Δεν πείθει το Ποτάμι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η στασιμότητα αυτή αποδίδεται σε δύο κυρίως λόγους:
1. Οι θέσεις που διατυπώνει σε μια σειρά θεμάτων είναι αποσπασματικές και δεν πατούν σε στέρεες βάσεις, ενώ, επιπλέον, δεν διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Κι αν ακόμη διαθέτει, δεν έχει πείσει ως προς αυτό μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
2. Έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, το Ποτάμι εξακολουθεί να δίνει την εικόνα ενός προσωποπαγούς κόμματος, με τον επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκη να κυριαρχεί ενώ τα υπόλοιπα στελέχη έχουν χαμηλό δείκτη αναγνωρισιμότητας. Με εξαίρεση όσους νωρίτερα είχαν κάνει… καριέρα με άλλα κόμματα (Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Αντ. Λυμπεράκη κ.ά.).
Οι παραπάνω είναι οι βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του κόμματος, αλλά δεν είναι και οι μοναδικές. Ανασταλτικά λειτουργεί για τους πολίτες η φήμη ότι «πίσω» από το κόμμα βρίσκεται συγκεκριμένος οικονομικός παράγων που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Φήμη που ρίχνει βαριά σκιά, που εναγωνίως προσπαθεί όλους αυτούς τους μήνες να αποτινάξει από πάνω του ο κ. Θεοδωράκης. Επιζήμια, αν και σε μικρότερη έκταση, είναι επίσης για το Ποτάμι η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη -αποτέλεσμα, ενδεχομένως, και των επιλογών της ηγεσίας- ότι… αδημονεί να μπει στην κυβέρνηση.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αρκετά στελέχη υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, αλλά και πλουραλισμό ως προς τα πρόσωπα που θα τις εκφράζουν δημόσια. Στο επιτελείο του Στ. Θεοδωράκη επικρατεί πάντως αισιοδοξία, καθώς θεωρούν ότι αργά αλλά σταθερά η εικόνα του κόμματος θα βελτιώνεται, μαζί και τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.