, αφενός, στελέχη με χαμηλή απήχηση στο κόμμα και, αφετέρου, με κριτήριο τον… βαθμό συμπάθειάς τους προς το πρόσωπο του αρχηγού. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι ο κ. Σαμαράς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η παράταξη και λειτουργεί με λογικές του παρελθόντος. Ενώ εξαγγέλλει πολιτική «ανοιχτών θυρών», με σκοπό την αξιοποίηση όλων των ικανών στελεχών, καταφεύγει πάλι στους «δικούς» του ανθρώπους. Αποδίδουν, δε, τη στάση του αυτή στην ανασφάλεια που παγίως τον διακατέχει και έχει γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την ήττα στις εκλογές.

Στενοί συνεργάτες του, πάντως, υποστηρίζουν ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη (του Ιουλίου) αλλά και οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις (11) που θα προηγηθούν θα δώσουν στη Νέα Δημοκρατία τη δυναμική που χρειάζεται για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η πρώτη (από τις 11) θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (18 – 19 Απριλίου) στη Θεσσαλία. Οι κομματικές εκδηλώσεις θα συνδυαστούν με περιοδείες του κ. Σαμαρά στην επικράτεια, με παράγοντες της Λ. Συγγρού να μιλούν για «πορεία προς τον λαό», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσουν περαιτέρω έμφαση στο γεγονός αυτό.


Σχολιάστε εδώ