Διαφωνεί ο Καραμανλής με τη γραμμή Σαμαρά

Γεγονός που ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική που έχει χαράξει ο Αντ. Σαμαράς και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές του να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των στελεχών της παράταξης. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός καθιστά σαφή την άποψή του ότι λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατ’ επέκταση και η Νέα Δημοκρατία, οφείλουν να ρίξουν τους τόνους της κριτικής. Επιμένει ότι στη φάση αυτή πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο και να στηριχθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αντίθετα, η «πολεμική» που ασκούν τα κόμματα αποδυναμώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, δίνει την εικόνα ενός εθνικού διχασμού και ενισχύει την ανασφάλεια των πολιτών.

Από την άλλη, πάγια άποψη του κ. Καραμανλή αποτελεί ότι η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να έχει μια περίοδο ανοχής, τουλάχιστον έξι μηνών, ώστε να αρχίσει να υλοποιεί την πολιτική της και να κριθεί βάσει των αποτελεσμάτων της. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τους δανειστές να κρατούν σφιχτή τη θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας. Στη Λ. Συγγρού έχουν ενημερωθεί για τις απόψεις που εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός κι έχει ενισχυθεί η καχυποψία τους ως προς το επίπεδο των σχέσεών του με τον κ. Τσίπρα. Εξ ου και δεν λείπουν οι αιχμές και οι υπαινιγμοί από στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά.

Αντανάκλαση του κλίματος αυτού αποτελεί η δυσφορία που εκφράζεται από την Λ. Συγγρού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια στενές πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του κ. Παυλόπουλου να παραστεί και να μιλήσει στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το Χρέος, που συγκροτήθηκε από την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά χαρακτηρίζουν εντελώς λανθασμένη την κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μετάσχει σε μια εκδήλωση με κομματικά χαρακτηριστικά, στην οποία δεν είχαν καν κληθεί τα άλλα κόμματα. Απορρίπτουν μάλιστα τις διευκρινίσεις της κ. Κωνσταντοπούλου ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο και υπήρχε ανοιχτή πρόσκληση για όλους, αλλά και τις επισημάνσεις του ίδιου του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ορθότητας της απόφασής του.

Γεγονός είναι ότι τα σύννεφα στις σχέσεις Πρ. Παυλόπουλου και Αντ. Σαμαρά υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, για την ακρίβεια από τη στιγμή που ο δεύτερος διαδέχθηκε τον Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2009 μέχρι και σήμερα, οι πόρτες της Λ. Συγγρού ήταν κλειστές για τον κ. Παυλόπουλο. Δεν κρίθηκε κατάλληλος για κανένα κομματικό αξίωμα. Το ίδιο συνέβη και την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν στην εξουσία. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Λ. Συγγρού έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέστη στην ειδική εκδήλωση όπου ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επικαλέσθηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προγραμματισμένες (επίσημες) συναντήσεις ή εκδηλώσεις όπου έπρεπε να παραστεί. Η απουσία του προκάλεσε αίσθηση και σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως από την τοπική κοινωνία, πόσω μάλλον που η Μεσσηνία είναι η εκλογική περιφέρεια αλλά και η γενέτειρα του κ. Σαμαρά.
Ορισμένοι έκαναν λόγο για ασέβεια προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ