60 εκατ. ευρώ πήραν μίζα για τα υποβρύχια

Η υπόθεση ανατέθηκε στους ανακριτές που χειρίζονται θέματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο, και σύμφωνα με το πόρισμα το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει 32 που εμπλέκονται με βαρύτατες κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, για δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.

Το ύψος του ποσού που διακινήθηκε σε διάφορους λογαριασμούς για «μίζες» ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αυτή αφορά την… πρώτη πράξη του σκανδάλου με τα υποβρύχια, η οποία εκτυλίχτηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Υπάρχει και συνέχεια που εκτυλίχθηκε επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου και οι ανακρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μεταξύ των 32 κατηγορουμένων είναι ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα στελέχη τραπεζών Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευσταθίου, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, όπως και ο συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος.

Και για τα KORNET

Όμως ο… χορός με τις «μίζες» στα εξοπλιστικά προγράμματα δεν σταματά στα υποβρύχια. Οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος άσκησαν και νέες διώξεις για την υπόθεση του άλλου σκανδάλου, που αφορά την προμήθεια αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς τύπου KORNET-Ε.

Η δίωξη, που αφορά κατηγορίες για δωροληψία και δωροδοκία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου και είναι όλες σε βαθμό κακουργήματος, στρέφεται κατά του πρώην αναπληρωτή στη Διεύθυνση Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και του εμπόρου όπλων Κωνσταντίνου Δαφέρμου. Το ύψος της «μίζας» εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο Κάντας έχει παραδεχθεί ότι η συμφωνία με τον επιχειρηματία Κ. Δαφέρμο ήταν για προμήθεια 3% του συνολικού τιμήματος και με την υπογραφή της σύμβασης πήρε 700.000 ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα κατατέθηκαν σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Ζυρίχη.

Την υπόθεση των αντιαρματικών εκτοξευτών την έχουν αναλάβει οι ειδικοί ανακριτές Νίκος Τσιρώνης και Χριστόφορος Μάρκου.

***

Περίεργες τοποθετήσεις ιατρών σε Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς…

Περίεργα πράγματα φαίνεται ότι συνέβησαν στις τοποθετήσεις των επικεφαλής της ιεραρχίας αξιωματικών ιατρών, τόσο στην Πολεμική Αεροπορία όσο και στον Στρατό Ξηράς. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις ο Νο 1 τοποθετήθηκε -καλώς- επικεφαλής στη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΠΑ και του ΓΕΕΘΑ αντίστοιχα, οι υπόλοιποι της πρώτης πεντάδας σε αρχαιότητα, τοποθετήθηκαν κατά τρόπο που γεννά πολλά ερωτήματα, αφού παρακάμπτει τα ειωθότα. Συγκεκριμένα, στην ΠΑ, αντί ο Νο 2 να τοποθετηθεί στην ΑΑΥΕ και ο Νο 3 στο ΚΑΙ (Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής), τοποθετήθηκαν ως διευθυντής και υποδιευθυντής αντίστοιχα στο 251 ΓΝΑ, με αποτέλεσμα νεότεροί τους να τοποθετηθούν στις καίριες θέσεις της ΑΑΥΕ και του ΚΑΙ, κάτι που δεν συνηθίζεται και για λόγους αρχαιότητας και για λόγους ουσίας. Περίεργες ήταν και οι τοποθετήσεις ιατρών στον ΣΞ. Αντί ο Νο 2 να τοποθετηθεί στη ΔΝΣΗ Υ/Γ του ΓΕΣ, παρέμεινε για τρίτη (!) χρονιά στη ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη και αντί ο Νο 3 να πάει στην ΑΣΥΕ, πήγε διευθυντής στο 424 ΓΣΝ, επίσης στη Θεσσαλονίκη! Από εκεί και πέρα ο Νο 4 τοποθετήθηκε διευθυντής στο 401 ΓΣΝ και, τελικά, ο Νο 5 στη ΔΥΓ/ΓΕΣ, γεγονός άκρως περίεργο, αφού έτσι που τα κατάφεραν, ο νεότερος θα δίνει εντολές στον αρχαιότερο! Δεν γνωρίζουμε ποια λογική πρυτάνευσε για αυτές τις επιλογές, αλλά όταν παρακάμπτεις μια σειρά και την ακολουθητέα πρακτική ετών, κάτι συμβαίνει. Ίσως μπορούν να μας εξηγήσουν οι νέοι Αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς…

***

Τα αεροσκάφη Ρ-3 του ΠΝ

* Το ΚΥΣΕΑ, διά περιφοράς, έδωσε τη
συγκατάθεσή του μαζί με 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό τους.

* Επανέρχομαι σε κάτι που ίσως δυσαρεστήσει μερικούς. Ένα μέρος της εγχώριας συμμετοχής πρέπει να λάβουν και οι «μικροί» του ΣΕΚΠΥ που πένονται.

***

Ησυχάστε, ανησυχούντες…

* Ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Κ. Ήσυχος μετέβη στη Μόσχα ως συν-πρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας (για τακτική Σύνοδο) και όχι για να αγοράσει ZUBR, OSA-AK ή μαχητικά, όπως ανησυχούσαν μερικοί… = Ναι, εντέλει φορούσε γραβάτα. Αρχίζει και τη συνηθίζει.

***

Αδίκων κρίσεων επακόλουθα

Μετά τις φετινές κρίσεις και τις περικοπές των θέσεων των ανωτάτων αξιωματικών πετύχατε, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, στρατηγέ Μ. Κωσταράκο, δύο συμμαθήτριες από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), απόφοιτες το 1983, η μεν της ΠΑ να γίνει ταξίαρχος, η δε του ΣΞ να παραμείνει συνταγματάρχης, επειδή, όπως και στο ΠΝ, κόψατε τον καταληκτικό βαθμό στις νοσηλεύτριες. Ωραίο το αίσθημα δικαίου που έχετε…

Απόστρατοι Αξιωματικοί

***

Τι γίνεται με τη Γάζα;

* Δεν εννοώ τη Λωρίδα της Γάζας της δύσμοιρης Παλαιστίνης.

* Αναφέρομαι στη σκοτεινή υπόθεση πιθανών αρπαχτών εκατομμυρίων ευρώ με κατάχρηση χρησιμοποιήσεως γάζας στο ΝΙΜΤΣ (2002-2008). Γιατροί χρήστες, αλλά μπορεί στα εν χρήσει (γάζες) να μην ακολουθούσαν την ιατρική δεοντολογία και τις αρχές του Ιπποκράτη και επέλεξαν να γίνουν καταχρήστες.

* Εν τω μεταξύ αρχίζουν να ξαναεμφανίζονται στο Νοσοκομείο οι «παράγκες» των συνδικαλιστών! Αν κυριαρχήσουν, καληνύχτα στο Νοσοκομείο.

Παράλειψη ή απρέπεια

* Έλαβα δεκαεπτά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας αξιωματικών ε.ε. και ε.α.

* Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών ΣΞ (ΕΑΑΣ), στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της («Εθνική Ηχώ»), δημοσίευσε, και καλώς έπραξε, συγχαρητήρια και πλήρες βιογραφικό του νέου Α/ΓΕΣ, στρατηγού κ. Β. Τελλίδη. Πρόκειται, όντως, περί εξαιρετικού αξιωματικού.

* Δεν βρήκε γραμμή, όμως, να απευθύνει έναν χαιρετισμό, ένα addio del passato, στον απελθόντα Αρχηγό, στρατηγό κ. Χρήστο Μανωλά, έναν από τους κορυφαίους της τελευταίας 20ετίας.

* Παράλειψη ή απρέπεια;

* Είμαι περίεργος να δω τι θα γράψει η «Μακεδονική Φλόγα».

Χα…

* Όπως διαβάσαμε στη «Real News», o YΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος έχει γεμίσει το γραφείο του με εικόνες. Ελπίζει ότι οι Άγιοι θα τον βοηθήσουν να πείσει εταιρείες – αρπακτικά (κυρίως γερμανικές) να επιστρέψουν χρήμα υπερκοστολογήσεων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Υπολογίζει περί τα 800 εκατ. ευρώ.

* Πολύ αισιόδοξος είναι…

* Αν ανατρέξουμε στο «ειδωλολατρικό» σόφισμα «συν Αθηνά και χείρα κίνει» θα πρέπει, παράλληλα, να βάλει τους αδιάφθορούς του να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις υποθέσεις που έχουν «φρέσκο ψαχνό». Τα ΑΩ της τελευταίας πενταετίας. Δεν είναι εύκολο… Του υπενθυμίζω το ρηθέν από τον προκάτοχό του κ. Π. Μπεγλίτη: «Υπάρχουν κυκλώματα στις ΕΔ λαμογιών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που ελέγχουν τις προμήθειες». Τα έχει εξουδετερώσει;

* Ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση του ισπανικού SUPER PUMA;

* Και έρχομαι στο σπουδαιότερο. Καλώς κάνει και έχει βάλει στο στόχαστρο τις εταιρείες. Τα μεγάλα αρπακτικά, τις ύαινες τους συναδέλφους του, που εισέπρατταν από τις εταιρείες θηριώδη ποσά, θα τους αφήσει έτσι; Θα δεχθεί να καλύπτονται από το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος;

Μεγάλος σαματάς για το τίποτα;

* Το σύνολο των υπουργών Άμυνας, από τον κ. Ά. Τσοχατζόπουλο μέχρι τον κ. Ευ. Βενιζέλου (Τσοχατζόπουλος – Παπαντωνίου – Μεϊμαράκης – Ευ. Βενιζέλος), πρέπει να ελεγχθούν σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα που προώθησαν, δηλαδή αν ήσαν αναγκαία, επείγοντα ή ορθώς κοστολογημένα.

* Τα ονόματα προέκυψαν ύστερα από έλεγχο φακέλων προμηθειών από τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη που προωθήθηκε στη Βουλή.

* Όλοι οι παραπάνω δεν πρόκειται ούτε να εξετασθούν ούτε να δικασθούν. Καλύπτονται υπό την αιγίδα του άρθρου 86 του Συντάγματος (περί παραγραφής) που κατασκεύασε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

* Τι απομένει; Να επιχειρήσει η Βουλή, με μια Εξεταστική Επιτροπή, να βρει τυχόν μαύρο χρήμα που προέκυψε απ’ αυτές τις προμήθειες.

* Μα, συγγνώμη, αυτό το μαύρο χρήμα, για τις ίδιες υποθέσεις, το ψάχνει εδώ και μήνες η ομάδα των αδιάφθορων και άοκνων δικαστικών της κ. Ελένης Ράικου, με πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα. Οι μηχανισμοί αμύνονται μέχρις εσχάτων. Λογαριασμοί μένουν ερμητικά κλειστοί, το τραπεζιτικό σύστημα ανθίσταται.

* Τι να πράξει λοιπόν η Βουλή; Οσάκις έγιναν Εξεταστικές Επιτροπές, αυτές κατέληξαν σε πανηγυρική απαλλαγή των «συναδέλφων». (Ίδετε Εξεταστικές για ραντάρ TRQ-37, για TOR-MI, για υποβρύχια). Θα επαναληφθεί η κωμωδία. Έλεος!


Σχολιάστε εδώ