Ο Έλληνας σήμερα δεν φοβάται να πεθάνει, φοβάται να ζήσει…

Οι διαπιστώσεις του Μητροπολίτη, ο οποίος βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή, όπως τις εκφράζει σε συνέντευξή του, δεν είναι έξω από την τραγωδία που ζει ο Έλληνας τα τελευταία έξι χρόνια:

«Η κρίση σκλήρυνε την ”ελληνική μακαριότητα”, κλόνισε σοβαρά την οικογένεια και διέλυσε την κοινωνική συνοχή. Κι αν ακόμα ο λαός μας δεν επαναστάτησε, είναι επειδή δεν έχει την ιδεολογική εξάρτυση, την πνευματική αντοχή και τη γλωσσική ικανότητα να το κάνει. Φοβάμαι μια σπασμωδική ή τεχνηέντως κατευθυνόμενη κίνηση, που θα φέρει απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Να ξεβολευτούμε…

Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος; Τη δίνει ο κ. Άνθιμος: Η Εκκλησία να μη μείνει αγκυροβολημένη στο παρελθόν. Πρέπει να ξεβολευτούμε από τον μικρόκοσμό μας. Λέει συγκεκριμένα:

«Ο σύγχρονος άνθρωπος πνίγεται στη μοναξιά του. Χρειάζεται ο λόγος μας να είναι ελεύθερος από δογματισμούς και χωρίς απολυτοποιήσεις. Να αποδείξουμε ότι τα όρια της γλώσσας μας δεν είναι τα όρια της αλήθειας μας. Η Εκκλησία ας μη μείνει αγκυροβολημένη στο παρελθόν. Ένας σύγχρονος θεολόγος λέει ότι στην Εκκλησία “νοσταλγούμε όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, νοσταλγούμε όταν δεν ζούμε”. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να ξε-βολευτούμε από τον ψευτόκοσμό μας. Κάποτε για να “οικονομήσουμε” τα προβλήματά μας, θα χρειαστεί να πολεμήσουμε την Παράδοσή μας. Και τη δύναμη να την πολεμήσουμε θα μας τη δώσει πάλι η Παράδοσή μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει αγάπη και χαρά. Όπου δεν υπάρχει χαρά, ο χριστιανισμός γίνεται βασανιστήριο. Οι ιερείς πρέπει να δημιουργήσουμε, κι ας πεθάνουμε εκτελεσμένοι σαν εγκληματίες, παρά να αντιγράψουμε και να ζήσουμε ευτυχισμένοι σαν ηλίθιοι»!

Είμαστε Εκκλησία κι όχι θρησκεία

Ταράζει, όμως, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και πιο βαθιά τα νερά στον θρησκευτικό χώρο που υπηρετεί, επισημαίνοντας: «Σε διεθνές θρησκευτικό επίπεδο οι οξύνσεις διενεργούνται σε επίπεδο Τιτανομαχίας. Η Ευρώπη φοβάται. Τα Βαλκάνια τρέμουν. Στην πλάτη μας 3 παίχτες ετοιμάζονται να παίξουν μπιλιάρδο. Η ελληνική Πολιτεία μας δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του θρησκευτικού πολέμου που ξέσπασε. Αν η ελλαδική Εκκλησία, δεν δείξουμε ευελιξία, αν δεν αποδείξουμε ότι είμαστε Εκκλησία κι όχι θρησκεία, αν δεν μιλήσουμε έξυπνα, αν δεν πράξουμε σωστά, φοβάμαι ότι θα δώσουμε την αφορμή που οι γεωπολιτικοί στρατηγοί επιζητούν, ώστε να περάσουν από πάνω μας».


Σχολιάστε εδώ