Στο «κόκκινο»…

Χρήματα που έχει μεγάλη ανάγκη η κυβέρνηση καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται μέσα στον Απρίλιο και η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών, ή στη χειρότερη περίπτωση της χρεοκοπίας. Παρά τη σαφή βελτίωση του κλίματος στις διαπραγματεύσεις, οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση να επισπεύσει την κατάθεση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Euro-working Group δεν αποδέσμευσαν τα 1,2 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, επικαλούμενοι νομικά κωλύματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων. Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού ανακυκλώνουν τα γνωστά καταστροφικά σενάρια για την Ελλάδα. Καθησυχαστικός ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα Grexit.

Κόντρες

Στο εσωτερικό, η απόφαση της κυβέρνησης να μη φέρει προς κύρωση στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκρούουν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πρόκειται για παράταση της δανειακής σύμβασης κι ότι δεν υπάρχει «διεθνής απαίτηση» για κύρωση από τη Βουλή, αλλά αρκεί μόνο η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Σε δηλώσεις του, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το κείμενο με το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση δεν αφορά την παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά του Μνημονίου που είχε υπογραφεί το 2012. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι δεν φέρνει τη συμφωνία στη Βουλή για να μη μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός και δεν την θέτει σε ψηφοφορία διότι φοβάται ότι θα την καταψηφίσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κριτική από το ΠΑΣΟΚ, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της «έχασε» τα 11 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διγλωσσία

Είχε προηγηθεί η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ) και αξιωματούχους των Βρυξελλών (Γιούνκερ, Τουσκ κ.ά.). Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφερόταν στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών. Σημείωνε δε ότι σε περίπτωση που βρεθεί στο δίλημμα να αποπληρώσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ ή να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, θα επιλέξει το δεύτερο. Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διγλωσσία, δηλαδή ότι στους ξένους λέει για την απελπιστική κατάσταση της οικονομίας, ενώ από την άλλη διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρόσθεσε δε, ότι υπερηφάνεια δεν είναι «να κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες». Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι με την επιστολή του ο κ. Τσίπρας τροφοδοτεί ανεύθυνα τη συζήτηση περί χρεοκοπίας. Απαντώντας στην κριτική, η κυβέρνηση τόνισε ότι ήταν η επιστολή τού πρωθυπουργού αυτή που προκάλεσε την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου και ξεκαθάρισε η κατάσταση.

Πρώτη φορά

Η άμβλυνση της έντασης στις ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν το ουσιαστικό αποτέλεσμα της (πρώτης) επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο, καθότι στα βασικά ζητήματα η γερμανική πλευρά παρέμεινε αμετακίνητη στις γνωστές θέσεις της. Η Άνγκ. Μέρκελ παρέπεμψε στους «θεσμούς» και στο Eurogroup τόσο για την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων όσο και για τη ρευστότητα. Στα «υπέρ» τού κ. Τσίπρα το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ευθέως μέσα στο Βερολίνο και ενώπιον της καγκελαρίου θέμα πολεμικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου, αλλά και σκανδάλου Ζήμενς, ανεξάρτητα από την απάντηση της κ. Μέρκελ ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, αλλά και την εκ των υστέρων απάντηση του Βερολίνου (στα περί δικαστικής συνδρομής του κ. Τσίπρα για τη Ζήμενς) ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Με το αζημίωτο

Το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου θα συνδεθεί ιστορικά με το πρώτο «σκάνδαλο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η αποκάλυψη ότι πριν από τις εκλογές υπέγραφε, με την ιδιότητα του δικηγόρου, ιδιωτικά συμφωνητικά με απολυμένους από το Δημόσιο, βάσει των οποίων θα εισέπραττε προμήθεια 12% για την επαναπρόσληψή τους, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προβοκάτσια και πλαστογραφία και υποστήριξε ότι όλα αυτά ήταν πολύ πριν από τις εκλογές κι ότι από τις 25 Ιανουαρίου έχει αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου του παρείχε πλήρη κάλυψη, σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις έχουν ως στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης, ενώ τις συνέδεσε και με τις εξαγγελίες για έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης. Νεότερες αποκαλύψεις, ωστόσο, έδειξαν ότι η δικηγορική εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου είχε καταθέσει ιδιωτικά συμφωνητικά και μετά τις εκλογές, μετά και την ορκωμοσία του. Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα και ζήτησαν την παραίτησή του (ή την αποπομπή του).


Σχολιάστε εδώ