Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Στην κυβέρνηση με τις κινήσεις αυτές θέλουν να δείξουν στους δανειστές ότι «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» και μάλιστα ευελπιστούν ότι η Ρωσία μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα που έχει επιβάλλει η ρωσική κυβέρνηση λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της Ρωσίας στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Μια -έστω και μερική- άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία θα αποτελέσει μια μεγάλη επιτυχία του Αλ. Τσίπρα αφού θα δείξει έτσι ότι παρά τις δεσμεύσεις της χώρας από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί η χώρα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το συγκεκριμένο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία υπήρξε έντονη ενόχληση από ισχυρούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και ειδικά από τη Γερμανία- για να λάβουν την απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν είναι προνόμιο μόνο των ισχυρών χωρών της Ένωσης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Άνγκ. Μέρκελ συχνά-πυκνά επισκέπτεται τη Μόσχα και κλείνει διμερείς συμφωνίες.

Στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που θα παίξει η κυβέρνηση -δεν είναι τυχαίες οι συχνές αναφορές που κάνει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας- θεωρεί ότι έχει τη στήριξη και του Μπ. Ομπάμα, ο οποίος, όπως τονίζουν, εκτιμά ότι είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ η σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια ευρύτερη περιοχή που από τον Βορρά μέχρι τον Νότο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Μάλιστα, με κάθε επισημότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα αναζητεί συμμαχίες όπου γης και όπου τη συμφέρει και έσπευσε να δηλώσει ότι όσοι -στο εσωτερικό ή το εξωτερικό- θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει απλώς μια παρένθεση θα διαψευστούν και μάλιστα σκληρά.

Με τις βαλίτσες έτοιμες για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, ο Αλ. Τσίπρας αφήνει πίσω του τα εσωτερικά προβλήματα, από τη στιγμή μάλιστα που η πανίσχυρη εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη τηρεί στάση αναμονής και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

***

Πάει και Ουάσινγκτον

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες του και για την Ουάσινγκτον, ενώ ήδη προετοιμάζεται και η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα. Πλην απροόπτου, η πρόσκληση για την επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα θα φτάσει μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τις επόμενες μέρες (22 Απριλίου) θα είναι στην Ουάσινγκτον και θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Κέρι και Κοτζιάς θα έχουν συζήτηση για όλα τα μεγάλα και «καυτά» θέματα, όπως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, η κρίση στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, το Μεσανατολικό κ.ά. Στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνεται και το Κυπριακό και η πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών αμέσως μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα τον Μάιο, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, με αιχμή τη συζήτηση και υιοθέτηση νέου πακέτου ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).


Σχολιάστε εδώ