10 δισ. ευρώ ζημία από το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων!

Αποκαλυπτικός για την καταλήστευση της οικονομίας της Μεγαλονήσου ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί Προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, και πρόεδρος του κόμματος Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, όπου ήταν καλεσμένος. Συγκλονιστικά τα στοιχεία που κατέθεσε απαντώντας στην ερώτηση του Μάκη Κουρή για το αν «κάποιοι» ήξεραν από το φθινόπωρο ότι θα γινόταν «κούρεμα» των καταθέσεων, που τελικά έγινε την Καθαρή Δευτέρα του 2013:

«Είχε τουλάχιστον γραφτεί και επίσημα στους ”Financial Times” ότι επίκειται ”κούρεμα” καταθέσεων από τον Γενάρη του ’13.

Από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει τώρα, τις τελευταίες εβδομάδες, της ΕΚΤ φαίνεται ότι αυτό άρχισε να συζητείται από το φθινόπωρο, τον χειμώνα του ’12».

«Έφυγαν λεφτά και δύο μέρες πριν από το ”κούρεμα”, και ήταν εμφανές ότι αυτοί γνώριζαν, αλλά και την περίοδο που ήταν κλειστές οι τράπεζες. Περίπου 6 δισ. ευρώ έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες την περίοδο που εμείς πηγαίναμε και τραβούσαμε από τις μηχανές των τραπεζών 300 ευρώ την ημέρα. Πώς έφυγαν αυτά τα 6 δισεκατομμύρια; Η Κύπρος έφτασε με τραγικό τρόπο στα Μνημόνια, θα μπορούσε να το αποδείξει».

Ο κ. Λιλλήκας ρωτήθηκε και για το τι συνέβη και τη μια μέρα η Κυπριακή Βουλή αποφάσισε να μην μπει σε Μνημόνιο και ήταν αντίθετη στο «κούρεμα» των καταθέσεων, και την επομένη άλλαξε γνώμη. Και η απάντησή του ήταν:

«Ούτως ή άλλως, το Eurogroup είχε ακυρώσει εκείνη την απόφαση, γιατί την επομένη, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είχαν κάνει τηλεδιάσκεψη, στις 15 του Μάρτη, όπου πήραν την απόφαση για “κούρεμα” οριζόντιο και των πρώτων 100.000 με 6%. Στις 16 του Μάρτη κάνανε τηλεδιάσκεψη όλοι οι υπουργοί του Eurogroup και είπαν ότι ακυρώνεται γιατί οι πρώτες 100.000 είναι εγγυημένες, είναι ασφαλισμένες από το κράτος, και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση.

Στήθηκε, δηλαδή, ένα φιάσκο στην ουσία και δεν ξέρω πώς αφέθηκε η Κυπριακή Βουλή να οδηγηθεί να ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου το οποίο είχε ήδη ακυρωθεί, αλλά η κυβέρνηση το είχε καταθέσει στη Βουλή. Αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία για το πολιτικό μας σύστημα».

Παγκόσμιο ρεκόρ…

«Μπορούσαμε να μην μπούμε στα Μνημόνια, είχαμε επιλογές, δυστυχώς όμως μπήκαμε», τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Και το αποτέλεσμα ήταν «με τις τρεις αποφάσεις του Eurogroup μέσα σε έναν χρόνο η Κύπρος να χάσει κάτι περισσότερο από το 100% του ΑΕΠ της. Είναι παγκόσμια μοναδικό. Μια χώρα να χάσει μέσα σε έναν χρόνο το 100% του ΑΕΠ της».

18 δισ. ευρώ ο λογαριασμός…

Η Κύπρος πλήρωσε πολύ ακριβά την απόφαση του κονκλαβίου των Βρυξελλών, που στόχο είχε να μεταφερθούν οι καταθέσεις από τις τράπεζες της Κύπρου σε τράπεζες της Γερμανίας και άλλων χωρών, που είναι υπάκουες στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο λογαριασμός είναι αρκετά οδυνηρός, όπως προκύπτει από τα νούμερα που παρέθεσε στην εκπομπή του Kontra:

«Με το ”κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων χάσαμε 4,5 δισ., το 25% του ΑΕΠ μας, το δε ”κούρεμα” των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες κόστισε γύρω στα 10 δισ., 9,4 όπως λέει η έκθεση του ΔΝΤ, αυτό είναι πέραν του 50% του ΑΕΠ, και μετά ακολούθησε το ξεπούλημα των κυπριακών καταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα, με ζημίες 3,5 δισ., τα οποία πληρώσαμε εμείς».

Η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν που παρουσιάζουν τα παπαγαλάκια των «τροϊκανών», ότι δηλαδή η Κύπρος βγήκε από τα Μνημόνια και πάει καλά. Δεν πρόκειται να βγει στις Αγορές, και μάλιστα σύντομα, όπως γράφουν. Αντίθετα, η ανεργία έχει φθάσει σε τρομακτικά ποσοστά, η δε κατανάλωση έχει πέσει πάρα πολύ.


Σχολιάστε εδώ