Δεν κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» η κυβέρνηση

Η ελληνική πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκο Θεοχαράκη, εξέπεμψε και πάλι στη συνεδρίαση του Euro Working Group, την Τετάρτη, σήμα κινδύνου για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, στα τέλη του μήνα, που θέτει σε κίνδυνο την πληρωμή δύο δόσεων στο ΔΝΤ, την 1η και την 12η Μαΐου, συνολικού ύψους 934 εκατ. ευρώ.

Και επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί φόρμουλα για μια πρώτη συμφωνία με τους «θεσμούς» στα υπό διαπραγμάτευση θέματα, που θα επιτρέψει στο Eurogroup, στις 24 Απριλίου, να αποφασίσει μια πρώτη εκταμίευση από τα ποσά του ευρωπαϊκού σκέλους των χρηματοδοτήσεων. Στη χειρότερη περίπτωση για την Αθήνα, μια πρώτη συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης με έντοκα γραμμάτια.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αντιτίθενται στην προοπτική μιας πρώτης συμφωνίας. Ζήτησαν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει άμεσα η κυβέρνηση το πρώτο βήμα, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις φορολογικών μέτρων, αφού οι πρώτες κρίθηκαν ως ανεπαρκείς, δεδομένου ότι εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε αβέβαια έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το μήνυμα προς τον κ. Θεοχαράκη ήταν σαφές: Εάν δεν βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις, τουλάχιστον ως προς τα φορολογικά, ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει χρόνος για να μπει στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Μάλιστα, ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επέμειναν ότι για να ληφθεί απόφαση για χρηματοδότηση θα πρέπει πρώτα κάποιες από τις προτάσεις που θα συμφωνηθούν να περάσουν από τη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» της για μέτρα θετικά για εργαζόμενους και συνταξιούχους, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αποφυγή των δυσμενών αλλαγών στον υπολογισμό των κύριων συντάξεων, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αντίθετα, οι δανειστές εμμένουν στις γνωστές «συνταγές» απορρύθμισης της αγοράς εργασίας (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων) και στη μείωση των συντάξεων. Το μόνο θέμα, στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και εκεί υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφορές αντιλήψεων για το ποιες ακριβώς είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που θα πρέπει να κοπούν.

«Νάρκη» ο ΦΠΑ

Η βασική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, που έχει προκαλέσει σοβαρούς «πονοκεφάλους» στην κυβέρνηση, είναι η αλλαγή στο καθεστώς του ΦΠΑ, για την οποία έχει δεσμευθεί εξαρχής ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τη γνωστή επιστολή της 24ης Φεβρουαρίου στους δανειστές, και τώρα καλείται να την υλοποιήσει.

Στην επιστολή του, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ΦΠΑ, που θα «εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές, οι οποίοι θα εξομαλυνθούν με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

Όμως η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δηλώνει ότι δεν θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές. (Ρεπορτάζ σελ. 13)

Πονοκεφάλους δημιουργεί και η δέσμευση εκσυγχρονισμού του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με εξάλειψη των εξαιρέσεων, που είχε αναλάβει στις 24 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση και η οποία «φωτογραφίζει» την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, που έχουν κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και οι τεχνοκράτες των «θεσμών» εξακολουθούν να επιμένουν ότι πρέπει να καταργηθούν. Μέσα σε αυτές τις απαλλαγές, όμως, υπάρχουν και πολλές που ευνοούν τα χαμηλά και μέσα εισοδήματα, γι’ αυτό και η εξάλειψή τους κρύβει σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους.

Πάντως, στα φορολογικά μέτρα που έχουν συζητηθεί ως τώρα στο οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνονται και άλλες προτάσεις, όπως είναι η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, ή η αύξηση του ανώτατου συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος από το 43% στο 45%.


Σχολιάστε εδώ