ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι σαφές: Τέτοια υφεσιακά μέτρα δεν πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση. Αντίθετα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εδώ και αρκετό καιρό καταστρώνουν ένα «Plan B» για την περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στον εκβιασμό και δεν προχωρήσουν έγκαιρα στην εκταμίευση της δόσης.

Το σχέδιο αυτό, που από τις αρχές Μαρτίου το επεξεργάζονται και το οργανώνουν σε μυστικές συσκέψεις, προβλέπει ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Πιο συγκεκριμένα, θα τεθεί σε κυκλοφορία μόνο για την εσωτερική αγορά της χώρας ένα νέο νόμισμα, που για κάποιο χρονικό διάστημα θα υπάρχει παράλληλα με το ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα αποκτήσει τη δυνατότητα να τυπώσει το αναγκαίο ποσό για να κινηθεί η αγορά και να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη αλλά και για να αντιμετωπισθεί η εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τη χώρα. Βάσει του σχεδίου αυτού, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πληρώνονται με ομόλογα (ή ρέπος).

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας εξαντλούνται και όλοι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Ενδεικτικές της αποφασιστικότητας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών (Σκουρλέτης, Βούτσης) για το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει η κυβέρνηση τη δόση προς το ΔΝΤ προκειμένου να καταβάλει κανονικά μισθούς και συντάξεις.

Ελπίδες για συμφωνία

Παρά το κλίμα ανησυχίας που διαχέεται, πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πληροφορίες που φθάνουν τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες. Ότι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα γεφυρωθεί. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται το διήμερο 8 – 9 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Euroworking Group προκειμένου να εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, με βάση και τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνέλθει το Eurogroup για να επικυρώσει τη συμφωνία και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.Το «μπρα-ντε-φερ» κυβέρνησης – δανειστών θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, με κυβερνητικούς παράγοντες να επισημαίνουν την ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου οι δανειστές ζητούσαν τα μέτρα και οι κυβερνήσεις τα υλοποιούσαν, ενώ τώρα η κυβέρνηση τα προτείνει και οι δανειστές απλώς τα κρίνουν και τα αξιολογούν.

Οι ίδιοι παράγοντες υπογράμμιζαν την ανάγκη να είναι απόλυτα σαφείς οι προτάσεις της κυβέρνησης, εν όψει και των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στο τέλος Ιουνίου για το νέο πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που υπήρξαν το τελευταίο δίμηνο.

Μπορεί οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να έχουν επικεντρωθεί στο να βρεθεί λύση και να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο κρατάει ανοιχτή την πόρτα και προς την πλευρά τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Για την περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για τη χώρα από πηγές πέραν της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικείμενο ταξίδι του στη Μόσχα έχει προκαλέσει τη δυσφορία αλλά και την αμηχανία αρκετών ευρωπαίων ηγετών, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Βλ. Πούτιν την Ελλάδα ως «δούρειο ίππο» για να… βάλει πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λέγεται, δε, ότι η επίσημη αναγγελία της επίσκεψης αυτής προκάλεσε αναστάτωση στο Βερολίνο και ήταν ένας από τους λόγους που η Άνγκ. Μέρκελ τον κάλεσε εσπευσμένα στη γερμανική πρωτεύουσα στις 23 Μαρτίου. Αν και, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο κ. Τσίπρας την είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να επιδιώξει επαφές με ηγέτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ωστόσο να γίνει περισσότερο σαφής.

Την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης προκάλεσε η αναφορά του Ν. Αναστασιάδη ότι η Κύπρος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι συνέπειες για τη χώρα του θα είναι περιορισμένες και ελεγχόμενες. Δηλώσεις που ήρθαν να ενισχύσουν το κλίμα ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση από το εξωτερικό, στις οποίες πιέσεις πρωταγωνιστούν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης. Τα καταστροφικά σενάρια που διακινούν κάθε τόσο μεταφέρονται στο εσωτερικό μέσω των εδώ τηλεοπτικών σταθμών και επιβαρύνουν κι άλλο το δυσμενές κλίμα.


Σχολιάστε εδώ