Βαλαβάνη: Καμία αλλαγή στους συντελεστές του ΦΠΑ!
Στις δύο ώρες που κράτησε η συνάντηση ο κ. Καββαθάς έθεσε στην υπουργό τα θέματα που πρωτίστως απασχολούν σήμερα τους εμπόρους και τους βιοτέχνες της χώρας, όπως:
* Η επιβολή φόρου 26% για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες, που θα καταβάλλεται κατά την εισαγωγή και ο οποίος θα επιστρέφεται -άγνωστο πότε- αν από τον έλεγχο προκύψει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τριγωνική συναλλαγή. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ωστόσο επισήμανε ότι η προκαταβολή του φόρου αυτού στερεί ρευστότητα από την Αγορά.
* Η καθιέρωση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ – η απάντηση της υπουργού ήταν ότι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015, αλλά δεν έχει καθοριστεί πώς θα «κτισθεί» το αφορολόγητο, μια σκέψη είναι με αποδείξεις.
* Το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ ανά επιχείρηση. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν 600.000 επιχειρήσεις, το Δημόσιο θα εισπράττει ένα ποσό γύρω στα 360 εκατ. ευρώ, όμως στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό μόνο 180 εκατ. ευρώ.
* Από τη στιγμή που μια επιχείρηση μπαίνει στη ρύθμιση, θα πρέπει να αίρονται οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι δε Εφορίες να χορηγούν στον οφειλέτη φορολογική ενημερότητα.
Η απάντηση της κ. Βαλαβάνη ήταν ότι «όλα τα θέματα θα τα δούμε και θα αναζητήσουμε λύσεις βήμα βήμα».
Σε δόσεις ο κατώτατος μισθός
Συζητήθηκε ακόμη η εξαγγελία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση και έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη καθώς και το θέμα της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για το οποίο η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι αυτό είναι θέμα διμερών διαπραγματεύσεων των δύο εταίρων, των φορέων των εργοδοτών και των εργαζομένων και δεν πρέπει να εμπλέκεται η κυβέρνηση.
Διαφωνία υπήρξε και για την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ Μνημονίων. Η πρόταση του κ. Καββαθά είναι ότι η πλήρης επαναφορά πρέπει να γίνει σε βάθος τριετίας, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήδη έχει ανακοινώσει ότι τον προσεχή Οκτώβριο ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 650 ευρώ και από τον Ιούλιο του 2016 στα 751 ευρώ.
Σβήνονται πρόστιμα και φόροι
Η εγκύκλιος που θα εξειδίκευε τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη ρύθμιση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 100 δόσεις, ήταν έτοιμη και επρόκειτο να αναρτηθεί από μέρα σε μέρα.
Με την ΠΝΠ εντάσσονται στη ρύθμιση και υποθέσεις επιχειρήσεων αλλά και ατομικών περιπτώσεων που ύστερα από έλεγχο έχουν επιβληθεί πρόσθετοι φόροι, τέλη και προσαυξήσεις, για τα οποία το ποσοστό της διαγραφής θα είναι ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που είναι πάρα πολύ επωφελής για κάθε πολίτη που χρωστάει σε Ασφαλιστικά Ταμεία και στην Εφορία. Όπως τόνιζαν στελέχη της Ομοσπονδίας Εφοριακών, αυτή η ρύθμιση δεν έχει προηγούμενο.
Συν 2,5 δισ. ευρώ!
Στο μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επί κυβέρνησης Σαμαρά ανέβαιναν κάθε μήνα κατά 1,2 δισ. ευρώ, αφού δεν πήγαινε κανένας να πληρώσει -ενδεχομένως με την προσμονή μιας πολύ καλύτερης και περισσότερο συμφέρουσας ρύθμισης-, συνεχίστηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Το αποτέλεσμα ήταν να προστεθούν άλλα 2,48 δισ. ευρώ και το ύψος των ληξιπρόθεσμων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχει φτάσει στα 75,732 δισ. ευρώ, από τα οποία είναι ζήτημα αν τα εισπράξιμα ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ!