Σαρκοζί ονειρεύεται να γίνει ο Σαμαράς

Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι θα αρχίσει η αναστροφή του πολιτικού κλίματος και ταυτόχρονα η πορεία ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας. «Οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν πολύ σύντομα», είπε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ… αιφνιδιάζοντας τα περισσότερα από τα παρόντα στελέχη υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κινηθεί στα… βήματα του Ν. Σαρκοζί. Ο οποίος, αφού ηττήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, συκοφαντήθηκε και πέρασε για κάποιο διάστημα στην αφάνεια, τώρα επιστρέφει δριμύτερος! Απαντώντας στις επισημάνσεις ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν μια τέτοια τάση, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι η αλλαγή του κλίματος θα είναι αργή διότι οι ψηφοφόροι χρειάζονται χρόνο για να παραδεχθούν ότι στις τελευταίες εκλογές έκαναν λανθασμένη επιλογή.

Στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι όλα αυτά τα πιστεύει πραγματικά και δεν προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ή να εξασφαλίσει την ανοχή των στελεχών της παράταξης. Αντίθετα, τον στόχο αυτό υπηρετούσε με την πρόσφατη δήλωσή του στο Bloomberg ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να συμπράξει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και αυτό στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας, λόγω εσωκομματικών διαφωνιών, δεν θα μπορεί να προωθήσει τα αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας μέτρα. Θέλησε, με άλλα λόγια, να στείλει ένα μήνυμα προς τους εσωκομματικούς επικριτές του ότι είναι θέμα χρόνου να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία την πρωτοβουλία των κινήσεων, ακόμη και να επιστρέψει στα έδρανα της εξουσίας. Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι, ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας βρεθεί σε δυσχερή θέση, αν χρειαστεί, δηλαδή, τη στήριξη της αντιπολίτευσης, θα απευθυνθεί στον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ», σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, προκειμένου τη λύση να τη δώσει ο ελληνικός λαός.

Στην προσπάθειά της να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, η Λ. Συγγρού σε ανεπίσημη ενημέρωση (non-paper) και επικαλούμενη τη λίστα των μέτρων που εστάλη προς τους «θεσμούς», κάνει λόγο για «κυβέρνηση ψεμάτων», παραθέτοντας τι ακριβώς έλεγαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί για μια σειρά θεμάτων και τις (αντίθετες) αποφάσεις που προωθούνται. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο -όπως σημειώνεται- ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του στη Βουλή διαβεβαίωνε ότι οι δανειστές αποδέχθηκαν μείωση του στόχου, ενώ σύμφωνα με τη λίστα η κυβέρνηση δεσμεύεται να πετύχει πλεόνασμα 3,1% το 2015. Επίσης, η ΝΔ επισημαίνει ότι μέχρι πρότινος η κυβέρνηση δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να λάβει υφεσιακά μέτρα, αλλά στη λίστα που εστάλη στις Βρυξέλλες περιλαμβάνεται αύξηση της φορολογίας, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.ά., μέτρα που θα τροφοδοτήσουν την ύφεση.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ