Ασφυξία…

Από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία, «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης. Ωστόσο, κοινοτικοί παράγοντες επιμένουν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου το Euroworking Group προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία, ώστε την ίδια ή την επόμενη μέρα να συνέλθει το Eurogroup προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες νέα λίστα, εμπλουτισμένη με μέτρα που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 4,6 – 6,1 δισ. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα και πως όσα επιπλέον έσοδα προκύψουν θα δοθούν στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

***

Λεφτά -δεν- υπάρχουν

Την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που επικρατούν στη χώρα ενισχύουν με τις αντιφατικές δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ακόμη και εξόδου της χώρας από το ευρώ. Οι υπουργοί Ν. Βούτσης και Π. Σκουρλέτης αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξαν ότι, αν δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία, η κυβέρνηση θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά όχι και τις δόσεις των δανείων προς το ΔΝΤ. Διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κανονικά τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς προειδοποίησε «να μην τολμήσουν πιστωτικό γεγονός». Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 9η Απριλίου, οπότε η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 448 εκατ., ενώ μέχρι το τέλος του μήνα οι υποχρεώσεις της, πέρα από μισθούς και συντάξεις, πλησιάζουν τα 3 δισ. ευρώ.

***

«Άλλοθι»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο, και συγκεκριμένα την περίοδο από το 2009 μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για κίνηση αποπροσανατολισμού λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το θέμα δεν αγγίζει τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει να ξεκινήσει η Εξεταστική από το 2000 και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παρέχει ασυλία στην περίοδο του Κ. Καραμανλή, την οποία αποδίδει στην προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να διεισδύσει στον συντηρητικό χώρο. Το Ποτάμι μιλάει για «δημαγωγία για εσωτερική κατανάλωση», προκειμένου -όπως τονίζει- να συζητάμε για το παρελθόν για να μη συζητάμε για το σήμερα. Ενώ το ΚΚΕ λέει ότι η Εξεταστική αποτελεί άλλοθι για τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, προς ικανοποίηση και της λαϊκής απαίτησης. Ο έλεγχος της Επιτροπής στρέφεται κατά των Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου, Αντ. Σαμαρά και του Β. Βενιζέλου.

***

Συνθήματα

Σε ιδιαίτερα οξείς τόνους εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώσουν ευθέως αν στηρίζουν ή όχι τις προσπάθειες της κυβέρνησης με βάση τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει. Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα προσφέρει στήριξη σε έναν νέο κύκλο θυσιών για τους πολίτες, ενώ προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση οδεύει σε ένα νέο Μνημόνιο. Ο Στ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να αφήσει τα συνθήματα και να αρχίσει να κυβερνάει. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι παράταση της δανειακής σύμβασης ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο, ενώ ο Β. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει το ταμειακό αδιέξοδο σε στρατηγικό αδιέξοδο και οδηγεί τη χώρα σε νέο Μνημόνιο. Η ένταση κορυφώθηκε με την αποχώρηση της ΝΔ από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της προέδρου της Βουλής να δώσει τον λόγο στον Γ. Κατρούγκαλο, κατά παράβαση του Κανονισμού, όπως κατήγγειλε ο κ. Σαμαράς.

***

Δεν μπορεί…

Το «κύμα καταλήψεων» από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη συμπαράστασης στους φυλακισμένους για τρομοκρατικές πράξεις, τροφοδοτεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή. Μετά την «εισβολή» στον προαύλιο χώρο της Βουλής και την ανάρτηση πανό στον Άγνωστο Στρατιώτη, ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τη χώρα και πως η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά. Το ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε την αδράνεια της Αστυνομίας, ενώ έστρεψε τα «πυρά» του και προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, καλώντας τον, αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί. Διάσταση απόψεων -μία ακόμη- καταγράφηκε μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου της Βουλής. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης καταδίκασε ως προκλητική και ακατανόητη την ενέργεια των αντιεξουσιαστών να «εισβάλουν» στο προαύλιο της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «ειρηνική διαμαρτυρία». Υποστήριξε, δε, ότι ο κ. Σακελλαρίδης παραπλανήθηκε από τα… Μέσα Ενημέρωσης.


Σχολιάστε εδώ