Επί του πιεστηρίου

«Γνωρίζετε όλοι ότι στα φτερά σας κρατάτε γενικότερα την ασφάλεια του τόπου αλλά και τις ελπίδες ενός Λαού. Γιατί για να μπορέσει αυτός ο Λαός, μέσα στη μεγάλη κρίση που περνάει, να αποδώσει αυτά που του ανήκουν και να κερδίσει το μέλλον του, πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Και αυτήν την ασφάλεια την εξασφαλίζετε εσείς». Λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στους υπερασπιστές των συνόρων μας, κατά την επίσκεψή του τη Μεγάλη Πέμπτη στην 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο.

***

Πλήγμα για τη Δικαιοσύνη ήταν ο ξαφνικός θάνατος του Εισαγγελέα Εφετών και πρώην προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρη Μπάγια, σε ηλικία μόλις 58 χρόνων, ο οποίος είχε προσβληθεί από μια σπάνια ίωση, που δεν έχει γιατρειά. Ήταν ένας άξιος δικαστής, ακέραιος, ασυμβίβαστος, μαχητικός, που άνοιξε καινούργιους δρόμους. Ο εισαγγελικός κλάδος αναβαθμίστηκε χάρη σε δικές του πρωτοβουλίες. Συγκρούσθηκε με το παλιό δικαστικό κατεστημένο, μέχρι στο Πειθαρχικό παραπέμφθηκε για τα «καινά δαιμόνια» που έφερνε. Στο τέλος, όμως, δικαιώθηκε και συνέχισε τον αγώνα του για μια καλύτερη Δικαιοσύνη, στην οποία να μπορεί να ακουμπάει ο αδύναμος πολίτης για να βρίσκει το δίκιο του.

Ήταν ο δικαστής Σωτήρης Μπάγιας ένας άνθρωπος πάνω απ’ όλα, από εκείνους που όλο και λιγοστεύουν στις μέρες μας και τους έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και αυτό φάνηκε από την κοσμοσυρροή στην εκκλησία της Κάντζας, όπου τον αποχαιρέτισαν οι συνάδελφοί του και οι φίλοι του. Τέσσερις λέξεις που είπε ένας δικαστής αποχαιρετώντας τον Σωτήρη Μπάγια είναι αυτό που αφήνει πίσω του: «Μας έμαθες να ονειρευόμαστε». Αυτό που μας λείπει σήμερα.

Είχα την τιμή να είμαι φίλος του Σωτήρη Μπάγια. Στη γυναίκα του, την Ευγενία, και στα δύο του παιδιά, ευχή να είναι πάντα καλά. Τους άφησε ζηλευτή κληρονομιά.

***

Για μία – δύο εβδομάδες υποτίθεται ότι θα ίσχυαν τα μέτρα περιορισμού των αναλήψεων από καταθέσεις στις τράπεζες, που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 (την Καθαρή Δευτέρα, συγκεκριμένα), μέχρι να καταλαγιάσει ο πανικός και να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων. Παρέμειναν δύο χρόνια. Μόλις την περασμένη Δευτέρα έπαψαν, ήρθησαν. Και σε αυτήν την περίπτωση, που έβαλε μπουρλότο στην κυπριακή οικονομία, έπεσαν έξω οι… εγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες…

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Έξι χρόνια τώρα αποδεικνύεται ότι πειραματίζονται μαζί μας και όλο λάθος συνταγή μάς δίνουν, γι’ αυτό και το καράβι δεν λέει να ξεκολλήσει από την ξέρα που έχει πέσει. Και αντί να το παραδεχθούν και να αλλάξουν τη συνταγή, επιμένουν στην ίδια. Γιατί αν το παραδεχθούν Μέρκελ και Σόιμπλε, δεν θα ξεσηκωθούν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιρλανδοί, που πλήρωσαν ακριβά τα δολοφονικά Μνημόνια.

***

Συνέχεια ακούμε από τα μνημονιακά κόμματα ότι έτσι και βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστραφούμε, η Ελλάδα δεν θα έχει αύριο και θα πάμε εκατό χρόνια πίσω. Την ίδια ώρα στη Βρετανία, εν όψει των εκλογών, ο νυν πρωθυπουργός και αρχηγός των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα μέχρι το 2017 για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Επίσης, και το κόμμα των Πρασίνων έχει την ίδια θέση, ενώ το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) είναι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Και εγώ τώρα διερωτώμαι: Καλά, αυτοί δεν φοβούνται ότι θα καταστραφούν έτσι και φύγουν; Και καλά τα δύο μικρά κόμματα, δεν πρόκειται να κυβερνήσουν. Πώς εξηγείται, όμως, να είναι έτοιμοι οι Συντηρητικοί να πουν «άντε γεια» στην ΕΕ; Δεν ρωτάς, ρε Κάμερον, τον ομοϊδεάτη σου, τον δικό μας τον Αντώνη Σαμαρά, που από το πρωί μέχρι το βράδυ καίει λιβάνι στην ΕΕ, μήπως και σε πείσει και αλλάξεις γνώμη, και έτσι γλιτώσει από την καταστροφή η Βρετανία;

***

«Η πορεία του σύγχρονου Γολγοθά της Πατρίδας μας είναι μακρύτερη και ταχύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε και ελπίζαμε. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και αμφιβολίες για την πορεία και τη διάρκειά της. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απόλυτα ενδεδειγμένη για την Πατρίδα είναι η Εθνική Συνεννόηση όλων των δυνάμεων της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας. Όπως και η εμμονή στη Συνοχή, στην Αλληλεγγύη, στην Αγάπη από όλο τον Ελληνικό Λαό». Αυτό είναι το μήνυμα για το Πάσχα του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Γεια σας


Σχολιάστε εδώ