Τους παχυλούς μισθούς τους πάντως τους παίρνουν

***

Κανένας πάλι δεν φταίει;

Ο θάνατος ενός ακόμα εργαζόμενου σε εργασίες μετασκευής πλοίων, όπως αυτής του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «HIGHSPEED V», επαναφέρει στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα! Για πολλοστή φορά, υπουργείο Εργασίας και Επιθεώρηση Εργασίας έρχονται εκ των υστέρων απλά για να επιβεβαιώσουν μια τραγωδία και να ξαναϋποσχεθούν ενίσχυση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια. Τελευταίος και καταϊδρωμένος, όπως συνηθίζει και σε άλλες περιπτώσεις, παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, ζητώντας αυτό που ήδη είχε ξεκινήσει… την κατά προτεραιότητα υλοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

***

>Μια χαρά τα έχουμε καταφέρει… Αφήσαμε να λογγιάζουν οι κάμποι και τα λιβάδια, αφού οι επιδοτήσεις έστειλαν τους αγρότες να παίζουν πρέφα στο καφενείο του χωριού. Και φθάσαμε στο σημείο να εισάγουμε χοιρινό κρέας για σουβλάκια από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Δανία, αξίας μισού δισ. ευρώ! Ενώ και το 87% του μοσχαρίσιου κρέατος που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενο! Καλά, όλοι εκείνοι οι πολιτικοί, σοσιαλιστές και δεξιοί, που πέρασαν από το 1981 και εδώθε από το υπουργείο Γεωργίας τι έκαναν; Πρέφα έπαιζαν;

>Τα εντός και εκτός τειχών εναρμονισμένα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν έχουν τελειωμό! Το ότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι περαιτέρω έντοκα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγυήσεις, δεν σημαίνει ότι οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα πρέπει να απεμπολήσουν το δικαίωμα να αυξήσουν την έκθεσή τους στο χρέος της χώρας. Και αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι με τον κ. Ντράγκι, ας πράξει τουλάχιστον τα δέοντα για τον κ. Στουρνάρα.

>Μια απόφαση που από κάποιους κακεντρεχείς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι κινείται στα όρια της διασποράς ψευδούς είδησης! Ο λόγος για την ανάκληση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, με πρόσχημα τις επικρατούσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, αλλά πραγματική αιτία ότι η εξαγγελία της είχε να κάνει μόνο με την κόντρα της με τη βασική πιστώτρια τράπεζα.

>Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει; Ουδείς σύμβουλος δεν φαίνεται να απεφάνθη για το εύλογο του τιμήματος πώλησης του πλοίου «Stavros P» του ομίλου εταιρειών Τρόπαια Συμμετοχική, γεγονός που ρίχνει το μπαλάκι των όποιων ευθυνών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τα οποία αποφάσισαν μεταξύ τους.

>Τελικά οι εγκρίσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση περιουσιακών στοιχείων από πλευράς συστημικών τραπεζών είναι τυπικές ή ουσιαστικές; Και το ρωτάμε γιατί αν το ποσοστό της Εθνικής στη Finansbank κοστολογηθεί σε υψηλότερη τιμή από την προηγούμενη, σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες που δεν μπορούν να αποδοθούν στο γενικότερο κακό πολιτικό ή επενδυτικό κλίμα.

>Επειδή από λόγια έχουμε χορτάσει! Πότε και με ποιο τρόπο σκοπεύει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μειώσει την εργολαβική δραστηριότητα στα έργα της ΔΕΗ, έτσι ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων;

>Απλά και ξεκάθαρα! Γιατί, κυρίες και κύριοι της ηγεσίας της Alpha bank, να επιστρέψουν στη βάση των τραπεζικών λογαριασμών οι καταθέσεις που σηκώθηκαν και πάρκαραν σε θυρίδες ή στρώματα; Επειδή το προσδοκάτε; Δεν θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη και να τους δελεάστε με ένα ικανοποιητικό επιτόκιο; Αλλιώς γιατί να ρισκάρουν;

>Για να δούμε τι θα απαντήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την Οικονομία κ. Δραγασάκης στον Σύλλογο Εργαζομένων της Αγροτικής; Θα τολμήσει να αναζητήσει τις ευθύνες για τη διάλυση της ΑΤΕ; Θα τιμήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για διερεύνηση της ανασύστασή της ή τώρα που κάθισε στην καρέκλα όλα αυτά θα αποτελέσουν μακρινό παρελθόν;

>Μιλάμε για περίπου 15.000 υπάλληλους μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια! Κύριε υπουργέ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε ποια φάση βρίσκεται η αναλογιστική μελέτη σχετικά με το κόστος των εθελούσιων εξόδων στον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων; Θα αναζητηθούν ευθύνες από τις διοικήσεις αν αποδειχθεί πως προχώρησαν αυθαίρετα σε τέτοιου είδες «εθελοντικές» απομακρύνσεις, παρότι είχαν δεσμευτεί για το αντίθετο, όταν τους χαριζόντουσαν τα καλά τμήματα και τα υγιή περιουσιακά στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε εκκαθάριση;

>Από ό,τι φαίνεται η αναβολή που ζήτησε και πέτυχε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν σχετικά με τον έλεγχο των εγχώριων τραπεζών, την κράτησε στη θέση της μέχρι νεωτέρας. Αυτό, πάντως, επ’ ουδενί δεν σημαίνει πως εξαγνίζονται οι όποιες αμαρτίες της από τις πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε αυτήν την κατάντια.

>Ξάφνιασε, άλλους ευχάριστα και άλλους δυσάρεστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Μανουσάκης με την αφοπλιστική του παρέμβαση στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ! Μπορεί ορθά να ισχυρίστηκε πως οι νόμοι αλλάζουν όποτε κρίνεται αναγκαίο από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και ανεξάρτητα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ωστόσο σε μια περίοδο που οι επενδύσεις αναζητούνται με το κιάλι, ίσως θα έπρεπε να αποφύγει δηλώσεις του τύπου, π.χ., ότι το κράτος δεν δύναται να προσφέρει εγγυήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

>Την ώρα που νέοι επιστήμονες, με μάστερ και μεταπτυχιακά, παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά, εντός των τειχών εξακολουθούν να διορίζουν συνταξιούχους σε θέσεις – κλειδιά του κρατικού μηχανισμού! Με κυβέρνηση Αριστεράς τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ο απόμαχος κ. Λάζαρος Σταθάκης. Δεν έχουμε κάτι με τον άνθρωπο, δεν τον γνωρίζουμε άλλωστε, αλλά αποτελεί δείγμα γραφής για το πώς βλέπουν κάποιοι την εξουσία, βολεύοντας τους ημετέρους.


Σχολιάστε εδώ