Η εισβολή στη Βουλή άναψε φωτιές στην κυβέρνηση
Αποκορύφωμα των ενεργειών των αντιεξουσιαστών ήταν η «εισβολή» στον προαύλιο χώρο της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες της κυβέρνησης, την πανσπερμία δηλαδή θέσεων και απόψεων, με συνέπεια ο πλουραλισμός να προσλαμβάνει διαστάσεις σύγχρονης «Βαβέλ». Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τα γεγονότα αυτά ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά την ύπαρξη δύο κέντρων εξουσίας: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ. Τσίπρας και στο Κοινοβούλιο η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Με τη δεύτερη, σε κρίσιμα μάλιστα ζητήματα, είτε να αποκλίνει της επίσημης κυβερνητικής γραμμής είτε να εκφράζει ανοιχτά διαφορετική άποψη. Χωρίς επιπτώσεις, δίχως συνέπειες. Με αποτέλεσμα, όλο και πιο συχνά, εντός και εκτός Κοινοβουλίου να τίθεται το ερώτημα: «Ποιος κυβερνάει αυτήν τη χώρα;».
Από την άλλη, η προκλητική και αδιάλλακτη στάση που τηρούν οι αντιεξουσιαστές, πρώτη φορά στα χρονικά σε τέτοια ένταση, αλλά και οι απαιτήσεις που προβάλλουν προκαλούν ερωτήματα ως προς το ποιους στόχους και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν πραγματικά. Ιδίως από τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί από όλους τους προκατόχους τους.
Η «εισβολή» των αντιεξουσιαστών στη Βουλή, εκτός από τις οξύτατες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβανόμενοι στο Μέγαρο Μαξίμου τις δυσμενείς εντυπώσεις, έσπευσαν -διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη- να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή ως «προκλητική και ακατανόητη». Προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα ακούγοντας λίγο αργότερα την πρόεδρο της Βουλής να… δίνει συχωροχάρτι στους «εισβολείς», υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο απλώς για μια… ειρηνική διαμαρτυρία. Υποστήριξε, επιπλέον, ότι ο κ. Σακελλαρίδης παρασύρθηκε (παραπλανήθηκε) από τα Μέσα Ενημέρωσης και είπε όσα είπε. Η παρέμβαση αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Τσίπρα, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Αντίθετα, σε νεότερες δηλώσεις του ο κ. Σακελλαρίδης κινήθηκε πιο κοντά στις απόψεις της προέδρου της Βουλής.
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός σχετικά με την τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις (Μητρόπουλος, Μπαλάφας κ.ά.) οι υπόλοιποι απέφυγαν να εκφράσουν δημόσια τη δυσφορία τους. Είτε επειδή δεν ήθελαν να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση είτε γιατί δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με την πρόεδρο της Βουλής, φοβούμενοι… αντίποινα.
Στον απόηχο των γεγονότων αυτών ήρθε το άρθρο-φωτιά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, που στηλίτευε το κλίμα που επικρατεί στη χώρα λόγω των καταλήψεων και της έλλειψης αστυνόμευσης. Στρεφόταν ακόμη κατά συναδέλφων του στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, που είτε δείχνουν ανοχή στα φαινόμενα διάλυσης της χώρας είτε εμφανίζονται διατεθειμένοι (Ν. Παρασκευόπουλος) να… ανοίξουν επίσημο διάλογο με τους εισβολείς και τους καταληψίες. Οι απόψεις του κ. Πανούση προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, ισχυρές αναταράξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους να τον επικρίνουν με ιδιαίτερη δριμύτητα.
Προς έκπληξη όλων, το Μέγαρο Μαξίμου σε non-paper που εξέδωσε υποστήριξε ότι οι αιχμές (καταγγελίες) του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν αφορούσαν την κυβέρνηση ούτε τους συναρμόδιούς του υπουργούς! Τοποθέτηση που ερμηνεύθηκε ως αδυναμία του πρωθυπουργού να παρέμβει και να επιβάλει την τάξη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της αστυνόμευσης είχε προκαλέσει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Πανούση και του προϊσταμένου του υπουργού Ν. Βούτση, ο οποίος είναι εκ πεποιθήσεως υπέρ της αδρανοποίησης της Αστυνομίας. Η μεταξύ τους διαμάχη είχε φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τον κ. Βούτση, να αποφασίσει άρον άρον και να εντάξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κάτι που, ωστόσο, δεν του διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης, αφού υπάρχει καταγεγραμμένη διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Παρασκευόπουλου και του κ. Πανούση.
Στο μεταξύ, το μπαράζ των καταλήψεων από πλευράς αντιεξουσιαστών, πρωτοφανές στα χρονικά, αλλά και οι προκλητικές απαιτήσεις τους προκαλούν απορίες και ερωτήματα. Το τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση «Ή όλα ή τίποτα», όσον αφορά τα φυλακισμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, εγείρει υποψίες ως προς τα πραγματικά τους κίνητρα.
Όπως επίσης και δηλώσεις του τύπου «Αν θέλαμε να μπούμε στη Βουλή, θα μπορούσαμε να μπούμε άνετα» ενισχύουν τις «σκοτεινές θεωρίες» που διατυπώνονται από ορισμένες πλευρές.
Ότι αυτό που επιδιώκουν στην πραγματικότητα είναι να συγκρουστούν με τον Αλ. Τσίπρα και να τον προκαλέσουν να πάρει αστυνομικά μέτρα σε βάρος τους, γεγονός που θα προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας στελεχών αλλά και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη βάση τού ότι καταφεύγει σε μέτρα καταστολής που στο παρελθόν εφάρμοσαν όλες οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.