Τρέμει τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως ο Σαμαράς

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η υπόθεση κρύβει πολλές παγίδες κι επικίνδυνους σκοπέλους, όχι μόνο για την ηγεσία, αλλά και συνολικά για την παράταξη. Θεωρείται απίθανο να βγουν κερδισμένοι, το ακριβώς αντίθετο, από τη μακρά διαδικασία αναζήτησης των ευθυνών που συνεπάγεται μια Εξεταστική Επιτροπή, ενώ επιμέρους ζητήματα είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν αφορμές για εσωκομματικές τριβές κι εντάσεις. Προβληματισμούς, που ασπάζονται αρκετά από τα κορυφαία στελέχη, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους ότι η ανακίνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης μπορεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες ανάκαμψης της παράταξης. Για τον λόγο αυτό και στη συνέχεια -προσεγγίζοντας ακόμη πιο… ψύχραιμα το θέμα- η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική της πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που θα ξεκινήσει τον έλεγχο της οικονομίας από το… 1981, σε μια προσπάθεια, προφανώς, αντιπερισπασμού καθώς η συγκεκριμένη πρόταση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από κανένα κόμμα, δεδομένου ότι δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια είναι και η απόφαση που ελήφθη στην προχθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει, αλλά θα συμμετάσχει κανονικά στις εργασίες της! Ζητάει, ωστόσο, η όλη διαδικασία να ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου με την ολοκλήρωση της τετράμηνης παράτασης κι αφού θα έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να καθυστερήσει η συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη – προβλέπει, άλλωστε, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τον προσεχή Ιούνιο, που ως… συνέπεια θα έχουν, μεταξύ των άλλων, και τη ματαίωση της Επιτροπής.

Επώδυνη

Ανεξάρτητα από το τι εκτιμούν στη Λ. Συγγρού, η όλη διαδικασία της Εξεταστικής και της διερεύνησης για το πώς η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο και παρέμεινε σ’ αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνη για την παράταξη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται «στριμωγμένοι» στη γωνία, θα είναι υποχρεωμένοι να απολογούνται, να εξηγούν και να αιτιολογούν αποφάσεις και πολιτικές που εφάρμοσαν μετά τις εκλογές του 2012 κι άλλες που στήριξαν με την ψήφο τους συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του Αντ. Σαμαρά, θα πηγαινοέρχονται στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον των βουλευτών.

Είναι προφανές ότι, όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η έρευνα θα φέρει στο φως νέα στοιχεία από τις συμφωνίες που έγιναν με τους δανειστές την περίοδο που ο κ. Σαμαράς εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού. Στοιχεία ως επί το πλείστον επιβαρυντικά, καθώς η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία θα επιδιώξει να τα αναδείξει, να τα προβάλλει περισσότερο, έστω και με μια υπέρμετρη προβολή. Μέσα στο σκηνικό εντυπώσεων που θα δημιουργηθεί είναι λογικό κι επόμενο οι πολίτες να ανασύρουν στη μνήμη τους γεγονότα και καταστάσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα. Και αναπόφευκτα θα ταυτίσουν εκ νέου πρόσωπα κι ευθύνες.

Σε μια προσπάθεια να… προσπεράσει το πρόβλημα, ο κ. Σαμαράς απέδωσε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μίλησε συγκεκριμένα για «κίνηση αποπροσανατολισμού» στη βάση ότι στην κυβέρνηση «βλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι σε αδιέξοδο και στήνουν επικοινωνιακά σόου για να μεταθέσουν τη δημόσια συζήτηση σε άλλα ζητήματα». Αντιλαμβάνονται όμως ότι η συγκεκριμένη… επιχειρηματολογία δεν θα μπορέσει να σταθεί έναντι της Εξεταστικής και για τον λόγο αυτό οργανώνουν από τώρα την… άμυνά τους. «Εμείς βρήκαμε το Μνημόνιο», σημειώνουν, «υπογράψαμε όπως υπέγραψαν κι αυτοί, με μία όμως διαφορά: Εμείς βγάζαμε τη χώρα από το Μνημόνιο, ήρθε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ματαίωσε».

Ξέχασε την Εξεταστική για την οποία είχε… δεσμευθεί

Σε σχέση με την υπόθεση αυτή, ο κ. Σαμαράς είναι εκτεθειμένος έναντι του ελληνικού λαού και από μία ακόμη άποψη: Δεν τήρησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει προ των εκλογών του 2012 ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στη σύσταση (μίας και μόνης) Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Η κυβερνητική συνεργασία του ωστόσο με το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε τα όποια σχέδια είχε (αν είχε…) και η υπόσχεσή του μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Στις συνεχείς οχλήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο μετά τις εκλογές του 2012, να υλοποιήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει, προέβαλε την ανάγκη να μη διαταραχθεί η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και να μην μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.


Σχολιάστε εδώ