Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό

ΑΙΣΘΗΣΗ και ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους δανειστές. Αρκετά στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους ως προς το τι μπορεί να σημαίνουν τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, ποιος ακριβώς θα είναι ο συμβιβασμός και σε ποια σημεία θα υποχωρήσει η κυβέρνηση. Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στη συνέχεια να ψηφισθούν από το Κοινοβούλιο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα». Επισήμανε ακόμη ότι «δεν θα είμαστε κατάλληλοι αν δεν ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε το πολιτικό κόστος για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη».

***

Ένα συμβολικό και ταυτόχρονα φορτισμένο με ιστορικές μαρτυρικές μνήμες δώρο έκανε ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Του δώρισε την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της Κατοχής από μοναστήρι της Σπάρτης από τον αξιωματικό των Ναζί Μίλερ. Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως χασάπης της Κρήτης, αφού ήταν αυτός που διέταξε τη σφαγή στη Βιάννο, ωστόσο αργότερα συνελήφθη από τους Ρώσους, οι οποίοι τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

***

Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου. Οι κυβερνήσεις μας δεν συνεργάζονται με στελέχη του Δημοσίου που έχουν αναλάβει κορυφαίες θέσεις. Μιλάμε για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Θάνο Κατσάμπα, τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν κάλεσε να συμμετάσχει στην κατεπείγουσα επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο οποίος, αντιδρώντας σε αυτήν την απαξιωτική αντιμετώπιση, παραιτήθηκε. Ο κ. Κατσάμπας είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή το 2012 από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Να θυμίσουμε ότι και ο προηγούμενος εκπρόσωπός μας στο ΔΝΤ Τάκης Ρουμελιώτης είχε την ίδια μεταχείριση από την τότε κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ