Ιδού πώς φοροαποφεύγουν οι θυγατρικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Η κομπίνα γίνεται μέσω των περιβόητων ενδοομιλικών συναλλαγών, που είναι εφεύρημα των πολυεθνικών για να κερδίζουν περισσότερα, και μάλιστα αφορολόγητα.

Το «Π» φέρνει στο φως στοιχεία, μετά από έρευνα που κάναμε, από τα οποία φαίνεται πώς έχει στηθεί το μεγάλο, σε διεθνές επίπεδο, κόλπο -κάτι παρόμοιο με τους φορολογικούς παραδείσους- ώστε… νομίμως να φοροαποφεύγουν κάποιοι και ο μικρός και αδύναμος να είναι το κορόιδο που πληρώνει.

Στον πίνακα τον οποίο δημοσιεύουμε, με θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε διάφορους κλάδους (σούπερ μάρκετ, καύσιμα, φάρμακα, πολυκαταστήματα κ.λπ.), αυτό που βλέπει ο καθένας με μια πρώτη ματιά είναι η τεράστια διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό κέρδους που εμφανίζουν εδώ και στο ποσοστό κέρδους που έχουν οι μητρικές.

Στην ελληνική DIAGEO το pretax margin (ποσοστό κέρδους προ φόρων επί του συνολικού τζίρου) είναι 1,64% (ήτοι, 1,64 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που πουλάει), ενώ η μητρική έχει ποσοστό κέρδους 29% (ήτοι, 29 ευρώ ανά 100 ευρώ που πουλάει).

Η διαφορά -27,36% σημαίνει ότι η κερδοφορία είναι χαμηλότερη στην Ελλάδα κατά 27,36 ευρώ για κάθε 100 ευρώ πωλήσεων, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χάνει φόρους. Συγκεκριμένα, εάν η ελληνική DIAGEO παρουσίαζε το ίδιο pretax margin με τη μητρική της, αντί για 2,4 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων θα παρουσίαζε 42,5 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων. Δηλαδή, θα είχε περίπου 40 εκατ. ευρώ περισσότερα κέρδη προ φόρων το 2011!

Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

*Η NESTLE στην Ελλάδα δηλώνει ποσοστό κέρδους 7,42% και η μητρική της δηλώνει διπλάσιο, 15,4%!

*Η ΙBM δηλώνει εδώ κέρδος 8,05% και η μητρική 21%!

*Η ZARA δηλώνει εδώ ζημία 3,07% και η μητρική INDITEX κέρδος 18,6%!

*Η ROCHE δηλώνει εδώ ζημία 26,2% και η μητρική κέρδος 27,1%!

Αν παρατηρήσει κανείς όλες τις περιπτώσεις, θα δει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χαμηλότερα κέρδη σε σχέση με τις μητρικές. Μεγαλύτερη διαφορά παρουσιάζεται όσο πηγαίνουμε προς το τέλος του πίνακα.

Η διαφορά αυτή, προφανώς, προκύπτει μέσα από τις λεγόμενες ενδοομιλικές συναλλαγές, με τις πολυεθνικές να έχουν βρει έναν «επιστημονικό» και σε πολλές περιπτώσεις νόμιμο τρόπο να φοροαποφεύγουν, μεταφέροντας κέρδη από μια χώρα σε άλλη με πολλές μεθόδους: υπερτιμολογήσεις / υποτιμολογήσεις, royalties, πνευματικά δικαιώματα που παραχωρεί η μία στην άλλη, δάνεια που συνάπτει η μία με την άλλη, μεταφορά κερδών μέσω τόκων (υποκεφαλαιοδότηση) κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ