Δεν βρήκε καρτέλ από τις μεγάλες χαλυβουργίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Η έρευνα της επιτροπής για καρτέλ των τριών μεγάλων χαλυβουργιών τής χώρας άρχισε αυτεπαγγέλτως το 2008, επί ημερών του Σπύρου Ζησιμόπουλου και, μάλιστα, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έγινε έφοδος ελεγκτών στα γραφεία των τριών εταιρειών, αλλά και στα γραφεία της Ένωσής τους, για να αντληθούν στοιχεία.

Επτά χρόνια και… έναν πρόεδρο αργότερα, η έρευνα ολοκληρώνεται τώρα, με την εισήγηση της υπηρεσίας στην Ολομέλεια της Επιτροπής, που θα συνεδριάσει στις 29 Μαΐου, να τιμωρηθούν οι τρεις χαλυβουργίες για μια παράβαση μάλλον ασήμαντη, μπροστά στις καταγγελίες που είχαν γίνει όχι μόνο από ιδιώτες, όπως η εταιρεία Iron Tenco, αλλά και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η παράβαση για την οποία θα ελεγχθούν οι τρεις εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε, αφορά την «οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών, για στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις εξαγωγές, η οποία (σ.σ.: ανταλλαγή) υλοποιείται εντός της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος». Πρόκειται για παράβαση του βασικότερου άρθρου της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, που απαγορεύει τις εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή τη σύσταση καρτέλ.

Όμως, πρόκειται ταυτόχρονα για ελαφρά εκδοχή παράβασης, που δεν επισύρει μεγάλα πρόστιμα. Αντίθετα, σοβαρή παράβαση θα ήταν η εναρμονισμένη πρακτική καθορισμού τιμών. Μόνο που γι’ αυτή την παράβαση, τη σοβαρότερη στο Δίκαιο για τον ανταγωνισμό, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «δεν προέκυψαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία».

Αυτό γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα, δεδομένου ότι στην Επιτροπή είχαν προσκομιστεί στοιχεία, που έδειχναν ότι οι τρεις χαλυβουργίες προχωρούσαν ταυτόχρονα ακριβώς στις ίδιες, μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Αυτή η συμπεριφορά προφανώς δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλο τρόπο (παράλληλη συμπεριφορά), εκτός από την ύπαρξη προηγούμενων συνεννοήσεων μεταξύ των εταιρειών (σύσταση καρτέλ).

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι με πολύ λιγότερα «σκληρά» στοιχεία η επιτροπή είχε τιμωρήσει για καρτέλ τις εταιρείες καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι άλλη μια φορά η Επιτροπή κατάφερε να ξεπεράσει κάθε όριο βραδύτητας στη διερεύνηση μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης και να «ρίξει στα μαλακά» τρεις ισχυρές βιομηχανίες, που είχαν καταγγελθεί για τη σοβαρότερη παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, δηλαδή την εναρμονισμένη πρακτική καθορισμού τιμών.

Τέτοιες επιδόσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι πολύ αμφίβολο αν συνάδουν με τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για το «σπάσιμο όλων των καρτέλ». Μάλλον τις γελοιοποιούν. Όμως, από την πλευρά του εποπτεύοντος υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, δεν έχει γίνει προς το παρόν κίνηση για αλλαγή της σύνθεσης μιας προφανώς αποτυχημένης επιτροπής.

Ούτε για την αντικατάσταση του προέδρου της, Δ. Κυριτσάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε το 2009 από τον Κ. Χατζηδάκη και έχει επιβιώσει με ουκ ολίγες διαφορετικές κυβερνήσεις, παρότι ουδέποτε έδωσε πειστικά δείγματα αποφασιστικότητας στην πάταξη των καρτέλ – εκτός από το… επικίνδυνο καρτέλ οδοντοτεχνιτών, που εξάρθρωσε πρόσφατα η Επιτροπή!


Σχολιάστε εδώ