Ό,τι πήρατε, πήρατε… άλλα λεφτά δεν υπάρχουν, λέει σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς το υπουργείο Οικονομικών!

Με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε επιστροφή χρημάτων «θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης», το υπουργείο Οικονομικών «ανάβει κόκκινο» στην επιστροφή του υπόλοιπου 50% που οφείλει η Πολιτεία στους στρατιωτικούς με βάση απόφαση του ΣτΕ. Το έγγραφο έρχεται στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής στρατιωτικών κατά της ρύθμισης Σταϊκούρα.

Και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Το μέγεθος της χορηγηθείσας αύξησης καθορίστηκε από τα δημοσιονομικά περιθώρια, την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί για το έτος 2014 αλλά και τα επόμενα οικονομικά έτη του ΜΠΔΣ, τους περιορισμούς που τίθενται από το διεθνές χρηματοδοτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα δραστηριοποιείται και εντός του οποίου η ροή χρηματοδότησης δανειακών κεφαλαίων προς τη χώρα είναι καθορισμένη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις για τα επόμενα οικονομικά έτη. Είναι προφανές ότι τυχόν περαιτέρω αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού του 2014 και του 2015 όσο και των στόχων του ΜΠΔΣ για τα επόμενα οικονομικά έτη 2016 – 2018.

Η ως άνω αύξηση των αποδοχών δεν έρχεται σε αντίθεση με το ”δεδικασμένο” της υπ’ αριθμ. 2193/2014 απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος στην απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δικαιωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», σημειώνει η ΠΟΕΣ.

***

Τυφλός τα τ’ ωτα τε τον νουν…

* Αναφέρομαι στον Ελληνικό Στρατό, αφού προσθέσω ότι είναι και τυφλός στην όραση! Βεβαιότατα, αφού στερείται του βασικού πολεμικού μέσου που λέγεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

* Ενθυμείσθε, ασφαλώς, το μεγάλο φιάσκο της «κατασκευής» του εν λόγω συστήματος από εγχώρια, άσχετη βιομηχανία στην οποία δωρήθηκε από το «σύστημα» Άκη.

* Η υπόθεση είναι στα δικαστήρια, ουδείς γνωρίζει πότε θα τελεσιδικήσει (με τα διάφορα δικανικά κόλπα αλλά και την απροθυμία της πολιτικής εξουσίας να ξεκαθαρίσει καταστάσεις), αλλά γεγονός είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός στερείται ενός βασικού πολεμικού μέσου.

***

Για περάστε από τον πάγκο;

* Το δικαστήριο ενέκρινε την πρόταση εισαγγελέως της έδρας να κληθούν ως μάρτυρες στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου οι κ. Σημίτης, Παπαντωνίου, Λαλιώτης, Β. Παπανδρέου (μέλη ΚΥΣΕΑ).

* Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι κλήθηκε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, που ως μέλος του ΚΥΣΕΑ δεν πάτησε ποτέ το πόδι του σε συνεδρίαση γιατί δεν ήθελε να συμμετάσχει σε λαμογιές, όπως εξομολογείτο στην παρέα του. Θα το πει αυτό στο δικαστήριο;

* Καλούνται και οι τρείς πρώην Αρχηγοί: Τζογάνης, Παραγιουδάκης, Ιωαννίδης.

***

Τον αγκάλιασε η Ομογένεια

* Υποδοχή Καίσαρος επιφύλαξε η ομογένεια της Ν. Υόρκης στον κ. Π. Καμμένο, που μετέβη εκεί για το γιορτάσι της 25ης Μαρτίου.

* Συνοδευόταν από τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό κ. Μ. Κωσταράκο, τον Α/ΓΕΝ ναύαρχο κ. Ευ. Αποστολάκη, τον διευθυντή του γραφείου του στο υπουργείο πτέραρχο ε.α. κ. Θ. Συμεωνίδη, έναν υπασπιστή και τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Δήμο Βερύκιο.

* Πιο πίσω στην εξέδρα, είδαμε τον επίτιμο Α/ΓΕΣ στρατηγό κ. Φραγκούλη Φράγκο. Αυτός ήταν από την άλλη «πλατφόρμα». Είχε προσκληθεί ξεχωριστά με έξοδα των ομογενών.

* Ο κ. υπουργός προέβη σε βαρυσήμαντες δηλώσεις ενθουσιασμένος από το κλίμα.

* Διαφαίνεται συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου (εκτός ιχθύων) από Ελλάδα – ΗΠΑ (αναλογία 30-70). Μερικοί επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν είχε ιδέα της… ιδέας Καμμένου.

* Το ελληνικό ΓΕΝ αναθέτει στην αμερικανική εταιρεία LOCKHEED-MARTIN τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων (4) αεροσκαφών Ρ-3 έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

* Θα ανατεθεί στην ίδια εταιρεία σύντομα ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 αγνώστου εισέτι κόστους. Εδώ ο κ. υπουργός βιάστηκε να κάνει ανάθεση διότι δεν είχε ενημερωθεί ότι το ΓΕΑ έχει ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές προτάσεις και για ακόμη δύο εταιρείες που κάνουν εκσυγχρονισμό, ανεξάρτητα αν η L-M προβάλλεται ως κύριος διεκδικητής. Λεπτομέρειες μετά το Πάσχα…

* Ανέφερε επίσης ότι χειροκροτεί την παραχώρηση, δωρεάν, από ΗΠΑ εκατοντάδων ειδικών οχημάτων (πίνακα δημοσιεύσαμε προ εβδομάδων). Σημειώνω ότι δεν αρκούν τα χειροκροτήματα. Χρειάζεται άμεση διάθεση ψιλοπιστώσεων για τη μεταφορά των εν λόγω υλικών. Αν βραδύνουμε υπάρχει κίνδυνος να τ’ αρπάξουν άλλοι.

* Τελική διαπίστωση! Το φρόνιμα των ομογενών εκτινάχθηκε στα ύψη. Να δούμε πότε θα γίνει το ίδιο και στους… ιθαγενείς.

***

H ερώτηση αλλού…

* Ο απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας κ. Κλέαρχος Βλάχος καταγγέλλει με επιστολή του: «Λιβελογράφος δημοσιογράφος (αναγράφει το όνομά του) χαρακτήρισε από την πρωινή εκπομπή του σε μεγάλο κανάλι τους αξιωματικούς ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ (!)». Διερωτάται, στη συνέχεια, τι έκαναν οι ενώσεις αποστράτων, το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Άμυνας.

* Νομίζω, κύριε Βλάχο, ότι πρέπει να απευθυνθείτε απευθείας σε όσους αναφέρεσθε και παράλληλα να διαμαρτυρηθείτε και στον ημερήσιο Τύπο.

* Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν εξήλθε τοιαύτη ύβρις έρκος οδόντων, του περί ου ο λόγος. Τον γνωρίζω. Είναι ευγενής και χιουμορίστας.

* Αν όμως συνέβη τοιούτον τι, θα συγχαρώ και την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου για την «άψογη» στάση τους. Προστατεύουν με περίσσεια φροντίδα το κύρος των αξιωματικών! Εύγε!

Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

* Πρώτο, καταπρώτο, μέλημα της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ έπρεπε να είναι η αναθεώρηση του νόμου Βενιζέλου περί προμηθειών. Δεν είναι δυνατόν να αγορασθεί με αυτόν ούτε μία βίδα, γιατί αυτοί που τον μαστόρευαν (θεσσαλονικείς δικηγόροι) έμπλεξαν τις διαδικασίες προμήθειας κυρίου υλικού με αυτές των ανταλλακτικών.

* Πώς θα αυξηθεί η διαθεσιμότητα των μέσων (μαχητικά ελικόπτερα, άρματα), όταν η συντήρηση έχει καθηλωθεί;

SOS! OΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας

* Έχουμε πλήρη διάλυση συνοδευμένη με πληρέστερη αδιαφορία;

* Ειδοποιήθηκαν οι δυστυχείς οικιστές ότι ίσως δεν έχουν νερό στις γιορτές του Πάσχα (!) λόγω «εγγενών δυσχερειών»;

* Δεν θα υπήρχαν, αν υπήρχε βούληση.

* Ελέγχεται ο οργανισμός από το ΓΕΣ ή έχει αφεθεί στην τύχη του; Η πολιτική εξουσία τι λέει;


Σχολιάστε εδώ