ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
Αν στις κρίσιμες ψηφοφορίες, ένας αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίσουν τη θέση τους, τότε η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού θα είναι να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. «Εγώ εκλέχθηκα πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, και μόνον σ’ αυτόν απολογούμαι», υπογραμμίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλους ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέτει δε, προ των ευθυνών τους, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα που θα κατατεθούν στη Βουλή δεν θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, δεν θα πλήττουν μισθούς και συντάξεις, δεν θα έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Κατά συνέπεια, δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία να μην τα υπερψηφίσουν. Πριν φτάσουμε στην ώρα των ψηφοφοριών ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σχετικά όλα τα αρμόδια όργανα, κυβερνητικά, αλλά και κομματικά.
Η εκ νέου προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι ο «άσος» που κρύβει στο μανίκι του ο πρωθυπουργός, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, ως εκ τούτου, θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει στις εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα που συμφωνούν και συμπορεύονται μαζί του και ν’ αφήσει εκτός τους διαφωνούντες και τους αντιρρησίες. Με τον τρόπο αυτό θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε δεν θα κινείται πλέον με τον φόβο τής καταψήφισης μέτρων ή νομοσχεδίων. Ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, με απλά λόγια, ότι, αυτό σας υποσχέθηκα στις εκλογές, οι δανειστές επιμένουν σ’ αυτά τα μέτρα, ό,τι αποφασίσετε αυτό θα κάνω. Στο επιτελείο τού πρωθυπουργού υπάρχει η εκτίμηση ότι, στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες θα δώσουν ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό χωρίς περαιτέρω κραδασμούς για τη χώρα. Η απόφασή τους αυτή ενισχύεται και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Στην πιο πρόσφατη (εταιρεία «Marc»), το 57,3% τάσσεται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, ενώ το 33,1% ζητάει η κυβέρνηση να μείνει ανυποχώρητη στο αρχικό της πρόγραμμα.
Ασφυκτικές πιέσεις
Στο μεταξύ, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μαζί και τα ταμειακά αποθέματα της χώρας, οι πιέσεις των δανειστών γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικές, επιδιώκοντας -τι άλλο;- να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις. Κι αυτό, παρά τις μέσα σε θερμό κλίμα συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Άνγκ. Μέρκελ, αλλά και την αποδοχή, εκ μέρους τής κυβέρνησης, ρυθμίσεων που αρχικά απέκλειε.
Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν πιο διαλλακτικό, το τελευταίο διάστημα τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ εξελίχθηκε μέσα σε τεταμένο κλίμα, με τον πρωθυπουργό να τραβάει μια διαχωριστική γραμμή και να τονίζει με έμφαση ότι πίσω από αυτήν δεν πρόκειται να πάει. Στην προσπάθεια των δανειστών να πιέσουν τη κυβέρνηση εντάσσουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη, και τα οποία έσπευσαν να υπηρετήσουν ορισμένοι και εντός Ελλάδος. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, τις αμέσως επόμενες μέρες, λόγω έλλειψης χρημάτων, θα μπει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων μέσω τραπεζών και κατά συνέπεια θα μπει όριο στις αναλήψεις από τους πολίτες. Απαντώντας στους «εκβιασμούς» αυτούς, κυβερνητικά στελέχη (Γ. Βαρουφάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος) επανέφεραν στο προσκήνιο τα περί ρήξης, στην περίπτωση κατά την οποία οι δανειστές επιμείνουν σε μέτρα που θα πλήξουν άμεσα την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, με ανεπίσημη ενημέρωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να διακόψει την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ, αν και εφόσον οι δανειστές δεν αποφασίσουν άμεσα την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ., που καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα πήρε χρήματα από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν τον Αύγουστο του 2014. Έκτοτε δηλαδή κινείται με τους δικούς της πόρους, πληρώνει κανονικά μισθούς και συντάξεις, αλλά τηρεί και τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Οι τράπεζες έχουν μπει πλέον στην… εντατική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τον Μ. Ντράγκι να μειώνει ή να αυξάνει κατά το δοκούν την ένταση του ορού ζωής. Από την άλλη, η αγορά έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει» και αν παραταθεί η οικονομική ασφυξία, το προσεχές δίμηνο, εκατοντάδες ή καλύτερα χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τις προοπτικές της χώρας, ενώ από την έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα εξαρτηθεί αν θα δρομολογηθούν ή όχι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η λίστα με τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση θα εξεταστούν σε πρώτη φάση από το Brussels Group και στη συνέχεια θα πάνε για την τελική έγκριση από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.
Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι η λίστα δεν θα έχει μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, δεν θα περιλαμβάνει περικοπές μισθούς και συντάξεις, ενώ οι προτεινόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό δεν θα έχουν να κάνουν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν όλα τελειώσει και με την απόφαση του Eurogroup θ’ ανοίξουν οι «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης της χώρας.