Τελικά, τι πρόκειται να γίνει;

Πλην, όμως, το Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα βουνό υποχρεώσεων, που αγγίζουν τα 5,2 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το Πάσχα.

Αναλυτικά, από σήμερα πρέπει να διατεθούν 2,15 δισ. ευρώ για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ενώ στις 8 και 9 Απριλίου το Δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κρίσιμο διήμερο. Στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ώστε να καλυφθούν τα έντοκα του 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 Απριλίου, ενώ στις 9 Απριλίου η Ελλάδα καλείται να πληρώσει δόση 450.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ. Άλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων λήγει στις 17 Απριλίου. Πρόκειται για τρίμηνους τίτλους ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αυτήν την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας το σχετικό προχθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Κατά τις ίδιες πηγές, το ευνοϊκότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι:

1) Να επιτευχθεί έως την Τετάρτη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και στους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες (Brussels Group) αναφορικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Η ομάδα των τεχνοκρατών από το υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group) να εξετάσει την Τετάρτη -πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης- την τελική λίστα.

2) Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) να συνεδριάσουν για το ελληνικό ζήτημα μετά το καθολικό Πάσχα για να εγκρίνουν την εκταμίευση μέρους των εκκρεμών δόσεων προς την Ελλάδα. Νέα πιθανή ημερομηνία σύγκλησης του Eurogroup είναι η Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το Δημόσιο θα προσπαθήσει να βρει 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, που λήγουν στις 14 Απριλίου.

Ανεξάρτητα, όμως, από όλα αυτά, πληροφορούμαι -αν πράγματι έχω καταλάβει καλά- ότι η κυβέρνηση προωθεί έναν νόμο που θα προβλέπει ότι, αν έχεις ένα μαγαζί ή σπίτι από το οποίο δεν εισπράττεις ενοίκια, θα πληρώνεις την Εφορία σαν να έχεις εισπράξει τα μη καταβληθέντα ενοίκια. Αν ενθυμούμαι καλά (διότι έχω και μια περασμένη ηλικία), ούτε στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχε μια τέτοια επινόηση. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι εκεί δεν υπήρχε ατομική ιδιοκτησία. Αλλά μήπως υπάρχει εδώ;

Σκέφτονται, λέει, ακόμη να βάλουν φόρο μέχρι και 50% στους «υψηλόμισθους», στους οποίους λέγεται ότι θα ενταχθούν όσοι παίρνουν από 2.500 ευρώ και πάνω. Φαντασθείτε αδικία! Γιατί να κόψεις στο μισό τον καλό μισθό που κατορθώνει να αποσπάσει ένας άνθρωπος (δεν είναι και μεγάλος δα ένας μισθός 2.500 ευρώ για ένα σοβαρό στέλεχος); Γιατί να αντιμετωπίζεται ως «υψηλόμισθος» κάποιος που κερδίζει έναν καλό μισθό με την αξία του; Γιατί στη χώρα τούτη κυριαρχεί το μίσος για τους επιτυχημένους; Όλο «ιδέες» για να χτυπηθούν όσοι έχουν ξεχωρίσει. Δεν είναι, λοιπόν, «υψηλόμισθοι» όσοι παίρνουν 2.500 ευρώ, για να τους παίρνει το κράτος τα μισά. Από αλλού να τα πάρει. Μπορεί, αρκεί να το θέλει και να έχει τόλμη. Όσοι με διαβάζετε αντιλαμβάνεσθε τι εννοώ…


Σχολιάστε εδώ