Δύσκολα τα πράγματα, λέει το ΔΝΤ!

Πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν πλήρη γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με την Κρ. Λαγκάρντ αλλά και ευρωπαίους ομολόγους του περιγράφουν την κατάσταση ως πολύ δύσκολη. Δηλαδή, ότι τόσο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις θέσεις (απαιτήσεις) τους και παραπέμπουν την ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους των «θεσμών». Κατανοούν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση για πολιτικούς, και όχι μόνο, λόγους δεν μπορεί να αθετήσει βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταβάλλεται προσπάθεια να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές κατ’ αρχάς σε δυο τρεις μεταρρυθμίσεις, που θα άρουν τη στασιμότητα στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις και θα επιταχύνουν την όλη διαδικασία.

Στη φάση αυτή, το ΔΝΤ είναι αυτό που τηρεί την πιο σκληρή στάση, σε βαθμό που οι συζητήσεις να είναι πολύ δύσκολες και να εξελίσσονται με πολύ αργό ρυθμό. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπερβαίνει κατά πολύ τις εντολές που έχει λάβει από τους προϊσταμένους του. Και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έθεσε στην Κρ. Λαγκάρντ ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ζητούσε να έχει ο εκπρόσωπός του τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Αθήνα και να έχει συναντήσεις με άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς.

Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη ήταν αρνητική, συμφώνησε ωστόσο ο ίδιος να συναντήσει τον εκπρόσωπο του Ταμείου.

Παρά την αδιάλλακτη στάση τους και τα τελεσίγραφα που στέλνουν προς την Αθήνα, οι δανειστές δεν επιθυμούν να βρεθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό αδιέξοδο. Για τον λόγο αυτό ενδεχομένως θα ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά του Μ. Ντράγκι, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το ύψος της ρευστότητας που ενισχύει σε εβδομαδιαία βάση τις ελληνικές τράπεζες. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων και πιστεύουν ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Στο κλίμα αυτό κινήθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι από ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις το κόστος για την Ευρωζώνη θα είναι υψηλό και πάντως πολλαπλάσιο συγκριτικά με αυτό που θα έχει η Ελλάδα.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, στις 24 Απριλίου «θα έχουμε συμφωνία».

Κι αυτό διότι -όπως λένε- οι δανειστές γνωρίζουν πολύ καλά τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση. Κατά συνέπεια, θεωρούν ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι θετικές και έτσι θα φτάσουμε χωρίς απρόοπτα μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα. Εκφράζουν, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θα έχουν ληφθεί και οι οριστικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση
του χρέους.


Σχολιάστε εδώ